En Sıcak Konular

Erdoğan'dan Yunanlılara Kıbrıs dersi

14 Mayıs 2010 20:30 tsi
Erdoğan'dan Yunanlılara Kıbrıs dersi İki ülke arasında 22 konuda mutabakat imzalandı. Başbakan Erdoğan'ın gerçekleştirdiği Yunanistan ziyaretinde Yunanistan Başbakanı Papandeu ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye ile Yunanistan arasında 22 anlaşma imzalandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan arasında hususi damgalı (yeşil) pasaportlara vizenin kalktığını bildirdi.

Erdoğan, umuma mahsus (lacivert) pasaportlar için de vizenin kalkmasını temenni ettiğini söyledi. Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan Schengen sisteminden Türkiye'nin de yararlanması gerektiğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile müzakere sürecindeki bir ülke olarak Schengen'e de dahil edilmesi gerektiğini ifade etti.

Başbakan Erdoğan'ın  çok büyük bir katılımla gerçekleştiridiği Yunanistan ziyaretinde iki ülke arasında 22 konuda anlaşma imzalandığı belirtilirken Başbakan Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Papandreu da ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Erdoğan 320 kişilik bir kafile ile Yunanistan'a geldiklerini ve 22 konuda ortak mutabakata vardıklarını söyledi. Erdoğan, Yunanistan ile iki ülke arasında yeni bir dönem başladığını söyledi.

Erdoğan, buraya bir dost ülke olarak gelediklerini, kıyıdaş olduklarını ve bağırdıklarında sesini duyuracak kadar yakın olduklarını dile getirdi.

Türkiye ile Yunanistan arasında bakanlar arasında yılda iki kez biraraya gelebileceklerini hükümet başkanları olarak yılda en az bir kez biraraya gelerek yapılan çalışmaları gözetleyebileceklerini dile getirdi. Erdoğan bu arada işadamlarının biraraya gelerek masada ya da lafta değil bunu uygulamada da göstermeleri gerektiğini söyledi.

Erdoğan Türkiye'de Yunanistanlı işadamları bulunduğunu Türk işadamlarınının da yunanistanda faaliyet gösterdiğin iki ülke işadamlarının 3. ülkelerde ortak yatırıma girmeleri gerektiğini söyledi.

Erdoğan, Sırbistan'a tanınan Şengen imkanının Türkiye'ye de verilmesi gerektiğini, pasaportsuz geçişler konusunda çalışmaların hızlandırılması gerektiğini dile getirdi.

Erdoğan, ulaşım noktasında geniş çaplı anlaşma imzalandığını, gerek kara gerek deniz ulaşımı konusunda önemli adımlar atıldığını söyledi.

Başbakan Erdoğan, turizmin yunanistan'ın en önemli kaynağı olduğunu dile getirerek, Türkiye'nin son yıllarda turizmde önemli adımlar attığını dile getirdi. Erdoğan iki ülke arasında bu alanda ortak çalışma yaparak turizmde büyük patlama yapılabileceğini dile getirdi.

Başbakan Erdoğan, dünyayı büyük etkisi olan küresel krizin Türkiye'yi çok etkilediğini, Türkiye'de bankaların hiçbir zarar görmeden krizi atlattığını, buna karşın Yunanistan'ın krizden etkilendiğini gördüklerini belirterek iktidar ve muhalefetin ortak hareket etmeleri halinde Yunanistan'ın krizden daha çabuk çıkabileceğini savundu.

 Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticaret hacminin 2.5 milyar dolar civarında olduğunu bunun çok düşük bir rakam olduğunu dile getirerek  en sıka sürede bu ticaret hacminin 5 milyar avro'ya çıkmasının mümkün olabileceğini dile getirdi.

Başbakan Erdoğan, Yunanistan'ın Türkiye'nin AB'ye üyelik konusunda desteğini devam edeceğini dile getirirken Kıbrıs'ta da görüşmelerin kaldığı yerden devam etmesinden yana olduklarını konuya kim katılmak istiyorsa herseke açık olduklarını dile getirdi. Erdoğan, Yunanistan'a süreci desteklemelerini tavsiye ettiklerini bu desteğin sürmesi halinde sonucun en kısa sürede alınabileceğini çabaların birleştirilmesi halinde yıl sonuna kadar sonuç alınabileceğini dile getirdi.

Erdoğan, Ege denizinin ayrıştırıcı bir deniz değil birleştirici bir deniz olmasını istediklerini bunu da iki ülkenin başarabileceğini dile getirdi.

Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Erdoğan, Ege'de uçaklar uçacaksa bombasız uçsun istiyoruz. Gerekirse  uçaklar uçmasın, İki ülke de silaha yapılan yatırımlar yüzünden başka alanlara yatırım yapma imkanını kaçırdı. Oralara yapılan yatırımlar başka alanlara da yatırılabilir.

Erdoğan, Türkiye'de Lozan'la bağlantılı atılan adımlar var. Sensinot Meclisi konusu var. Sensinot Meclisi Türk vatandaşlarından oluşması lazım ancak böyle değil Türkiye bu konuda adımlar atmaya hazır. Batı Trakya'da seçilmiş müftü yok atanmış müftü var. Burada seçilmiş müftünün olması var. Seçilmiş müftünün onanmasını istiyoruz. Eğer sıkıntılar varsa oturulup konuşulur ve hatalar giderilir. Patriği seçme hakkını kendimizde bulmuyorsak Yunanistan'ın da müftüyü atama yapmaması gerekiyor.

Yıllardır süren bir sıkıntı var. Büyükada'da yetimhane olayı var. Orayı gidip gördük. Ordaki yargı süreci uluslararası hukuka yansımış durumda. Karar geldiği an burayı kendilerine bırakcağımızı söyledik.  Biz bunlardan rahatsız değiliz. Burada Uluslararası Enstitü yapılacak olmasından da büyükmutluluk duyuyoruz.

Erdoğan, Büyükada'da var olan okulun 36 bin ciltlik bir kitap arşivine sahip olduğunu, ancak 37 öğrencisi bulunduğunu gördüklerini dile getirdi. Bu okulun kurulması için yapılan çabalara destek verdiklerini dile getirdi. Erdoğan, Atina'ya bir cami konusunda da Papandreu'dan destek beklediklerini söyledi.

Papandreu, Türkiye ile Yunanistan arasında geçmişte yaşanan sorunları çok farklı yaklaşımlar olduğunu bundan sonra gelceğe yeni bir yaklaşımla yaklaşmak gerektiğini söyledi.  Sorunları konuşabiliriz ancak hedefimiz anlaşmaktır.

Papandreu, çevre konusunda ve Türkiye'ye 2020 olimpiyatında destek vereceklerini dile getirdi. Yeşil pasaport ile birlikte   Türk vatandaşları ve Avrupa Birliği'ne üye olmayan vatandaşlara tek gün geçiş izni verileceğini bu süreyi  2 ya da 3 güne çıkarılabileceğini açıkladı. Türkiye ile birlikte ABD, Çin, Kanada gibi ülkelere yönelik ortak çalışma yapılabileceğini açıkladı.

Başbakan Erdoğan, Yunanlı gazeteciğinin Kıbrıs'ın işgal edilmesi, Türk uçaklarının Yunan havasını ihlal ettiği, Rum gemilerine limanların açılmaması  iddialarına yönelik olarak

Kıbrıs'ta 44. görüşme yapıldığını bu görüşmelerin olumlu şekilde noktalanmasını istediklerini söyledi. Erdoğan, havasahasını kullanan uçakların bombasız uçtuklarını ve Türk uçaklarının uçuşuyla ilgili NATO'nun kayıtlarının incelenebileceğini söyled.

Erdoğan, Kıbrıs'ın işgali sorusuna ise, Kıbrıs konusunda Annan planından yana olduklarını bu konuda Annan'ın konuya müdahil olması için çaba gösterdiğini, görüşmelirin sona erdirilmesi için her türlü fedakarlığa razı olduklarını dile getirdi. Türkiye'nin yaklaşımına karşın Karamanlis ve Papdopolos'un işi erteleyelim teklifi yaptıklarını. İki tarafın da kabul ettiği plana KKTC evet derken Rum kesimi hayır oyu verdi. Kıbrıs'ta sadece Türkiye'nin değil yunanistan'ın da askeri vardı Yunanistan da askerini bizim gibi azaltacaktı. Avrupa Birliği'ne Güney Kıbrıs alındı ama Kuzey Kıbrıs alınmadı.

Erdoğan Limanlar konusunda da karşılıklı olarak limanların açılmasına hazır olduklarını açıklamalarına karşın karşı tarafın olumlu cevap vermemesi üzerine konunun bu noktaya geldiğini dile getirdi. Erdoğan,  bugün de aynı noktadayız  uluslararası ilişkiler karşılılıklılık esasına dayanır.

Papanderu da Türkiye ile Yunanistan arasında sorunların geride kalmasından yana olduğunu, Türk uçaklarının hava ihlalini sürdürdüklerini iki ülkenin  de korkularından arınarak adımları karşılıklı olarak atabilmesi gerektiğini dile getirdi. İleriye dönük önemli adımlar atma zamanıdır.

Papandreu, daha önce Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında Ecevit ile görüştüğün Kıbrıs'ın işgalden ne zaman kurtulacağını dile getirdiğinde Kıbrıs sorununun 1974 yılında sona erdiğini söylemesine karşın bugün bir Türk başbakanı sorunu çözmek için büyük çaba hacadığını görmekten büyük gurur duyduğunu Türk başbakanının cesaretinden dolayı teşekkür ettiğini dile getirdi. Kıbrıs konusunda BM'nin kararına rağmen Kıbrıs'ın olumsuz tavır takındığını bildiklerini tüm bu yaşananlara rağmen Türkiye'nin cesaretinin sürdürmesini ve sorunu çözümüne yönelik çaba göstermesini devam ettirmesini istediklerini açıkladı.

haber7



Bu haber 1,090 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,417 µs