En Sıcak Konular

Yeni saadet zincirini mali polis çökertti!

14 Mayıs 2010 11:13 tsi
Bir döneme damgasını vuran Titan Saadet Zinciri benzeri gibi çalışan uluslararası bir şebekenin Türkiye ayağı çökertildi.

Bir döneme damgasını vuran Titan Saadet Zinciri benzeri gibi çalışan uluslararası bir şebekenin Türkiye ayağı çökertildi. Merkezi Hong Kong’da bulunan ve “quest.net” olarak bilinen şebekenin üyelerine zenginlik vaat ederek dolandırdığı ve milyonlarca lira kar ettiği belirlendi. 60 kişi gözaltına alındı.

Türkiye’de oluşturdukları saadet zinciri ile yüzlerce vatandaşı dolandıran ve ülke gündemine damgasını vuran Titanların ardından, aynı sistem ile çalışan ve Türkiye’de de onbinlerce insandan milyonlarca dolar topladıkları belirlenen uluslarası bir şebekenin Türkiye ayağı çökertildi. Merkezi Hong Kong’da bulunan ve Microsoft’un Asyanın en hızlı büyüyen internetten pazarlama şirketi olarak duyurduğu “quest.net” şirketinin, Türkiye yapılanmasında büyük vurgun yapıldığı ortaya çıktı. Formula, Atina 2004 olimpiyatları, Euro 2006 futbol şampiyonası gibi organizasyonlarda resmi sponsor olarak kendini gösteren ve kurucu başkanı Malezyalı Vijay Eswaran tarafından 1998 yılında hizmete sokulan saadet zincirinin Türkiye yapılanmasında dolandırıcılık yapıldığı ihbarını alan İstanbul Mali Şube Müdürlüğü ekipleri şikayetler üzerine çalışma başlattı.

6 ülkede yasak

Alt alta eklenen halkalar yoluyla üyelerini zengin olma vaadiyle kandırdığı belirlenen sistemin, Amerika başta olmak üzere İran, Arnavutluk, Sri Lanka, Malezya, Endonezya ve Afganistan ülkelerinde yasaklandığı belirlendi. Bunun üzerine sistemle ilgili Türkiye’de de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da çalışma başlattı.

Türkiye yapılanmasının özellikle İstanbul’da Bahçelievler, Kadıköy, Esenler, Zeytinburnu ve Güngören’de açtıkları ev ofislerde üye topladıklarını tespit etti. Yüzlerce dolar ödeyerek sisteme üye olan vatandaşlara, ucuz telefon konuşma paketleri gibi ürünler satıldığı ve böylelikle yasadaki açıklardan faydalanıldığı öğrenildi. Üyelerin altlarında belirlenen halka sayısında sisteme üye kazandırması durumunda aylık olarak para almaya başlayacaklarına inandırıldıkları ve böylece kısa süre içerisinde onbinlerce üye sayısına ulaştıkları ortaya çıktı. Sistemin hedef kitle olarak özellikle gençleri ve öğrencileri seçtiği belirlendi. Birçok ülkede yasaklanan quest.net sisteminin Türkiye yapılanmasının, başarılı grup yöneticilerini İstanbul ve Ankara’daki otellerde ağırlayarak dansözlü eğlenceler düzenledikleri de ortaya çıktı.

Polisten gece yarısı baskını

İstanbul polisinin yaptığı ön çalışmanın ardından önceki gün 15’e yakın ev ve ofise gece yarısı baskınları düzenlendi. Aralarında quest.net’in Türkiye sorumlularının da bulunduğu 60 kişi polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü binasında Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürülen şüpheliler, polis tarafından sorguya alındı. Maliye Bakanlığı ve Sanayi Bakanlığı’nın da bu yapılanmanın hesap hareketlerini incelediği ve bakanlıklardan gelecek olan rapor doğrultusunda yurt dışına ne kadar para çıktığı belirleneceği belirlendi. Eğer yurt dışına para sevkiyatının yapıldığı belirlenirse Mecidiyeköy’de resmi bir merkez açma hazırlığında olan quest.net Türkiye’ye açılmadan kapatılacak.

Sistem nasıl işliyor?

Üye yapılan her kişiden 300 dolar ile 2500 dolar arasında bir para alınıyor. Karşılığında da çok ucuz bir ürün ona veriliyor. Üye yapılan her kişiye yeni üyeler bulduğu sürece çok paralar kazanacağı vaat ediliyor. Zincir halkası gibi üyeler ne kadar çok üye kazandırırsa üye yapan kişinin çok para kazanacağı belirtiliyor. Genelde en alt halkalar kendisine üye bulamıyor ve sisteme yatırdığı para yanıyor. Türkiye’den en az 2 milyon doların bu sistemle Hong Kong’a aktarıldığı tahmin ediliyor.

Neşeli Hayat filmi gibi

Rıza Şenyurt (Yılmaz Erdoğan), geçim zorlukları ile yaşayan bir adamdır. Birgün, kapısına gelen Neşeli Hayat saadet zincirine hayır diyemez ve şirketin ürünlerini satmaktan sorumlu bir görevli haline gelir. Şirket, 2 yılda zenginlik vadetmekte ve üyelerini kandırmaktadır. Elindeki her şeyiyle işe giren Rıza, arkadaşlarının bir kısmını da bu şirkete dahil eder. Satış yapamayınca arkadaşları tarafından mahkemeye verilen Rıza Noel Baba’lık yapmaya başlar.

Gazetevatan

 



Bu haber 1,496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,455 µs