En Sıcak Konular

İstifa etti ama...

14 Mayıs 2010 09:18 tsi
                      İstifa etti ama... İpler hala onun elinde

Deniz Baykal görüntü skandalı nedeniyle hükümeti komploculukla suçlayarak genel başkanlığından istifa ettiği CHP’de tek seçici olma konumunu sürdürüyor.

22-23 Mayıs’ta yapılacak CHP Kurultayı’nda Parti Genel Merkezi’nin kimin adaylığını destekleyeceğinden, Anayasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesine, dün Yüksek Seçim Kurulu’nun 12 Eylül’de yapılacağını açıkladığı referandumda ne yapılacağına dek bütün kararlar Baykal’dan geçiyor.

CHP Genel Merkezi’nin önünden geçenler herhangi bir faaliyet görmüyor, çünkü bütün bu faaliyet Baykal’ın Çay Yolu semtinde, Angora Sitesi’ndeki villasında yürütülüyor.

Dün Baykal, istifasından bu yana ilk defa, emektar partili Oya Araslı’nın annesinin cenaze töreni için sokağa çıktı.

Arkasında bir medya ordusuyla Kocatepe Camii’ne giden Baykal’ın oradan hızla Meclis’e geçmesi ve Çankaya kapısından girdiği Meclis’i Dikmen kapısından terk ederken kayıplara karışması türlü söylentilere neden oldu.

Acaba Baykal, önceki gün Mustafa Özyürek’in önce söz edip sonra geri aldığı muhtemel adaylık konusunu görüşmek üzere Kemal Kılıçdaroğlu ile mi buluşuyordu?

Yoksa, ev görüntüleri skandalıyla ilgili olarak savcılık soruşturmasına bilgi vermek için mi gazetecilerden kurtulmak istemişti?

Baykal ile dün akşamüzeri görüşme ve bazı sorulara cevap alma imkânı buldum. Şöyle:

* Ortadan kaybolmanız yorumlara neden oldu. Neredeydiniz?

* Partideki arkadaşlarımızdan (dış politika danışmanı) Petek Gürbüz’ün annesi vefat etti. Babası eski arkadaşımdır. Başsağlığına gitmek istedim. Ama arkamda gazeteci ordusuyla hoş kaçmayacağı için, gazetecileri Meclis’e girişi çıkış yaparak ektik, başsağlığına gittik. Yanımda özel kalem müdürüm ve iki milletvekili arkadaşım da vardı, gizli bir görüşme değildi.

* Kemal Kılıçdaroğlu ile buluşmaya gittiğiniz öne sürüldü. Bu arada onunla da görüştünüz mü?

* Hayır. Kemal’le niye gizli buluşayım? Kendisi böyle bir buluşmayı arzu etti. Tabii ki görüşeceğim.

* Dün (önceki gün) önce Özyürek, Kılıçdaroğlu’nu işaret etti, sonra geri aldı. Neler oluyor partinizde? Kurultaya yönelik kesinleşme var mı?

* Bunlar parti içi işler. Olur bazen. Önemli değil. Ortada bir şey yok daha.

‘Savcılıktan resmi talep yok’

* Bir iddia da savcılıkla buluşmak için ortadan kaybolduğunuz oldu...

* Alakası yok. Savcılık soruşturmasını yürütüyor. Biz işimize bakıyoruz.

* Savcının size bazı sorular sorduğu, evle ilgili olanlara cevap vermediğiniz yazıldı...

* Bana savcılıktan gelmiş resmi bir başvuru yok. Yalnızca, ‘Savcı görüşmek ister’ diye başkaları üzerinden gelen bir söz var. Bir yanıt vermiş değilim. Soruşturmanın sürdüğü söyleniyor. Gelişmelere bakıyorum.

* Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Anayasa değişikliği referandumu için 12 Eylül tarihini verdi. Nasıl karşılıyorsunuz?

* YSK hukukun gereğini yaptı. Daha önce süreyi önce 45 gün, sonra 60 güne indirmek üzere getirdiklerinde, seçim yasası uygulanacağı, bir yıl geçerli olmayacağını iktidara söylemiştik. Testi kırılmadan yol gösteriyoruz demiştik, dinlemediler.

* Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurunuzu değişiklik paketinin tamamı üzerinden mi, itiraz ettiğiniz iki madde üzerinden mi yapacaksınız?

* Biz daha önce üç maddeye itiraz etmiştik, biri Meclis’te düştü, iki madde kaldı. O iki maddenin (AYM ve HSYK üyeliklerinin belirlenmesi-MY) Anayasa’nın 2’nci maddesine aykırı olduğu için iptal istemi yapacağız. Tabii diğer hukuksuzluklara da itirazlarımız olacak, ama iptal istemi iki madde için olacak. Eğer AYM o iki maddeyi iptal ederse, diğer maddeler için Türkiye hiç gerekmediği halde bir referanduma gitmiş olacak. Hatırlayacaksınız, biz bu maddeleri paket dışına çıkarın 367’nin diğerlerini 367 üzerinde geçirelim, referanduma gerek kalmasın demiştik.

* AYM o iki maddeyi iptal ederse referandumda tutumunuz ne olur?

* Bizim diğer maddelerle temelde sorunumuz olmadığını daha önce söylemiştim. Belki AYM o iki maddeyi düşürür, biz de referandumda destek veririz. O iki madde paketten düşerse, referandumda ‘evet’ deriz.
Baykal’ın sözleri CHP’de kimin patron olduğu konusunda tereddüde yer bırakmıyor.
Cevabını merak ettiğiniz başka sorular var, biliyorum. Ben de merak ediyorum. Ama Baykal’dan alabildiğim cevaplar şimdilik bunlar.

Murat Yetkin / Radikal



Bu haber 873 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,905 µs