En Sıcak Konular

'Erdoğan'ın ziyareti yeni bir başlangıç'

15 Mayıs 2010 17:44 tsi
'Erdoğan'ın ziyareti yeni bir başlangıç' Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Atina ziyaretinin yeni bir başlangıç olduğunu söyledi.

Papandreu, Erdoğan'a Atina ziyaretinde eşlik eden bazı Türk medya temsilcileri ile sohbet toplantısı yaptı.

Türk-Yunan yakınlaşmasının önemine olan inancını dile getiren Papandreu, daha önce bulunduğu Dışişleri Bakanlığı görevinde bu yönde çok büyük uğraş verdiğini belirtti.

Papandreu, iki ülke arasında Erdoğan'ın ziyareti sırasında imzalanan belgelerin "derinliği olan anlaşmalar olduklarını ve yeni bir başlangıç" teşkil ettiklerini kaydetti.

"Dışişleri Bakanı olarak edindiği tecrübe çerçevesinde, söz konusu anlaşmaların daha zor konuların ele alınabilmesinin yolunu açacağını söyleyebileceğini" ifade eden Papandreu, "Gerek Yunanistan gerekse Türkiye'de ikili ilişkilerin geliştirilmesi için siyasi iradenin bulunduğuna inandığını" bildirdi.

Başbakan Papandreu, mevcut siyasi iradenin iki ülke arasında yaşanan görüş ayrılıklarına yol açan konuların aşılmasını sağlayacağından emin olduğunu belirtti.

Papandreu, Türkiye ile Yunanistan'ın birçok konuda özlü bir ittifak sağlayabileceklerini vurguladı.

''Atina'nın felsefesinin 'sorunların çözülebileceği' şeklinde olduğunu'' belirten Papandreu, ''karşılıklı biçimde samimi ve açık olunması, çok sayıda ortak çıkar bulunduğunun göz önüne alınması ve Türk-Yunan işbirliğinin avantajlarının olduğunun görülmesi durumunda, gerek dünyada gerekse bölgede ortak girişimlerde bulunulabileceğini'' söyledi.

''Ege'de gökyüzünde yaşanan gerilim'' ve 'hangi tarafın kime ait olduğu' şeklindeki soruların gündeme getirildiği kıta sahanlığı konusunun çözümlenebilecek sorunlar olduğunu" belirten Papandreu, ''sorunların uluslararası hukuk ve ilkeler temelinde çözülebileceğini'' kaydetti.

Papandreu ayrıca, ''siyasi iradeye sahip olunması ve bu tür sorunların 'geri kalınmasına yol açtıklarının' anlaşılmasının gerekliliğine'' dikkat çekti.

Başbakan Papandreu, iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların güven arttırıcı önlemler olduklarını ve önlemlerde kalınmayarak, daha zor konuların ele alınarak çözümlenmesi yolunda ilerlenmesi gerektiğini ifade etti.

Bir soru üzerine, ''kara sularının belirlenmesi ve konunun Lahey'deki Adalet Divanı'na götürülmesi olasılığına'' da değinen Papandreu, Yunanistan'da 2004 yılındaki hükümet değişimi öncesinde Türkiye ile Yunanistan'ın konunun nasıl ele alınacağı yönünde bir anlaşmaya varmalarına az kalındığını söyledi.

Kendisinin dönemin Başbakanı Kostas Karamanlis'e, ''Sen ilerle ben destekleyeceğim'' dediğini de anlatan Papandreu, sonraki dönemde bir durgunluk sürecine girildiğini belirtti.

Konunun Adalet Divanı'na götürülebileceğini kaydeden Papandreu, Başbakan Erdoğan ile temaslarında istikşafi görüşmelere dinamik katılmasının kararlaştırıldığını da bildirdi.

Kıbrıs konusuna da değinen Papandreu, Ada'da tarafların çözümü kendileri bulma olgunluğuna sahip olduklarını belirtti.

Papandreu ayrıca, ''Atina'nın Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın çözüm çabalarını desteklediğinin'' altını çizdi.

Başbakan Papandreu, ''Kıbrıs'ta tarafların bir araya gelerek derinlemesine görüşmelerinden yana olduğunu'' söyledi.

Azınlık hakları konusuna da değinen Papandreu, tüm tarafların azınlıklara karşı doğru davranmakla yükümlü olduğunu ifade etti.

Kendisinin Müslüman toplumu ile görüştüğünü ve sorunları dinlediğini belirten Papandreu, gerek müftüler gerekse vakıfları ilgilendiren konularda görüşmeler yapıldığını ve çözümler bulunacağını kaydetti.

Papandreu bir soru üzerine, Atina'da cami yapımı için gerekli kararların alındığını ve kısa sürede bunun gerçekleştirileceğini söyledi.

Azınlıkların bazı dönemlerde siyasi hedefler doğrultusunda kullanıldıklarını belirten Papandreu, bir ülkenin azınlığı nedeniyle sınırlarının tehdit altında olduğu korkusunu taşımaması gerektiğini bildirdi.

Papandreu, sınırlara ve azınlıklara saygı gösterilmesi ve gerek sınırların gerekse azınlık haklarının sorgulanmaması gerektiğini belirtti.

Türk-Yunan yakınlaşması hakkında da değerlendirmede bulunan Başbakan Papandreu, halkların endişe ve korkularıyla oynanmasının genel menfaat için uğraşmaktan daha kolay olduğunu, ancak bu yolun hiçbir yere götürmediğini kaydetti.

Sorunlara rağmen ilerlenmesi gerektiğini vurgulayan Papandreu, bunun halkların çıkarına olduğuna işaret etti.

Yunanistan'ın yaşadığı mali kriz konusunda da Papandreu, ülkedeki krizin 2008 yılı krizi nedeniyle piyasaların çok hassas olduğu bir döneme denk geldiğini, ekonomik önlemler alınmasına rağmen piyasalardan yanıt alınamadığını söyledi. Papandreu, ülkenin kar peşinde koşanların saldırısına uğradığını da ifade etti.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ekonomik işbirliğine ve bunun önemine dikkat çeken Yunanistan Başbakanı, Türk iş adamlarının Yunanistan'a yatırım yapmasını olumlu karşılandığını bildirdi.

Papandreu, Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunların aşılmasının bu konudaki işbirliğini etkileyici faktör olduğunu, yatırımı yapan tarafın güven duygusunu hissetmek istediğini söyledi.

Görüşmede kendisine ''tokalaşma'' konusunun işlendiği küçük bir heykel armağan edilen Papandreu, bunun Türk-Yunan dostluğunun temsili olabileceğini ifade etti.

Başbakan Papandreu'nun Türk basınının temsilcileri ile sohbet toplantısına, Star gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu , Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Sabah gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak, Zaman gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Yeni Şafak Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Cömert, Bugün gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt, Türkiye gazetesi Genel Yayın Müdürü Nuh Albayrak, Vakit gazetesi köşe yazarı Hasan Karakaya ve Anadolu Ajansı Atina temsilcisi Eda Demirören katıldı.



Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,504 µs