En Sıcak Konular

Şanlıurfa'da büyük operasyon: 56 Gözaltı

16 Mayıs 2010 15:58 tsi
7 il ve 4 ilçede eş zamanlı düzenlenen operasyonda; 11'i kamu görevlisi, 8'i bankacı, 2'si muhtar olan 56 şüphelinin evlerinde ise suikast silahı uzi, uzun namlulu kalaşnikofların da bulunduğu 19 silah ile çok sayıda belge ele geçirildi.

Şanlıurfa'da, sahte belgeler düzenleyerek çiftçiler adına tarımsal ekipman kredisi ile çiftçi destekleme primleri çektiği, olayın ortaya çıkmasıyla kendilerine başvuran mağdurları ise tehdit ettikleri saptanan şebeke polis operasyonuyla çökertildi. 7 il ve 4 ilçede eş zamanlı düzenlenen operasyonda; 11'i kamu görevlisi, 8'i bankacı, 2'si muhtar olan 56 şüphelinin evlerinde ise suikast silahı uzi, uzun namlulu kalaşnikofların da bulunduğu 19 silah ile çok sayıda belge ele geçirildi. Sabah saatlerinde Adliye'ye sevk edilen şebekenin liderliğini yapmakla suçlanan CHP eski Şanlıurfa İl Başkanı Aziz Aydınlık'ın da operasyon kapsamında CHP Genel Başkanlığı görevinden istifa eden Deniz Baykal'a destek için gittiği Ankara'da gözaltına alındığı ortaya çıktı.

Yaklaşık 2 yıl önce, birçok çiftçi adına tarımsal ekipman kredisi ve çiftçi destekleme primleri çeken, liderliğini 2 ay önce yapılan kongrede seçilemeyen CHP İl Başkanı Aziz Aydınlık'ın yaptığı bir şebekenin olduğu bilgisine ulaşan polis bunun üzerine çalışma başlattı. Polisin 15 ay önce başlattığı çalışmada, tapu ve kimlik bilgilerine ulaşılan bazı çiftçiler adına sahte belgeler ile bankalardan binlerce liralık krediler alındığı, yine birçok çiftçinin hakkı olan destekleme primlerinin de aynı şebeke tarafından çekildiği belirlendi.

YÜZDE 50 HİBE İLE KANDIRILDILAR

İddiaya göre, tarımsal zirai alet satışı yapan kişiler, tarımsal ekipman alımında devletin uyguladığı yüzde 50 hibe desteğinden yararlanmaları için birçok çiftçi ile temasa geçti. Uygulama kapsamında çoğunluğu traktörlerine römork almak isteyen çiftçiler, zirai alet satışı yapan şebeke üyelerine başvurdu. Başvuru üzerine 5 ile 10 bin lira arasında değişen ekipman almak isteyen çiftçiler, kredi konusunda işlemlerini takip edeceğini söyleyen şebeke üyelerine tapu, nüfus cüzdanı ve diğer evrakları verip, kredi başvuru formlarını da doldurdu. Çiftçinin formları imzalayıp, evrakları vermesinin ardından iddiaya göre şebeke, bankalardan çalışanların da yardımıyla ekipman değerinin çok üzerinde kredi çekip, teminat olarak ellerindeki tapuları ipotek ettirdi. 160 kişi adına bankalardan bu şekilde binlerce lira kredi alan şebeke üyeleri, ellerindeki tapu ve kimlikler ile, 51 çiftçi adına bazı memurların da desteğiyle destekleme primlerini de çekti.

ŞİKAYETÇİ OLMAKTAN KORKTULAR

Olay, birkaç ay sonra kredi taksitlerinin ödenmemesiyle bankaların haciz işlemine başlaması ve birçok çiftçinin tapusu ipotekli olan tarlasına el koymasıyla ortaya çıktı. Yaşadıklarının ardından adlarına kredi çeken şebeke üyelerine başvuran çiftçiler ise, bu kez başlarına dayanan silahlar ile, eş ve çocuklarının kaçırılması, öldürülmeleri şeklinde tehdit edilerek güvenlik güçlerine şikayetçi olmamaları konusunda sindirildi. Şebekenin tehdit ederek sindirdiği için birçok kişinin korkup polis ve jandarmaya şikayetçi olmadığı belirlenirken, polisin 15 aylık çalışmasında aynı sistem ile mağdur edilen 211 isme ulaşıldı. Birkaç yıldır aynı sistem ile birçok kişiyi mağdur eden şebekenin, bugüne kadar mağdur ettiği kişilerden 10 milyon liranın üzerinde kazanç elde ettiği de ortaya çıktı.

7 İL 4 İLÇEDE EŞ ZAMANLI OPERASYON

Polisin 15 ay süren çalışmasını tamamlamasının ardından önceki gün sabah erken saatlerinde Şanlıurfa, Adana, Konya, Mersin, İstanbul, İzmir, Ankara ile Hilvan, Siverek, Viranşehir ve Bozova ilçelerinde şebeke üyelerinin bulunduğu 60'ın üzerinde ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda, 11'i kamu görevlisi, 8'i bankacı, 2'si muhtar 56 kişi gözaltına alınırken, kardeşi Bekir Aydınlık ile birlikte şebeke liderliği yapmakla suçlanan CHP eski İl Başkanı Aziz Aydınlık ise, CHP Genel Başkanlığı görevinden istifa eden Deniz Baykal'a destek için gittiği Ankara'da bir otelde yakalanarak Şanlıurfa'ya getirildi. Baskınlarda şüphelilere ait ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda, 1 suikast silahı uzi, 3 kalaşnikof uzun namlulu tüfek, 7 av tüfeği, 7 tabanca, 1 tek kırma el yapımı tabanca, 27 şarjör, 130 tabanca mermisi, 337 av tüfeği fişeği, 221 kalaşnikof mermisi, çok sayıda tapu senedi, nüfus cüzdan fotokopileri, ikametgah belgeleri, çekler, senetler, banka cüzdanları, bilgisayar hard diskleri, laptop bilgisayarlar, çiftçi destekleme müracaat formları, alacak-verecek ajandaları ile çeşitli belge ve dokümanlara el konuldu.

ADLİYE'YE ÇIKARILDILAR

Gözaltına alınan ve 3 gün boyunca Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorgulanan 56 şüpheli; işlemlerinin tamamlanmasının ardından bu sabah sağlık kontrolünden geçirilmek üzere Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü. Çok sayıda polisin geniş güvenlik önlemi aldığı hastane bahçesi ve çevresinde, şüphelilerin geçişi sırasında acil servise kimse alınmadı. 2 otobüs ve bir minibüs ile hastaneye getirilen şüpheliler acil serviste sağlık kontrolünden geçirilirken, şebeke liderliği ile suçlanan CHP eski İl Başkanı Aziz Aydınlık kendisini görüntüleyen gazetecilere 'Çekmeyin Ulan' diye tepki gösterdi. Sağlık kontrollerinin tamamlanmasının ardından Adliye'ye sevk edilen 56 şüpheli, 'Suç işlemek amacıyla silahlı suç örgütü kurmak, örgüte üye olmak, haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulmuş örgütün faaliyeti çerçevesinde tehdit; nitelikli dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik, zimmet, bankacılık kanununa muhalefet, ihaleye fesat karıştırmak' suçlarından Cumhuriyet Savcısı tarafından sorgulanmaya başlandı.

hürriyet



Bu haber 1,096 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,985 µs