En Sıcak Konular

Çin - Arap Forumu'nda Doğu Kudüs tartışması

14 Mayıs 2010 15:18 tsi
Çin-Arap İşbirliği Forumu'nun 4. Bakanlar Toplantısı, Pekin'e komşu sahil kenti Tianjin'de sona erdi. İsrail'in Doğu Kudüs'teki yeni yerleşim projesi, toplantının hararetli konuları arasındaydı. Bu meseleden dolayı toplantının uzadığı ileri sürüldü.

Çin'de, iki gün süren ve ana teması "Kapsamlı İşbirliği'nin Derinleştirilmesi ve Ortak Gelişmenin Sağlanması" olan toplantının kapanışının ardından Tianjin Bildirisi yayımlandı. Bildiride, Çin-Arap İşbirliği Forumu çatısı altında Çin ile Arap ülkeleri arasında kapsamlı işbirliği ve ortak gelişmeye dayalı stratejik işbirliği ilişkileri kurulacağı kaydedildi. Bildiride ayrıca tarafların bu hedef doğrultusunda her kademedeki karşılıklı ziyaretleri yoğunlaştırarak, stratejik diyalogda bulunacağı ifade edildi. Tarafların temel çıkarlarını ilgilendiren konularda karşılıklı destek vermeye devam edileceği dile getirilen bildiride, siyaset, ekonomi, ticaret, çevre ve kültür alanlarında işbirliğinin derinleştirileceği, bölgesel ve uluslararası konularda iletişimin ve eşgüdümün yoğunlaştırılacağı kaydedildi.

Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi ile Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Mahmud Musa, toplantının bitiminde taraflar arasında bir dizi işbirliği belgesi imzaladı. İmza töreninin ardından Yang Jiechi, Amr Mahmud Musa ile Arap Birliği dönem başkanı Libya'nın Dışişleri Bakanı Musa Muhammed, soruların kabul edilmediği bir basın toplantısı düzenledi.

25 Arap ülkesinden 18 bakanın katıldığı forumda, siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi masaya yatırıldı. İsrail'in Doğu Kudüs'teki yeni yerleşim projesi, toplantının hararetli konuları arasındaydı. Bu meseleden dolayı toplantının uzadığı ileri sürüldü.

Çin-Arap İşbirliği Forumu'nun kurulmasından bu yana Çin'de ikincisi yapılan toplantıyı çok sayıda Arap gazeteci de takip etti.

(CİHAN)



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,254 µs