En Sıcak Konular

CHP yarınki toplantıya kilitlendi

17 Mayıs 2010 08:57 tsi
CHP yarınki toplantıya kilitlendi 
CHP'de kurultay için son haftaya girilirken gözler yarınki il başkanları toplantısında.

Deniz Baykal, kararını bu toplantıdan çıkacak sonuca göre belirleyecek. Beklenti, Baykal'ı adaylığa çağıran bir bildiri çıkması yönünde. Angora'daki evinde sabahlara kadar çalışma yürüten eski CHP lideri ise bir yandan aday olmayacağını vurgularken bir yandan da dönüş hazırlıkları yapıyor.

CHP'de olağan kurultaya bir hafta kaldı. Parti liderliğinde en rahat dönemini yaşadığı ve 'kurultayda değişim' vaatlerinde bulunduğu bir dönemde kaset iddiaları nedeniyle istifa etmek zorunda kalan Deniz Baykal, koltuğuna yeniden oturma konusunda istekli. Angora'daki evinin ışıkları neredeyse günün 24 saati açık. Kendisiyle görüşen parti yöneticilerine, "Bir aday üzerinde uzlaşın, ben de destek vereyim." diyor ama kendi dışında bir aday çıkması ve parti içinde huzursuzluk yaşanması durumunda müdahaleye hazır. Baykal, her kurultayda olduğu gibi yine il başkanları toplantısından 'adayımız sensin' mesajı almak istiyor. Gözler, yarınki toplantıda.

Deniz Baykal, istifa ettiği basın toplantısında geri dönmek istediğine ilişkin önemli ipuçları vermiş ve kurultayda yeniden aday gösterileceği inancıyla genel başkanlık koltuğunu bırakmıştı. Mesajı alan partili yöneticiler, Baykal'ın geri dönmesi için gerekli çalışmaları yapıyor. Dönmemesi ihtimaline karşılık, bugüne kadar sadece Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun ismi gündeme geldi. Geçen hafta evinde yaptığı görüşmede Kılıçdaroğlu'na adaylık vizesi yerine, "Önce ben kararımı netleştireyim." mesajı veren Baykal, salı günü yapılacak olan il başkanları toplantısını beklediğini işaret etti. Angora zirvesi sonrasında, "Kafam netleşti." diyen Kılıçdaroğlu, Baykal'ın döneceğine inandığını, "Kesinlikle aday olmayacağım." açıklamasıyla da ifade etmişti.

Seçilmeden kurultay salonuna gelmeyecek

Daha önceki kurultaylarda da hep bu toplantı sonrası il başkanları tarafından aday gösterilmişti. 2008'deki kurultay öncesinde 81 il başkanından 78'i Deniz Baykal'ın aday olduğunu belirten bildiriye imza atmıştı. Beklentiler, Genel Başkan Vekili Cevdet Selvi başkanlığındaki toplantıdan, söz konusu komployu lanetleyen ve Deniz Baykal'ın kurultayda yeniden aday olmasını isteyen bir bildiri çıkması. 81 il başkanından büyük bir bölümünün bildiriyi imzalayacağı belirtiliyor. İmza sayısının çokluğu Baykal'ın geri dönüşünü kolaylaştıracak. Ancak Deniz Baykal, buna rağmen kamuoyuna, "adayım" açıklaması yapmayacak. Bu yöndeki gerekli işleri yine kurmaylarına bırakacak. İl örgütlerinden CHP Genel Merkezi'ne Baykal'ın yeniden aday olması yönünde yüzlerce delege imzası gelmiş durumda. Bu imzalar bir araya getirilecek ve Baykal kurultay günü gıyabında resmen aday gösterilecek. Deniz Baykal, seçilmesi durumunda kurultay salonuna gelerek duygusal bir 'teşekkür konuşması' yapacak.

Bu arada, günlerdir sürdürülen Baykal'a destek gösterileri parti içinde bazı isimleri rahatsız ediyor. Yaşananların CHP'ye yakışmadığını düşünen bu isimler, eleştirilerini kurultay sonrasına bırakmış durumda.

EŞREF ERDEM: KEMAL DERVİŞ GELSİN

CHP Ankara Milletvekili Eşref Erdem, kaset skandalı nedeniyle istifa eden Deniz Baykal'ın, Türkiye'nin önünü açacak bir aday göstermesi gerektiğini söyledi. Taraf Gazetesi'ne açıklamada bulunan Erdem, kafasındaki ismi de açıkladı: Kemal Derviş.

Eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdem, CHP tabanı ve Baykal'ın sahiplenmesi durumunda Kemal Derviş'in böyle bir görevden kaçmayacağını iddia etti. 2001 krizinin çok tartışılan ismi Kemal Derviş için "Türkiye'yi büyütecek, heyecanlandıracak bir isim". ifadesini kullandı. Erdem, Baykal'ın bu ismi açıklayarak, hem kendisini hem de Türkiye'yi rahatlatacağını öne sürdü.

Eşref Erdem, kaset skandalından iki gün önce, 5 Mayıs tarihinde, kurultaya katılacak tüm delegelere yönelik bir mektup kaleme almış. Erdem mektupta özetle değişim ve çağı yakalama mesajları vermiş.

CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ise dün, "CHP gibi bir parti lidersiz kalmaz, kimsenin endişesi olmasın.'' dedi. Zeytinburnu'nda bir açılış törenine katılan Tekin, "Kılıçdaroğlu'nun veya sizin aday olacağınız söyleniyor, Bu konuda ne diyeceksiniz?'' sorusuna karşılık da kimin aday olacağını parti örgütünün belirleyeceğini, kendi adaylığının ise söz konusu olmadığını kaydetti. 

zaman

 



Bu haber 324 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,181 µs