iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Hadi söyle, caydınız değil mi?

17 Mayıs 2010 09:01 tsi
Hadi söyle, caydınız değil mi? ABD bu, JR mı JR! iyibilgi Ankara

iyibilgi ankara

ABD’nin Irak’tan çekileceğine ilişkin uluslararası ve açık taahüdünün bu Ağustos ayında zamanı gelecek. Yani Amerika ordusunu önümüzdeki 3-4 ay içinde bu ülkeden çıkarmak zorunda.

“Zorunda” derken, ülkenin dünyaya, Beyaz Saray’ın da Amerikalılara verdiği sözden fazlası yok elde elbette. Fakat Obama için bu söz önemli ise ona oy verenler ve izleyen ülkeler için çok daha önemli!

Fakat Irak’ta işler iyiye gitmiyor. Bölgede karmaşanın ve terörün bini bir para hâla ve ABD’nin çekilmesiyle herşey yoluna girecek gibi de değil. Tersine, işin iyice kontrolden çıkacağına inananlarda fayli çok.

Ülkede 7 Mart’da gerçekleşen seçimlerin ardından ortaya çıkan ve siyaseten de tercih edilen (!) “koalisyon” tablosu, muhtemel ortakların birbirine karşı hissiyat ve beklentileri de tartışmalı.

Hükümetin kurulmasının gecikmesinin de şiddet olaylarının artmasında katkısı var elbette. Tüm bu denklemler Irak’ta gittikçe artan, daha da artması beklenen terör konusunda tarafları kaygılandırıyor.

Burada hemen hergün yaşanan kanlı ve kaotik terör saldırılarının hergün yenilenen bir listesini vermektense Başbakan Allavi’nin şu sözleri daha etkili olabilir;

“Seçimlerden beri ülke iç savaşa doğru ilerliyor. Çok tehlikeli yeni bir yobazlık dalgasının başlangıcına tanıklık ediyoruz ve her şey şiddetin tırmanışına doğru yol aldığımızı gösteriyor. Sadece başlangıçtayız, ama şiddet devam ederse iç savaşa sürükleniriz. Ve bu kez ABD gitmeye hazırlanıyor, arabuluculuk edecek uluslararası kuvvet de olmayacak. Sokaklarda 2006’dakinden daha fazla şiddet var.''

Yeterince açık. Peki böylesi bir durumda Washington verdiği sözden cayar mı? Terör olaylarına bakarak veya Irak iç siyasetinin dengelerini gözeterek ülkeden çıkıp çıkmamaktan ziyade, Irak’ın ABD’nin etkisinden kayıp kaymayacağı ile daha ilgili olsa gerek Pentagon.

Yine Bağdat kulislerinde söylenenler ülkenin üç komşusunun da sürece müdahil olduğunu dillendiriyor. İyi mi kötü mü bilinmez.

Nihayetinde ortada hiçbir kesin karar yok ama bir süredir ABD’nin “çekilmeyi erteleyebileceğine” ilişkin tevatürler dolaşmaya başlamış durumda. Tabii bunların hallice bir kısmını ABD’nin ülkeden ayrılmasından kaygılanan çevrelerin tarafından yaydığı açık.

Diğer yandan ABD gerçekten böyle bir karar alırsa, ciddi itibar kaybına uğrayacağı da şimdiden söylenebilir. Hem içeride hem dışarıda. Fakat bölgenin kartları da yeni okumalara tâbi olacaktır.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,015 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,963 µs