En Sıcak Konular

İşte altının yükselmesine neden olan 5 sebep

16 Mayıs 2010 10:36 tsi
Altın fiyatları, Cuma yeniden hızlı bir yükseliş hareketine başlayarak gün sonunda aşağı doğru gevşemeden önce ons başına 1,250 dolara kadar yükseldi.

Borsalarda etkili olan kaygılar ve Avrupa'nın yaşadığı borç sorunları, yatırımcıları altına yöneltirken, bu yükselişi tetikleyen başka unsurlar da bulunuyor.

İşte altının yükselmesine neden olan 5 sebep:

1) Oynaklık döneminde düşük risk

Ekonomik belirsizlik dönemlerinde altının güvenli bir yatırım aracı olarak görüldüğü bir gerçek. Geçen hafta içerisinde borsaların yaşadığı "hızlı çöküş"ün ardından altın fiyatları da yüzde 2 değer kazandı. Bu çöküşten bu yana görülen çalkantı da altının çekiciliğini daha da artırıyor.

Cuma günü Haziran vadeli altının fiyatı 1,249.70 dolar ile aktif kontratlarda bugüne kadar görülen en yüksek gün içi değere ulaştı. Altın, günü yüzde 0.13 düşüşle 1,227.60 dolardan kapadı.

İki gün önce de Chicago Vadeli İşlemler Borsası'nda altının onsu 1,243.10 dolar ile en yüksek kapanış fiyatını görmüştü. Bu rekorlara rağmen, enflasyona göre ayarlanmış fiyatlara göre, mevcut düzeyler 1980 yılındaki gerçek zirvenin oldukça altında.

1980 yılında ons başına 825.50 dolar olan altının rekoru, enflasyona göre ayarlandığında bugünün değerine göre 2,180.27 dolara denk.

2) Elle tutulur yatırım aracı

Analistlere göre, bu hafta içinde görülen altın çılgınlığının bir başka nedeni de yatırımcıların kağıt paraları bırakmaya başlamaları.

Dolar, euro ve yen, genellikle düşük riskli yatırımlar olarak görülür ancak altının para birimlerinin kendi aralarındaki işlemlere karşı kırılganlığı bulunmuyor.

Lind-Waldock'tan vadeli işlemler stratejisti Phil Streible, "[Altın] kararsız siyasetçiler ve istikrarsız hükümetlerden etkilenen bir kağıt parçası gibi değil... Şu anda elimde altın olduğu için euroya kıyasla daha rahat hissediyorum" dedi.

Lind-Waldock'un emtia biriminin kıdemli stratejisti Adam Klopfenstein da borç sorunlarının devam edeceği ve euronun da devalüe edileceği kaygılarından dolayı Avrupalı yatırımcıların euroya yoğun talep gösterdiklerini ifade etti.

Klopfenstein, "Altın, Avrupalıların sahip olmak istedikleri bir piyasa. Bir noktada paralarını altına yatırıyorlar çünkü kendi paraları yüzünden zarar görenler şimdi elle tutulur birşeye sahip olmak istiyor" dedi.

3) Enflasyon korkuları

Yatırımcıların altın satın alma nedenlerinden bir diğeri de fiyat artışı olasılığına karşı kendilerini güvenceye almak istemeleri.

Rosland Capital'ın kıdemli ekonomi danışmanı Jeffrey Nichols, Avrupa'nın yaklaşık 1 trilyon dolarlık kurtarma paketinin, ABD Merkez Bankası'nın gevşek para politikasının yarattığı enflasyon korkusunun üzerine adeta benzin döktüğünü söyledi.

Geçtiğimiz yıldan bu yana 2010 ortalarında altının yeni zirve seviyesine ulaşacağı öngörüsünde bulunan Nichols, bu yükseliş eğiliminin devam etmesini ve altının ons fiyatının yıl sonuna doğru 1,500 dolara yükselmesini beklediğini ifade etti.

4) Yabancı bankalar

Emtia araştırma şirketi CPM Group'un risk yönetim direktörü Carlos Sanchez, yabancı merkez bankalarının da altın rezervlerini artırmalarının da yükselişi tetiklediğini belirtti.

Çin ve Hindistan gibi ülkelerin dolardaki oynaklık karşısındaki kırılganlıklarını azaltmak için istikrarlı bir şekilde altın rezervlerini artırdıklarını ifade eden Sanchez, bu taktiğin özellikle 2008 yılındaki küresel mali kriz sırasında hız kacandığına dikkat çekti.

Sanchez'e göre, Rusya, Kazakistan ve Venezüella da piyasadaki diğer büyük altın alıcıları.

Rezervinde yaklaşık 261.4 milyon ons altın bulunduran ABD bu alanda liderliği kimseye kaptırmıyor olsa da analistler, ABD'nin yaklaşık 10 yıldır altın alımı yapmadığını ifade ediyor.

5) Tahvile göre daha yüksek getiri?

Bir diğer güvenli yatırım aracı olan ABD Hazine tahvilleri de son dönemde yükseliş kaydediyor. Ancak, 10 yıllık Hazine tahvilinin yüzde 3.5 civarındaki getirisi karşısında altın yatırımcılara daha çekici geliyor.

Her ne kadar altında tahvilin aksine faiz ödemesi yapılmıyor olsa da yatırımcılar, fiyatların yaklaşık yüzde 2 artığı bir işlem gününü olumlu karşılıyor. Klopfenstein'a göre altın bir hafta içerisinde tahvilin bir yıllık performansına kıyasla daha yüksek getiri sağlama potansiyeline sahip.

hurriyet



Bu haber 675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,915 µs