En Sıcak Konular

NATO'nun hedefinde İran var

18 Mayıs 2010 09:49 tsi
NATO'nun hedefinde İran var NATO’nun Akil Adamlar Grubu, İran’a askeri müdaheleye yeşil ışık yakabilecek nitelikte bir rapor yayınladı.

Kasımdaki zirvede kabulü beklenen ve ittifakın 10 yıllık stratejik misyonunu belirleyen raporda, nükleer programı konusunda Batı’yla didişen İran’ın 10 yıl içinde NATO’nun güvenliğini tehdit edeceği saptaması yer aldı. Dolayısıyla, ittifak anlaşmasının ‘28 üye ülkeden birine saldırı halinde tüm üyelerin ortak yanıt vermesini’ öngören 5. maddesinin İran’a karşı kullanılabileceği ikazı yapıldı.

İran’ı örtülü olarak tehdit eden 58 sayfalık metinde, ‘Ortadoğu’daki köktenci şiddet, Arap-İsrail gerilimi ve ‘nükleer programıyla ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymayan’ Tahran’ın politikları gibi ‘birbiriyle bağlantılı’ üç gelişmeninin NATO’nun güvenliğini etkilemeye devam edeceğini savunulurken şu ifadelere yer verildi: “Başta gemilere karşı kullanılan seyir füzeleri olmak üzere İran’ın konvansiyonel silah programı, kilit deniz ticareti rotalarında (Hürmüz Boğazı) güvenlik kaygısı doğurmakta. Yoğun uluslararası diplomatik çabalar dikkate alınırsa, önümüzdeki yıllarda İran kaynaklı zorlukların artacağı ya da azalacağı belirsiz.” ABD’nin Doğu Avrupa’yla başlayıp tüm NATO üyelerine yerleştirmeye çalıştığı füze kalkanı projesinin, İran’dan muhtemel balistik füze saldırılarını önlemek için gerekli olduğu savunulan raporda, bu konuda Rusya ve NATO ortaklarıyla işbirliği yapılması tavsiye edildi.

Bu haber 784 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,680 µs