En Sıcak Konular

Türkiye geri döndü...

17 Mayıs 2010 08:27 tsi
Dünyanın en fazla mercimek üreten ülkeler liginde ikinci sırada yer alan Türkiye bu üründe yeniden ihracat şansı yakaladı.

Kuraklık nedeniyle 2 yıldır 200 bin tona düşen üretim, yağışların etkisi ile 600 bin tona yükselecek...

Mercimek ihracatında Kanada’nın ardından dünya sıralamasında ikinci sırada bulunan Türkiye, iki yıl aradan sonra nihayet yeniden ihracat fırsatı yakaladı. Kuraklık nedeniyle Türkiye son iki yıldır mercimek ithal etmek zorunda kalmıştı. Bu yıl rekoltenin geçen yılın üç katını aşması beklenirken, üretim fazlası sayesinde hem üreticinin hem de tüketicinin rahat bir yıl geçireceği ifade ediliyor. Mercimek üretiminin normal seviyelere çıkması nedeniyle Tarım Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı iki yıldır devam eden ithalat ve ihracata yönelik kısıtları kaldırma kararı aldı.

600 BİN TON ÜRETİM

Tarım Bakanlığı ve Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliği (GAİB) tarafından yapılan rekolte tahminlerine göre, son iki yıldır 200 bin ton civarına kadar düşen Türkiye’nin toplam mercimek üretiminin bu yıl 550 bin ila 600 bin ton civarına ulaşması bekleniyor. Başta Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin hemen hemen tamamında yetiştirilen mercimeğin hasadına bu haftadan itibaren başlanacak.

İHRACAT SERBEST

Mercimekte Türkiye’nin yurtiçi ihtiyacının üzerinde bir üretim rakamına ulaşılacak olması Tarım Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı’nı harekete geçirdi. Son iki yıldır üretimin ülke ihtiyacının bir miktar altında kalması nedeniyle, mercimeğin işlenmeden ihraç edilmesine yönelik bir dizi kural getirilmişti. Rekoltenin yüksek çıkacağının anlaşılması üzerine mercimeğin işlenmeden ham şekilde ihracatının da önü açıldı. Bu sayede üreticinin kazancının arttırılacağı belirtildi.

Üretimin bu yıl yüksek olması tüketicinin daha ucuz fiyattan mercimek yemesine imkan sunacak. Ancak bu yılki yüksek miktarlı üretimin; mevcut tüketim seviyesi ve ihracat yoluyla tüketilememesi halinde iç pazara yönelik yeni mercimek kampanyalarının başlatılması üzerinde de duruluyor. Bakanlık yetkilileri, bu yıl dünyada genel olarak üretim fazlası olacağına işaret ederken kampanyaların yakın zamanda başlayabileceğine işaret ettiler.

MERCiMEK FİYATI 2 LiRAYA DÜŞER

Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliği (GAİB) Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, geçtiğimiz yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle mercimeğin hem ithalat hem de ihracatına yönelik kurallar getirildiğini belirtirken, rekoltenin yüksek çıkacağının görülmesi üzerine tüm kısıtların kaldırılarak normale dönüldüğünü söyledi.

FIRSATI DEĞERLENDİRELİM

Türkiye’nin mercimekte dış pazarda Suriye ile yarışacağını dünya birincisi Kanada’nın hasata ancak son baharda başlayabileceğini belirten Çıkmaz, “Bu fırsatı iyi değerlendirip ürünümüzü dünyaya satabiliriz. Tüketici de bu yıl ucuz mercimek yiyebilir. 2,5 liraya kadar çıkan mercimek yeniden 2 lira seviyesine gerileyecektir” dedi.

bugün



Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,507 µs