şokta | " /> şokta | "/>

En Sıcak Konular

Avrupa Birliği şokta

14 Mayıs 2010 08:11 tsi
Avrupa Birliği şokta 

Rusya Cumhurbaşkanı Medvedev’in Türkiye ziyareti sırasında imzalanan enerji anlaşmaları dünya medyasında bomba tesiri yaptı.

Türkiye’nin AB’ye karşı alternatifler geliştirmeye devam ettiğinin altını çizen AB ve ABD medyası ilginç başlıklar kullandı. Financial Times gazetesi, “Soğuk savaşın rakipleri enerjide işbirliğine gitti” yorumunu yaptı.

BATI ÇOK KAYGILI

Nükleer santral ve petrol boru hattını ön plana çıkaran New York Times da Rusya ile Türkiye arasında son yıllarda imzalanan anlaşmaların, Rusya’nın Avrasya enerji rotalarındaki egemenliğini korumaya yardımcı olduğu yorumunu yaptı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin beş yıl içinde 30 milyar dolardan 100 milyar dolara çıkarılmasının amaçlandığına da işaret eden gazete, ticaretin büyük bir bölümünün Türkiye’nin Rusya’dan yaptığı enerji alımlarından kaynaklandığını, ticarette öngörülen artışın Türkiye’den çok Rusya’nın yararına olacağı görüşlerini yansıttı.

Gazete “Nükleer santral anlaşması, bazı Türkler arasında Türkiye’nin Rusya’ya fazla dayandığı kaygılarını artırdı” diye yazdı. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkinin sessizce Medvedev’in “büyük çapta bir stratejik ortaklık” olarak nitelediği ortaklık düzeyine çıkarıldığına işaret edilen Wall Street Journal’de, imzalanan anlaşmalardan ticari açıdan en anlamlı olanların, Rus kamu gaz ve petrol şirketleriyle yapanlar olduğunu kaydetti. WSJ, ‘Stratejik ortaklık’ fikrini reddeden analistler, ilişkide gerginliklerin sürdüğünü söylüyorlar. Örneğin, Moskova, Türkiye’nin büyük Çeçen topluluğunun militanları için güvenli bir barınak haline gelmesinden duyduğu kaygıyı defalarca dile getirdi.

bugün



Bu haber 1,099 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,911 µs