En Sıcak Konular

Hipnoz davasında emekli yarbaya ret

14 Mayıs 2010 11:51 tsi
Astsubaylara hipnoz yapıp işkence uyguladığı iddiasıyla tutuklanan emekli Yarbay Gürol Doğan'a ret!

Kayseri'de Hava İkmal Bakım Merkezi'de görev yapan 3 astsubayın, askeri belge üzerinde tahrifat yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınması sürecinde, astsubaylara hipnoz yapıp işkence uyguladığı iddiasıyla tutuklanan emekli Yarbay Gürol Doğan'ın yargılanmasına devam edildi.

Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Doğan ve avukatları ile müdahil astsubaylar Ali Balta, Orhan Güleç ve İsmail Dağ'ın avukatları katıldı.

Duruşmada, askeri mahkemeden gelen soruşturma ve dava dosyaları ile ilgili sanık Gürol Doğan ve mağdur astsubayların avukatları görüş bildirdi.

Mahkeme heyeti, şahit Hayrettin P'nin bilgi ve görgüsünün tespiti bakımından Batman Ağır Ceza Mahkemesine, şahit İlker K'nin bilgi ve görgüsünün tespiti bakımından İzmir Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine, şahit Osman Ş'nin bilgi ve görgüsünün tespiti için de Malatya Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine yazılan yazılara cevapların geldiğini bildirerek, yazıları okuttu.

Müdahil avukatları, gelen yazı ve talimat cevaplarına bir diyecekleri olmadığını ifade ederken, sanık Gürol Doğan'ın avukatları ise aleyhe olan hususları kabul etmediklerini bildirdi.

Sanık avukatı Sümer Erol, müvekkilinin, uzun süredir tutuklu bulunduğunu, tutuklamanın bir tedbir olduğunu ifade ederek, eski savunmalarını aynen tekrarladıklarını kaydetti.

Avukat Erol, müvekkilinin, soruşturmayı yürüten askeri savcının talebi üzerine Kayseri'ye geldiğini ve sorgulanan mağdurlara, sorgu dışındaki görüşmesinde sadece doğruyu söylemelerini telkin ettiğini belirterek, şunları söyledi:

''Bunun kanunun aradığı anlamda işkence teşkil edecek kötü muamele olarak kabulü mümkün değildir. Zira, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 3'üncü maddesi itibariyle ile birçok kararda işkence, insanlık dışı, aşağılayıcı muamele kavramları arasında farklılığın mahkemece değerlendirilmesi ileri sürülmüştür. Mahkeme kararlarına göre ancak çok ciddi, ağır ve zalimane ızdıraba yol açan muameleler, sistematik bir şekilde yapıldığında işkence halini almaktadır. Müvekkil itibariyle somut olayda böyle bir olay gerçekleşmemiştir. Tüm deliller toplanmıştır. Bu nedenle tahliyesine karar verilmesini talep ederiz.''

İddia makamı ise eksikliklerin ikmali ile suç vasfına göre sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, tarafların görüşlerini de dinledikten sonra, duruşmaya ara verdi.

Verilen aranın ardından mahkeme salonuna dönen heyet, şahit Yalçın H'nin bilgi ve görgüsünün tespiti bakımından Pülümür Asliye Ceza Mahkemesine gönderilen talimat cevabının beklenmesine, müdahiller İsmail Dağ, Orhan Güleç ve Ali Balta'nın İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan istenen sağlık raporlarının beklenmesine, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığına yazı yazılarak Milli Savunma Bakanlığınca Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığına gönderildiği bildirilen Hava Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok hakkındaki 'memuriyet görevini kötüye kullanmak ve işkence yapmak' suçlarından yapılan soruşturmanın akıbetinin bildirilmesinin istenmesine, suçun vasıf ve mahiyeti ile mevcut delil durumuna binaen, sanık Gürol Doğan'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Mahkeme, duruşmayı 11 Haziran tarihine erteledi. -OLAY- Kayseri'de garnizonla ilgili bir belge üzerinde tahrifat yaptıkları iddia edilen astsubaylar Ali Balta, İsmail Dağ ve Orhan Güleç, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi tarafından 17 Mart 2009 tarihinde yapılan duruşmada ''resmi evrak üzerinde tahrifat yapmak'' suçundan tutuklanmış, daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardı.

Serbest bırakılan 3 astsubay, emekli Yarbay Gürol Doğan hakkında kendilerine işkence yaptığı ve hipnozla ifadelerini aldığı iddiasıyla dava açmışlardı. Emekli Yarbay Gürol Doğan, Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesinde 12 Ocak 2010 tarihinde yapılan ilk duruşmada tutuklanmıştı.



Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    37,284 µs