En Sıcak Konular

Neden tutuklandığı belli oldu

14 Mayıs 2010 09:47 tsi
Neden tutuklandığı belli oldu 
'Sahte çürük raporu' soruşturması kapsamında tutuklanan Askerî Savcı Albay Ahmet Zeki Üçok, 30 Mart 2010'da, Savcı Zekeriya Öz tarafından sorgulanmıştı. Yaklaşık 11 saat süren sorgunun ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.

Zeki Üçok'un, yaklaşık 1,5 yıl yürüttüğü İşçi Partisi/Karargâh Evleri soruşturmasını örtbas etmekle suçlandığı öğrenildi.

MİT belgeleri ile ortaya çıkan Karargah Evleri soruşturması 31 Mayıs 2008'de Hava Kuvvetleri Komutanlığı Başsavcısı Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'a verilmişti. İddiaya göre Hava Kuvvetleri personeli ile İşçi Partisi'nden bazı isimler arasında gizli bir yapılanma kurulmuştu. Üçok, 25 Eylül 2009'da 'çürük raporu' soruşturması kapsamında tutuklandı. Ergenekon soruşturması kapsamında Üçok, 30 Mart 2010'da Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirildi ve Savcı Zekeriya Öz tarafından sorgulandı. Bu sorguda Üçok, terör örgütüne yardım ettiği için ikinci kez tutuklandı. Ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 29 Nisan 2010'da Üçok'u Ergenekon davasından tahliyesine karar verdi. Ancak Üçok, 'sahte çürük raporu' soruşturması kapsamında tutuklu bulunduğu için tahliye edilmedi.

Zeki Üçok, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde Ergenekon soruşturması savcısı Zekeriya Öz'e 30 Mart 2010'da yaklaşık 11 saat ifade verdi. Öz'ün, Üçok'a sorduğu sorular ise Karargâh Evleri soruşturmasının neden sonuçlanmadığı konusunda önemli ipuçları verdi. Öz, öncelikle kamuoyunda 'Karargâh Evleri' olarak adlandırılan soruşturmayı ne kadar süre ve kimlerle beraber yürüttüğünü sordu. Üçok'un cevabı şöyle oldu: "Bir yıl 5 ay civarında bu soruşturmayı yürüttüm. Bu konudaki iddianameyi tamamlamak üzereyken başka suçtan tutuklandım. Cengiz Köylü'nün bilgisayarının incelenmesini bekledik, yüzde 95'i bitmişti, beklediğimiz oydu."

Üçok, savunmasında, 'Karargâh Evleri' isimli yapılanmanın gerçek olduğuna ilişkin somut ve hukuki bir delile ulaştığını ileri sürdü. Albay Cengiz Köylü'nün bilgisayarından çıkacak delillere ise henüz ulaşılamadığını dile getirdi. Öz, şüpheli avukatlarını kamuoyunu yönlendirmek için kullandığına yönelik suçlamada bulunarak, "İlgili şahısların terör örgütü oluşumu içerisinde olmadığına dair kanaatiniz nasıl oluştu?" diye sordu.

Sorguda MİT şemasında yer alan şahıslarla Ergenekon örgütü arasındaki irtibatların ortaya konulup konulmadığı ile ilgili olarak Albay Üçok'a, "Size ait işyerinde elde edilen CD'lerin yapılan incelenmesinde MİT tarafından hazırlanan Karargâh Evleri şemasında yer alan şahısların HTS dökümlerinin alındığı ve bunların irtibatlı olduğu anlaşılmaktadır. Siz bu irtibatları görmezlikten gelip böyle bir durumu örtbas etmeye çalıştınız mı?" sorusunu yöneltti. Albay Üçok'un sorguda MİT tarafından hazırlanan Karargâh Evleri şema ve raporunun yasal ve hukuki hiçbir değeri olmadığını söylemesi ise dikkat çekti.

zaman



Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,474 µs