En Sıcak Konular

Kaseti kim sızdırdı?

17 Mayıs 2010 09:06 tsi
Kaseti kim sızdırdı? Kuyudan çıkarma planları tutarsa...

CHP Lideri Deniz Baykal, video komplosunun faturasını hükümete keserek, kendisi için en rasyonel siyasi senaryoyu satın aldı. Gerçeklikle örtüşmese bile, kuyudan çıkarmaya yarayacağını umduğu bu plan tutarsa, CHP’nin başına tekrar dönecek ve iktidar partisiyle kaldığı yerden dövüşmeye devam edecek.

Yarın il başkanları Ankara’da olacak ve mutabakat sağlanırsa ortak deklarasyonla Baykal’a dönüş davetiyesi yazılacak. Baykal’ın tüm hesabı dönüş üzerine. Vazgeçtiği an, umudunun tükendiği andır.

Peki, vatandaş bu gelişmeler nasıl yorumluyor, ona bakalım.

Metropol Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre, Baykal’ın, kasetle ilgili topu hükümete atması yanlış. Ankete katılanların yüzde 66.2’si bu iddiayı doğru bulmazken, sadece yüzde 25.9’u Baykal’a hak verdi.

Bu görüntülerden sonra Baykal’a güven oranında yüzde 22.4 oranında azalma var. Katılımcıların yüzde 66.4’ü hala Baykal’a güveniyor.

Vatandaşların yüzde 61.7’si Baykal’ın skandal sonrası istifasını yerinde bulurken, yüzde 30.4’ü “istifa etmekle yanlış yaptı” düşüncesinde.

O halde Baykal dönsün mü?

Ankete katılanların yüzde 63.4’ü “Baykal istifasını geri almasın” diyor. “Dönsün” diyenler ise yüzde 32.7 oranında.

Burada çok önemli bir ayrıntı var. Seks videosu görüntülerinden sonra Baykal’a duyulan güven oranında ciddi bir azalma olmadığı halde, partinin başına dönmesini istemiyorlar. Yani vatandaş, görüntülere kızdığı için değil Baykal’ı başarısız bulduğu için CHP’de köklü bir değişim istiyor.

Bu değişim arzusu anketlere yansımış durumda. Halkın yüzde 50.8’i Baykal olmazsa CHP oylarının artacağı görüşünde. “Azalır” diyenler yüzde 25.7, “etkilemez” diyenler yüzde 15.1 oranında. Aynı şekilde Baykal’ı iktidar karşısında başarısız bulanların oranı yüzde 50.8’dir.

Yorumlamak gerekirse, son dönemde CHP oylarında gözlemlenen göreceli artış, seks videosuna yönelik tepki değil, Baykalsız CHP umuduna yöneliktir. Baykal’a dönüş yolu hazırlayanlar, halkın tepkisini yanlış okuma eğilimindeler.

Başbakan Erdoğan’ın “O zaman oy kazanmak isteyen her parti, bu ahlaksızlık zinciri içinde yer alsın, bir saat sonra istifa etsin” şeklindeki tepkisi de bu yanlış okumayadır.
Eğer Baykal, halkın tepkisini farklı okur ve kendi ikbaline manivela yapmaya kalkarsa, bu kez sadece kendisi değil partisini de kuyunun dibine çeker.

Bu durumda ne yapmalı?

Vatandaşın eğilimi Kemal Kılıçdaroğlu’ndan yana. Katılımcıların yüzde 31’i Baykal’ın yerine Kılıçdaroğlu’nun genel başkan olmasını istiyor. Diğer anketlerde bu oran, 80’a kadar yükseliyor. Kılıçdaroğlu ile diğer aday adayları arasında çok açık fark var.

Devlet partisi CHP’de Dersimli Kürt ve Alevi bir genel başkan adayının işi hayli zor. Konunun hassasiyeti nedeniyle yorum yapmayacağım, ancak Baykal’ın dün Radikal’den Murat Yetkin’e yaptığı şu açıklama dikkat çekicidir: “Parti etnik ve mezhebi kökenlere saygılı ama bu kökenler partiye baskın hale gelmemeli.”

Bu mesajın görünür adresi Kemal Kılıçdaroğlu ve dolaylı olarak Gürsel Tekin’dir. Böyle bir kaygıyı dillendirmeye yol açacak partide başka bir isim yok. Kılıçdaroğlu da bunun farkında, cesur davranamıyor.

Buradaki diğer kritik soru, kasetin yayınlanmasındaki amaca yöneliktir. Vatandaşın yüzde 30.4’ü faturayı CHP’deki muhaliflere kesiyor. Yüzde 20.8’i iktidarın referanduma yönelik muhalefeti zayıflatma planı olarak değerlendiriyor. Yüzde 19.6’sı ulusları gücün Türk siyasetini, yüzde 12.4’ü devlet içindeki güçlerin solu ve CHP’yi yeniden yapılandırmak istediğini düşünüyor.

Son iki seçeneği tek başlıkta toplamak gerekirse, kasetin operasyon amaçlı olduğunu düşünenlerin oranı toplamda yüzde 32 olarak görülebilir. “İktidarın komplosu” iddiasının ise halk nezdinde karşılık bulmadığı anlaşılabilir.

Görüntülerin arkasında hangi güç var sorusuna verilen cevaplar da yukarıdaki sonuçlara çok benziyor. Bu komployu iktidar ve çevrelerinin kurduğunu düşünenler, yüzde 19.1 oranında kalıyor. Uluslar arası ve yerel uzantılarının operasyonu olarak görenler ise yüzde 31.6’ya ulaşıyor. “Parti içi muhalefetin işi” diyenler ise yüzde 21.3 oranında.

Tüm bu sonuçları birlikte değerlendirdiğimizde, video komplosunun amacı ve kimler tarafından planlandığına ilişkin halkın kafasının karışık olduğunu, ancak, Baykal’ın başarısızlığı ve CHP’nin yeni isimle umut oluşturması inancının netleştiğini görüyoruz.

Şamil Tayyar / Star



Bu haber 858 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,771 µs