En Sıcak Konular

'Mevlana edebiyatta moda haline geldi'

13 Mayıs 2010 18:48 tsi
Romanya'nın başkenti Bükreş'teki edebiyat konuşmalarını sürdüren ünlü yazar Buket Uzuner, edebiyata son yıllarda mistik konulara yöneliş olduğunu; Mevlana ile ilgili kitapların adeta moda haline geldiğini söyledi.

Bütün dünyada muhafazakarlığa doğru bir eğilim olduğunu, politikadan edebiyata kadar her alanda bunun etkilerinin görüldüğünükaydeden Uzuner, ekonomideki çalkantıların da bunda önemli etkisinin olduğu görüşünde.

Türk edebiyatında dünyadaki gelişmelere paralel olarak bir mistik yönelim yaşandığını aktaran yazar Uzuner, "Mevlana" konusunda yazılan eserleri buna örnek gösterdi. Uzuner görüşlerini, "O yüzden şimdi bizde derya Mevlana var. Bir Mevlana romanı yazdığınızda satmaması mümkün değil. Onu yazdığınızda bu bir moda gibi gidiyor." sözleriyle ifade etti.

Gerçek bir yazarın modanın etkisinde kalmaması gerektiğini vurgulayan Buket Uzuner, bir yazarın ancak kendi hayal gücünü harekete geçiren şeyleri yazmasının en doğru hareket olacağı görüşünde. Uzuner, kendisinin bu trendin dışında yazmaya özen gösterdiğini belirtiyor. "Ben kitaplarımı 'moda olsun' diye yazmıyorum." diyen Uzuner, bu nedenle 15 sene önce yazdığı kitabıyla hâla geçimimi sağlayabildiğine vurgu yapıyor. Uzuner bu tercihini, "Çünkü entelektüel namus bunu gerektiriyor." sözleriyle gerekçelendiriyor.

TÜRKÇEMİZ NOBELLE RÜŞTÜNÜ İSPAT ETTİ

Yazar Buket Uzuner, Orhan Pamuk'un Nobel ödülü ile birlikte dünyada yavaş yavaş Türk edebiyatından bahsedilmeye başlandığını belirterek, Nobel ödülünü Türk edebiyatına verilmiş bir ödül olarak görüyor. "Türkçe yüksek edebiyat ve felsefe üretecek kalitede bir dil. Fakat Nobel'le birlikte rüştünü ispat etti. Biz biliyorduk; fakat Batı'da şimdi

tescillendi." diyen Uzuner, bir Türk yazarı olarak dünyayı dolaştığında daha 5 - 6 sene önce bazı yabancı okurların kendisine tuhaf sorular sorduklarını ancak şimdi Türk edebiyatının gücünü herkesin anladığını vurguladı. Uzuner, şunları söyledi: "Mesela "Hüzün" kelimesini soruyorlar. Orhan Pamuk'un kitabında "Hüzün" kelimesi aynı kalmış. Eğer dünyada üst başlıkla bir Türk edebiyatı oluşacaksa biz çok çeşitli her bölgeden, her kültürdenyazarlar çıkacak ve edebiyatımızı dünyaya gösterecektir."

(CİHAN)



Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,667 µs