En Sıcak Konular

Can: 'YSK'nın aldığı karar politik...'

14 Mayıs 2010 11:06 tsi
Can: 'YSK'nın aldığı karar politik...' 'YSK'nın referandum süresini 120 gün olarak belirlemesi politik bir karar...'v

Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Doç. Dr. Osman Can, ''Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'nın referandum süresini 120 gün olarak belirlemesi politik bir karar'' dedi.

Başkentte Memur-Sen'in 'Perşembe Sohbetleri'ne katılan Osman Can, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. YSK'ya ilişkin Anayasa'da yer alan maddelere bakıldığı durumda, alınan kararın zorlama bir karar olduğunu savunan Can, "120 gün oldukça zorlama bir süreç. Çünkü bu seçim yasası değil. Seçim yasası değiştirildikten sonra, ilk bir yıl içerisinde yapılacak olan seçimlerde uygulanmamasının temel espirisi; mevcut iktidarın bu değişiklikler yoluyla kendi lehlerine bir durum yaratarak seçime girmelerine engel oluşturmaktır. Bu kuralın anayasaya koyulma amacı buydu zaten. Referandumla ilgisi yok. Referanduma siyasi partiler girmiyor, referandumla hükümetler oluşmuyor, referandumla parlamentonun içerisindeki çoğunluklar el değiştirmiyor, her hangi bir etkisi yok" dedi.

Çok tartışmalı bir kararın oy birliğiyle alındığını öne süren Osman Can, "Bu durumda ciddi kuşkular ortaya çıkar. Politik ve önemli konularda Yargıtay'da ve Danıştay'da hep oy birliğiyle alınan kararlar verildiği zaman onun arkasında nasıl bir politik gerekçe olduğu konusunda bir karine çıkıyorsa, YSK' da da aynı şeyi söyleme imkanı var. Dolayısıyla hatalı bir anayasa yorumuna dayalı, yanlış bir anayasa yorumuna dayalı metodolojik olarak da sorunlu bir anayasa yorumuna dayalı bir karar olduğunu söyleyebiliriz. Ama kararın temyizi yok işte" diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin anayasa değişikliğini Anayasa Mahkemesi'ne götürmesine de değinen Can, "Okuma yazma bilenler açıp 148. maddeyi okuduğu zaman durum çok net. 148. madde de Anayasa Mahkemesi sadece şekil denetimi yapabilir ve her türlü şekil denetimi ile ilgili değil. Sadece üç hususla ilgili denetim yapabilir. Onun dışında denetim yasağı vardır Anayasa Mahkemesi açısından. Yasak alana girdiği andan itibaren yasak alana giren bir kurumsal yetkinin varlığından söz edemezsiniz. Böyle bir şey olamaz. Böyle bir adım attığınızdan itibaren tamamen ölçüsüz, kritersiz, referansız bir alana giriyorsunuz ve tamamen politik keyfiliğe göre karar veriyorsunuzdur. Bu şu demektir: Artık mahkeme olmaktan çıkıyorsunuz, ulusal iradeyi mutlak surette hüküm altına alan bir kuruma dönüşüyorsunuz" şeklinde konuştu.

Can, konuşmasını şu cümlelerle tamamladı: "Cumhuriyet Halk Partisi'nin Anayasa Mahkemesi'ne bu davayı götürürken göze aldığı şeyi biliyor olması lazım. Anayasa Mahkemesi'nin böyle bir temayül içine girdiği zaman da hangi adımları attığını çok iyi biliyor olması lazım. Biçim denetimi dışında çıkan bir karar, karar değildir. Çünkü biçim denetiminin dışına taşan bir eylem, Anayasa Mahkemesi'ni Anayasa Mahkemesi olmaktan çıkarır. 11 kişinin bir araya gelerek kendi siyası görüşlerini deklare etmesi dışında her hangi bir anlam ifade etmez."



Bu haber 454 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,544 µs