En Sıcak Konular

Tarihçi Ortaylı: Yunanlılar, İzmir'den çekilirken şehri yaktılar

16 Mayıs 2010 14:53 tsi
İzmir yangınının zaman zaman polemik konusu olduğunu dile getiren tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Yunanlılar'ın İzmir'den çekilirken şehri yaktığını belirtti.

Yeni akımların, siyasi grupların çıktığını ve günün polemiklerine göre yorumlamalar yaptıklarını dile getiren Prof. Ortaylı, İzmir işgali ve yangının bunlardan biri olduğunu söyledi.

Ortaylı, yangından sonra işgalle ilgili spekülasyonlar duyulduğunu, ancak bunları fazla ciddiye almamak gerektiğini savunarak, "Çünkü bunlar tarihçi araştırmaları değildir. İnsanlar çıkıyor; siyasi gerginlik için tarihle ilgileniyorlar. İzmir yangını hepimizin bildiği gibi; Yunanlılar İzmir'den çekilirken şehri yaktılar. Şehrin yanışı, Milli Kuvvetlerin girişinden sonradır. Yağmacı bir anlayış olmasa bile hakim gelen kuvvetler Alsancak'tan Karantina'ya kadar hoş evlerin olduğu bölgeyi niye yaksınlar." diye konuştu.

Konak Belediyesi ve Mülkiyeler Birliği İzmir Şubesi tarafından düzenlenen 'İlber Ortaylı ile İzmir'in İşgali ve Yangını' konulu söyleşi, Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Panele Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi Başkanı Kadir Timurturkan ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Son günlerde dış basında yer alan İzmir yangını konusunda İzmirlileri aydınlatan Türk Tarih Profesörü Ortaylı, "İzmir yangını vesikasız spekülasyon konusudur. Tarih merakı değil, siyasi merakla speküle ediliyor." dedi.

Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan da İlber Ortaylı'yı, Türk insanına tarihi sevdiren kişi olarak tanımladı. Tartan, İzmir yangınının son günlerde tekrar gündeme geldiğini hatırlattı. Tartan, "İzmir yangını dış basında yer aldıktan sonra gündeme geldi. İlber Ortaylı bizlere geçmişten dersler çıkarmamızı sağlıyor. Ancak geçmişten ders çıkaran toplumlar, geleceğe umutla bakarlar." dedi.


"ASILSIZ TEZLER ÜRETİLİYOR"

İzmir'in yangını ile ilgili çeşitli tezlerin bulunduğunu belirten Ortaylı, İzmir'in Rumlar tarafından yakıldığını; aksini iddia edenlerin tezlerini kanıtlamak zorunda olduklarını vurguladı.

İzmir yangını hakkında asılsız tezlerin siyasi malzeme yapıldığını ifade eden ünlü tarihçi, "İkinci tez, uluslararası anlaşmalarla kaçanları tekrar geri gelmesini ve İzmir'e konmalarını önlemekti. Savaştan sonra anlaşma yapılmış; anlaşmaya göre kaçanlar geri gelecek ve bu evlere konacaktı. İki tez de birbirine zıt olmakla birlikte kendi açısından makuldür. Makul olmayan şey bu tezlerden ikincisinin günün ihtiyaçlarına uygun şekilde son zamanlarda kuvvetlenmesidir. Tezi destekleyen insanların dedikodu dışında hiçbir şey bulmamasıdır. Aslı olmayan malzemelerle, korkunç yakın tarih olayını vermek mümkün değildir." diye konuştu.

cihan



Bu haber 886 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,800 µs