En Sıcak Konular

İsrail anlaşmaya bozuldu

18 Mayıs 2010 09:51 tsi
İsrail anlaşmaya bozuldu İran’a askeri saldırı tehdidini hazır tutarken, uluslararası toplumdan sert yaptırım isteyen İsrail, Türkiye ile Brezilya’nın kotardığı İran’la nükleer yakıt takası anlaşması karşısında bozuldu.

Afp, adının açıklanmasını istemeyen üst düzey İsrailli yetkilinin “İran Türkiye ile Brezilya’yı manipüle etti (kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirdi)” dediğini aktarırken, AA, bu kişinin Savunma Bakanı Yardımcısı Matan Vilnai olarak aktardı.

Yetkili, “İranlılar geçmişte de bu numaralara başvurmuş, sert yaptırım riskini azaltmak için önerileri kabul eder gibi yapmış, sonra gereğini yerine getirmeyi reddetmişti” dedi. Ancak yetkili, takas anlaşmasının Batı’nın yaptırımlar yoluyla İran’ın nükleer programını dizginleme çabasını radikal biçimde zorlaştıracağını da kabul etti: “ABD ve Avrupalıların anlaşmayı reddetmesi çok zor çünkü artık İran ile değil, Brezilya ve Türkiye gibi ilişkilerimizin çok hassas olduğu yükselen güçlerle de iştigal etmek zorundalar.”

Lula İsrail’e kızdı
Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ise İsrail’in anlaşmaya dair eleştirilerini reddetti. Lula’nın bir danışmanı, “İsrail’in istediğini söyleme hakkı var. Ama İran ilk kez uranyumunu üçüncü bir ülkeye göndermeyi kabul etti. Brezilya diyaloğu kolaylaştırıcı rol oynadı” dedi. 

İsrail’de bir üniversitede düzenlenen ve emekli generallerle diplomatların katıldığı ‘İran nükleer silah sahibi olursa ne olur’ oyunundan ise ‘İran’ın müthiş caydırıcılığı olur, İsrail İran’ın kılına dokunamaz ve İsrail’in askeri özerkliği azalır’ sonucu çıktı.

Radikal



Bu haber 761 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,135 µs