En Sıcak Konular

Yarın gece yarısından itibaren ilaç alacaklar dikkat!

14 Mayıs 2010 18:44 tsi
Yarın geceden itibaren alınacak ilaçlara kare kod uygulaması başlatılacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Emin Zararsız 15 Mayıs gece yarısından sonra ilaçlarda kare kod uygulamasına geçilerek, ilaç takip sisteminin devreye gireceğini ve kare kodsuz ilaç kalmayacağını açıkladı. Zararsız, SGK Başkanlığı’nda Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle düzenlediği basın toplantısında Mayıs’ın 15’ini 16’sına bağlayan gece yarısından itibaren ilaç takip sistemi üzerinden ilaçların satışına dair sistemin devreye gireceğini bildirdi. Zararsız, Sağlık Bakanlığı veri tabanında yer alan ilaç takip sistemi ile kayıt yapılmasının ve satılan bütün ilaçların kayıtlarının düşürülmesi uygulamasının devreye gireceğini ifade etti.

AKSAMA OLMAMASI İÇİN ÇALIŞMA SÜRÜYOR

Haziran’dan itibaren Türkiye’de hiçbir ilacın kare kodsuz olarak satışın mümkün olmayacağını söyleyen Zararsız, bütün ilaçların kare kodlu olarak satılacağını vurguladı. Zararsız şöyle konuştu: "Buna dair her türlü tedbiri aldık. Programlarımızı oluşturduk. Testleri yaptık, sistemimizi hazır hale getirdik. Bu işin önemi özellikle de sağlık harcamalarındaki suistimalin ve mükerrer ilaç satışının önüne geçilmesi. Ayrıca bu sayede gereksiz ilaç kullanımı önlenmiş olacak. 16 Mayıs’tan itibaren alınacak ilaçlarda uygulanacak kare kod işlemlerine tüm vatandaşların tahammül göstermesini ve 1-2 gün yaşanacak aksaklıkların derhal SGK’ya bildirilmesini istiyoruz."

İLAÇLAR KAYIT ALTINA ALINIYOR

Zararsız, eczanelerin ihtiyacı olan Kare Kod Okuyucusunu Türkiye Eczacılar Birliği ile birlikte hareket ederek, tüm eczanelerin bu okuyucuyu almasının sağlandığını kaydetti. Zararsız, SGK ve Sağlık Bakanlığı veri tabanının ilaç takip sistemine hazır olduğunun altını çizerek, “Günlük 3,5 milyon civarında on-line işlemin yapıldığı bir sistemde ilk zamanlar bir yüklenme nedeniyle bir performans düşüklüğü olabilir. Bu en fazla 1 veya 2 gün sürecek. O günlerde 24 saat alarm vaziyetinde çalışacağız” diye konuştu.

Zararsız, bir vatandaşın bile kare kodlu ilacı almadan eczaneden ayrılmayacağını dile getirerek, bu sayede Türkiye’deki tüm ilaç üretiminin ve pazarlamasının kayıtlı olacağının sözlerine ekledi.
 
dunyabulteni



Bu haber 743 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,446 µs