En Sıcak Konular

Ergenekon davasında savcıdan açıklama

14 Mayıs 2010 21:14 tsi
Ergenekon davasında savcıdan açıklama   
  

Ergenekon davasında Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'den manifesto gibi açıklama...

Birleşen Ergenekon davasının 7 Mayıs 2010 tarihli duruşmasında sanık ve avukatlarının hakaret ve tehdit içerikli sözleri nedeniyle mahkemenin bir tedbir almasını isteyen Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, "Bu sözlerimiz mahkemeyi tehdit olarak algılanmış. Mahkemeyi tehdit etmek haddimiz değil, sadece sanıklara cezai sorumluluklarının hatırlatılmasını istedik" şeklinde açıklama yaptı.

Sanık ve avukatlarının taleplerinin tamamlanmasının ardından Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, bazı kurumlardan istenen ve mahkemeye ulaşan evrakları okudu. Daha sonra Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, taleplere ilişkin savcılık makamının görüşünü bildirdi.

Savcı Pekgüzel, mütalasından önce ilginç bir açıklama yaptı. Savcı pekgüzel, 7 Mayıs 2010 tarihli duruşmada bazı sanıklar ile avukatlarının kendilerine ve mahkemeye yönelik hakaret ve tehdit içeren sözleri nedeniyle haklarında yasal işlem yapılması yolunda talepte bulunduklarını hatırlattı. Savcı Pekgüzel, aynı duruşmada mahkemeden bu konuda yasal işlem yapılmasını istemiş aksi halde kendilerinin şikayette bulunacaklarını söylemişti.

Savcı Pekgüzel bugünkü açıklamasında sanık ve avukatlarının, bu sözlerini mahkemeye karşı bir tehdit olarak algıladıklarını ifade etti. Mahkemenin tehdit edilmesinin iddia makamının haddi olmadığını, böyle bir şeyin sözkonusu olamayacağını belirten Pekgüzel, "İddianameyi en ağır şekilde eleştirmek kutsal savunma hakkı kapsamındadır. Mahkeme şimdiye kadarki uygulamasıyla gerek sanıklara gerekse de avukatlarına sınırsız süre savunma hakkı tanımaktadır. Fakat savunma adı altında kamu görevlilerine yönelik sarf edilen 'Millet düşmanı, Atatürk düşmanı, Cumhuriyet düşmanı, TSK'nın düşmanı, Allah düşmanı, hain, emperyalist işbirlikçi, Kuvayi Milliye düşmanı' ve buna benzer daha nice hakaretlerin savunma hakkı içinde kaldığını söylemek mümkün değildir" dedi.

Bütün bu hakaretler ve tehditlerin suç oluşturduğunu, cezai sorumluluk gerektirebileceğinin açık olduğunu belirten Pekgüzel, "Bunların engellenmesini bir kanun hükmünün uygulanmasını istemek de mahkemeyi tehdit olarak algılanmamalıdır. Açıklamamız, bütün bu tehditlerin önlenmesi, bu eylemlerin duruşmalar sırasında icrasının hukuka uygunluk nedeni sayılamayacağının, cezai sorumluluğu bulunduğunun önceden ve bir kez daha sanıklara hatırlatılması amacı taşımaktadır. Tehdidin nasıl yapıldığını anlamak için duruşma tutanaklarına bakmanın yeterli olacağı kanaatindeyiz" şeklinde konuştu.

Savcı Pekgüzel, yapılan taleplerle ilgili görüşlerini de açıklamasının ardından mahkemeye sundu. Tutuklu sanık Tuncay Özkan'ın mahkemenin üye hakimi Hüsnü Çalmuk hakkında yaptığı reddi hakim talebiyle ilgili olarak da Pekgüzel, hakimin reddini gerektiren, tarafsızlığından şüphe uyandıracak bir neden ve delil gösterilmediğini belirterek talebin reddini karar verilmesini istedi.

Tutuklu sanık Mehmet Ali Çelebi'nin yazılı talebi doğrultusunda Kara Harp Okulu Komutanlığı'na yazı yazılmasını isteyen Pekgüzel, askeri öğrencilerin garnizon dışına çıkma esas ve usulleri ile sanık Çelebi'nin askeri öğrenci olarak öğrenim süresi boyunca garnizon dışına çıkış ve dönüş tarihlerinin çizelge halinde mahkemeye bildirilmesi yönünde görüş sundu.

Tutuklu sanıklar Muzaffer Öztürk ve Hüdai Ünlüer'in tahliyesine karar verilmesini isteyen Savcı Pekgüzel'in taleplere ilişkin görüşlerini açıklamasının ardından Mahkeme Başkanı Köksal Şengün duruşmaya taleplerin değerlendirilmesi için ara verdi.

cihan



Bu haber 757 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,438 µs