En Sıcak Konular

Google'a tepki büyüyor

17 Mayıs 2010 12:30 tsi
Google'a tepki büyüyor Alman yetkililerin uyarıları üzerine internet devi Google’nin yıllardan bu yana şifre koymadan kablosuz internet hizmetini kullananlara ait verileri kaydettiğini açıklaması Alman medyasında geniş yer bulurken, dev şirketin yargı önüne çıkarılması is

Street View araçları, o anda geçmekte oldukları sokakta bulunan kablosuz ağlardaki alınan ve gönderilen verileri de kaydedebiliyor. Uzun süreden bu yana Google Maps uygulamasında kullanıcıların aradıkları yerin fotoğraflarını ve videolarını da görebilmeleri için çalışmalar yapan Google, Street View adlı bu özellik için özel donanımlı araçlar dünyanın önemli şehirlerinde sürekli dolaşarak kayıt yapıyor.

Özel hayatın gizliliğini ihlal ettikleri gerekçesiyle daha önce sık sık tepkiyle karşılaşan Street View araçları bazı yerlerde saldırıya bile maruz kaldı.

Street View araçlarına en yoğun tepkiyi gösteren Almanya'dan yapılan bir uyarı sonucu beklenmedik gerçek ortaya çıktı: Street View araçları o anda geçmekte oldukları sokakta bulunan kablosuz ağlardaki alınan ve gönderilen verileri de kaydedebildiği görüldü. Google'da Araştırma ve Sistem Mühendisliğinden sorumlu başkan yardımcısı olan Alan Euastace, blog sayfasında yaptığı açıklamayla yaptıkları hatayı kabul edip herkesten özür diledi. Ancak de toplanan bu verilerin kullanıp-kullanılmadığı merak konusu oldu.

İşlemleri gözden geçiren Google, Street View olarak bilinen fotoğraf kaydeden araçlardaki yazılımın, şifre konulmayan kablosuz internet uygulamasına (w- lan) bağlanarak, yapılan işlemle ilgili internet bilgilerini kaydettiğini açıkladı. Federal Tüketiciyi Koruma Bakanı Ilse Aigner, Google yönetiminin yaptığı itirafa tepki göstererek, Street View uygulaması ile yıllarca tüketicilere ait kişisel bilgilerin gizlice kaydedildiğini vurguladı. Bu gelişmeler bugünkü Alman medyasında geniş yer buldu. Frankfurter Rundschau gazetesi internete bağlanırken, şifre koymayarak, kendilerini sağlama almayanların, az da olsa mektubunu zarfa koymadan posta kutusuna atmış gibi davrandığı benzetmesini yaptı. Gazete, yine de bu durumun hiç kimseye bu mektubu okuma hakkını vermediğini belirtirken, “Buna ‘mektubun gizliliği ilkesi’ adı veriliyor. Üstelik bu, herhangi bir yönetmelikte değil, anayasada yazıyor. Anayasa’yı hazırlayanlar bunu yaparken, devleti, casuslardan korumayı hedeflemişti. Firmaların böylesine küstah davranabileceğini akıllarına bile getirmemişlerdi. Yasama organları şimdi gecikmeli de olsa derhal harekete geçebilirler. Telekomünikasyon gizliliğini koruyan yasa bu tür ihlaller karşısında sadece 5 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Google yetkilileri her halükarda yargılanmayı hak ediyor” Osnabrücker Zeitung ise, Google’un açıklamadaki gibi kişisel bilgileri yanlışlıkla kaydetmiş olması durumunda bunun, firmanın ne kadar düzensiz çalıştığını gösterdiğini savunurken, “Firma kullanıcıların buna kısa sürede alışacağını düşünüyorsa, yanılıyor. Almanya'da verilerin bu şekilde hatalı kullanımının hukuki sonuçları var. Çünkü kişisel verilerin kaydedilmesi ve vatandaşların onayı alınmaksızın onlara ait bilgilerin elde edilmesi, yasak” diye devam etti.

Augsburger Allgemeine de dünyanın en iyi programcılarını çalıştırdığına inanılan firmanın, yetkili birimlerin uyarısıyla hatasını keşfettiğini açıklamasının inandırıcı olmadığını yazdı. Gazete, “Street View adı verilen cadde ve sokakları fotoğraflayan sistemin bu işlemin yanı sıra böylesine ciddi boyutta verileri kaydetmesi ve toplaması hiç kimsenin hoşuna gitmeyecektir” diye yazdı.

Milliyet



Bu haber 2,322 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,029 µs