Derin | " /> Derin | "/>

En Sıcak Konular

Provokasyonun kod adı: Derin

14 Mayıs 2010 08:18 tsi
Provokasyonun kod adı: Derin 

Muğla Üniversitesi'nde bir öğrencinin ağır yaralanmasıyla sonuçlanan olayların perde arkası netleşiyor.

70 kişiyi gözaltına alan Emniyet, olay yerinde bulunan 7.65 milimetre çapındaki boş kovanın sahibini arıyor.

Şehirdeki genel kanaat, öğrencilerin kışkırtıldığı yönünde. Vali Ahmet Altıparmak da, 12 Eylül öncesinde bile ilde bu tarz olayların yaşanmadığına dikkat çekti. Faillerin peşinde olduklarını vurgulayan Altıparmak, "Maalesef birkaç provokatörün kaşıması üzerine olay büyüdü. Aralarında öğrenciler de var, öğrenci olmayan veya okulu bitirmeyenler de var. Ama Muğlalı yok." dedi.

Provokasyonun kod adı: Derin

Muğla Üniversitesi'nde çıkan ve bir öğrencinin ağır yaralanmasıyla sonuçlanan olayların perde arkası netleşmeye başladı. 70 kişiyi gözaltına alan Emniyet, olay yerinde bulunan 7.65 milimetre çapındaki boş kovanın sahibini arıyor. Şehirdeki genel kanaat, öğrencilerin kışkırtıldığı yönünde. Bu çerçevede bir sivil polisin adı gündeme geldi. İddialara göre arkadaşları arasında 'Derin' lakabıyla tanınan ve 12 yıldır Muğla Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapan G. adlı polis, olaylarda aktif rol aldı. G.'nin sağ ve sol gruplarla sürekli temas halinde olduğu, onlarla görüşmek için özel bir telefon kullandığı emniyet içinde de dile getiriliyor. Aynı bölgede kendisini milliyetçi olarak tanıtan E.O. adlı eski üniversite öğrencisiyle temas halinde bulunduğu, bu kişinin hiç çalışmadığı halde devamlı gece eğlencelerine katıldığı ileri sürülüyor. E.O., son olayda gözaltına alınanlar arasında bulunuyor.

Muğla'da salı gecesi başlayan kavgayı, Akyol Mahallesi'nde 'kızlara laf atılması' başlattı. Edinilen bilgiye göre sol görüşlü iki kız öğrenci, saat 01.30 civarında bir türkü bardan çıkarak yurtlarına doğru yürüdü. Bu sırada 1,75 metre boylarında bir genç, kızların peşine takıldı. Bir süre sonra iki kişi daha geldi. Kızları rahatsız eden üç gence sol görüşlü erkek öğrenciler müdahale edince kavga çıktı.

Ancak polisin devreye girmesiyle olaylar fazla büyümeden yatıştırıldı. Bu sırada polis memuru G., doğu kökenli gençleri, "Her iki tarafı da yatıştırdık. Oradan gitmeyin, bu yol daha güvenli." diyerek Recai Güreli Caddesi'ne yönlendirdi. G.'nin tavsiyesi üzerine Recai Güreli Caddesi'ne yönelen öğrenciler, karşıt grubun arasında kalarak saldırıya uğradı. Çıkan kavgada MÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Şerzan Kurt (21), 7.65 milimetre çapında bir tabancadan çıkan kurşunla omuzundan vuruldu; ayrıca sert bir cisimle başından darp edildi.

G.'nin, olay çıktıktan sonra havaya birçok defa ateş ettiği öne sürülüyor. Yaklaşık 1 saat sonra sol görüşlü öğrenciler, arkadaşları gözaltına alınınca polisle tartıştı. G.'nin, öğrencilerin, "Neden onları gözaltına almıyorsunuz veya uzaklaştırmıyorsunuz?" soruları karşısında, "Bu benim bileceğim iş." diyerek öğrencileri tahrik ettiği söyleniyor.

Güvenlik Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru G. ile üniversite için yaklaşık 10 yıl önce şehre gelen ve şu anda bir işte çalışmayan E.O.'nun, birlikte hareket ettiği ileri sürülüyor. E.O.'nun, şehirdeki her toplumsal olayda ön safta yer aldığı öğrenildi. Polis memuru G. ile E.O. hakkındaki iddialar, son provokasyonla sınırlı değil. Özellikle son dönemde Muğla'da meydana gelen olayları gözlemleyen esnaflar ve diğer vatandaşlar, yüksek sesle emniyet teşkilatı içinde bazı kişilerle E.O. ve birlikte hareket ettiği kişilerin dirsek temasında olduğunu konuşuyor. Bu kişilerin ülkücü camiadan uzaklaştırıldığı, esnaflar üzerinde korku ve baskı politikası yürüttüğü, zaman zaman döverek sindirmeye çalıştıkları iddiası herkesin dilinde. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen esnaflar, "Şikayetler hep havada kaldı. E.O. ve grubunu özellikle koruyan polis şefleri olduğunu düşünüyoruz. Şehirde oluşan mafyavari yapılanmanın üzerine gidilmeli. Hiç kimsede huzur kalmadı."

'Oğlum vuruldu diye kimsenin burnunun kanamasını istemem'

Muğla Üniversitesi (MÜ)'nde salı gecesi iki öğrenci grubu arasında çıkan kavgada faili meçhul kurşunla omzundan vurularak ağır yaralanan Şerzan Kurt'un (21) babası Ömer Kurt, insanlık dersi verdi. Taşkınlık yapan öğrencilere seslenen acılı baba, "Ben, çocuğumun başına geldi diye başkasının da başına gelmesini, kimsenin burnunun kanamasını istemiyorum." dedi.

Batman Fatih İlköğretim Okulu'nda öğretmen olan baba Kurt, Anadolu insanının yıllardır bir arada yaşadığına dikkat çekti. İnsanların birbirine düşürülmek istendiğini vurgulayan Kurt, bu oyuna alet olmayacaklarını söyledi. Kurt, şöyle konuştu: "Türkiye'nin hiçbir yerinde, bana ne kadar sıkıntı gelirse gelsin kimsenin tırnağının kırılmasını istemiyorum. Benim öğrencilerime öğrettiğim felsefe budur. Toplumu kötüye yönlendirecek bir tavır ve davranış içinde olamayız. Biz kimsenin ölmesinden yana değiliz. Biz kardeşiz, dostuz, komşuyuz. İnsan kardeşinin, dostunun burnunun kanamasını ister mi? Bizi kimse birbirimize düşüremez."

Şerzan Kurt'un (21) kuzeni Faysal Oğuz ise olayları karanlık güçlerin çıkardığını söyledi. Öğretmen bir baba ile devlet memuru bir annenin üç çocuğundan en büyüğü olan Batmanlı Şerzan'ın tek kelime Kürtçe bilmediğini belirten Oğuz, "Biz 20 yaşında öğrenciyi gönderiyorsak, cenazesi gelmemeli." ifadelerini kullandı.

Muğla'daki olayı provokatörler büyüttü

Üniversite öğrencileri arasındaki kavga, Muğlalıları rahatsız etti. Yöre halkı, Türkiye'nin en önemli turizm bölgesinin bu tür olaylarla anılmasını istemiyor. Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, olayları büyüten provokatörlerin oyununa geçit vermeyeceklerini söyledi. Olayın ilde yaşayanlara mal edilemeyeceğini belirten siyasi parti temsilcileri de sağduyu çağrısında bulundu. Görüşler özetle şöyle:

Olayların içinde Muğlalı yok

Muğla Valisi Ahmet Altıparmak: Olayların en yoğun olduğu 12 Eylül öncesinde de Muğla'da bu tarz olaylar yaşanmadı. Maalesef kendini bilmez birkaç kişinin, birkaç provokatör diyorum ben onlara, kaşıması üzerine olay büyüdü. Faillerinin peşindeyiz, yakalayacağımızı umuyorum. Olayların içinde Muğlalı yok. Aralarında öğrenciler de var, öğrenci olmayanlar da, okulu bitirmeyenler de. Bir öğrencinin 7,65 milimetre çaplı bir silahla vurularak ağır yaralanmasından büyük üzüntü duyduk. Bizde kayıtlı böyle bir silah yok. Emniyette de kayıtsız hiçbir silah bulunmaz. Kurt'u yaralayan kurşunla ilgili balistik inceleme bitmedi."

Muğlalılar sağduyulu davranmalı

Belediye Başkanı Osman Gürün: 'Bütün hemşehrilerimi sağduyulu davranmaya çağırıyorum. Muğla'mızda böyle bir olayın yaşanmış olmasından büyük üzüntü duyuyorum. Bu olayda bir evladımızın ve bir polisimizin yaralanması son derece üzüntü verici. Umuyorum olaylar daha da büyümeden sonlanır.''

Amaçları kaos meydana getirmek

MHP İl Başkanı Korkmaz: Bunların isteği kargaşa çıkarmak, kaos yaratmak. Bizi de içlerine çekmek istiyorlar. Kışkırtma var. Kışkırtma olmasaydı kız kavgası bu kadar büyümezdi. 23 Şubat'ta da bir grup, parti binamızı taşlamıştı. O zaman bizim burayı taşlayanlardan biri telefonunu düşürmüştü. Emniyet yetkililerine vermemize rağmen failler bulunamadı.

Öğrenciler çok çabuk kanıyor

SP Muğla İl Başkanı Cebrail Tümenci: Barda çıkan tartışmayı, birileri Türk-Kürt kavgasına dönüştürmek istedi. Bardan çıkan bir grupla işletmeci tarafındaki doğu kökenli grubun birbirlerine laf atması sonucu kavga çıktı. İki tarafı da biliyorum, çok düzgün bir hayatları yok. Biri bardan pavyondan çıkmayan, diğeri de barları işleten grup. Öğrenciler çok çabuk kanıyor, birileri de onları kullanıyor. Vatan millet Sakarya ayaklarıyla hemen celalleniyorlar. Olayın aslına inmeden, birilerinin yönlendirmesiyle ateş büyüyor. Bu da böyle bir şeydi.

Önceden hazırlık yapılmış

BDP İl Başkanı Mehmet Polat: Kız yüzünden çıkan kavgayı birileri kullandı. Hazırlıklı bir provokasyondu. Önceden programı yapılmış bir olay. Öyle olmasaydı, işin içine silah girmezdi. Kavga, birkaç kişinin yumruklanmasıyla bitebilirdi. Burada silah var. Emniyet ayırıyor, değişik yollara yönlendiriyor. Kavga edenler, evlerine giderken tekrar karşılaşıyorlar.

zaman



Bu haber 766 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,902 µs