En Sıcak Konular

Referandum günü öyle bir tarihte ki

13 Mayıs 2010 17:02 tsi
Referandum öyle bir tarihte yapılacak ki. YSK neden bu tarihi seçti? İlginç tesadüf aslında Gül'ün onayladığı tarihte gizli..

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) referandum tarihini 12 Eylül 2010 tarihinde yapılmasını kararlaştırdı. Hükümetin düşümediğini Cumhurbaşkanı Gül düşündü.. Çünkü bu tarihin seçilmesi Gül'ün onayladığı günde gizli..

Kimileri bu manidar tarih için 'kaderin garip cilvesi' kimileri de 'hoş bir tesadüf' dedi. Belirlenen tarih neredeyse referandumun içeriğinin önüne geçti.

12 Eylül'ün yıldönümünde referandumun yapılması iktidar ve muhalefetin saçim sürecinde kullanacağı bir tarih olacak.

Büyük acıların yaşandığı binlerce insanın öncesinde ve sonrasında hayatını kaybettiği 12 Eylül'ün açtığı yaralar unutulacak gibi değil.

HÜKÜMETİN DEDİĞİ OLSAYDI

Oysa hükümetin dediği gibi 60 günlük süre içinde olsaydı, referandum 18 Temmmuz'da yapılacaktı. Ve bu çok konuşulan 12 Eylül tesadüfü gerçekleşmeyecekti. Ancak bu tarihin seçilmesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün büyük katkısı var.

YSK NEDEN İPTAL ETTTİ?

YSK "Yasanın bir yıl geçmeden uygulanamayacağı" gerekçesini sundu. Muhalefetin de beklentisi bu yöndeydi zaten. Peki YSK'nın bu tarihi seçmesindeki neden ne? Belirtilen tarih Ramazan bayram tatilinin son gününe denk geliyor.

İşte burada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ince taktiği devreye giriyor. Tesdafle açıklamak biraz zor gibi görünüyor. Neden mi?

TAM 5. GÜNDE ONAYLADI

Gül'ün yasayı 15 gün elinde tutma hakkı var. Bu süre içinde onaylayabilme ya da hükümete iade etme hakkı bulunuyor. Gül 12 Mayıs Çarşamba günü onayladı. Yani 5. günde imzayı attı. İşte Gül'ün ince taktiği de burada gizli. Gül zaten yasayı elinde bekletmeyeceğini söylemişti.

Eğer 13 Mayıs'ta imzalanmış olsaydı 120 günlük yasal süre 13 Eylül'de son bulmuş olacak ve referandum tarihi de 19 Eylül'de yapılacaktı. Gül yasayı onaylarken 120 günlük süreyi de hesaplaması kuvvetle muhtemel. Çünkü kendisi de bir 12 Eylül mağduru aynı zamanda.

 15. madde ne diyor?
Bu tarihte yapılmasını daha da anlamlı kılan ise pakette yer alan geçici 15. madde.. İktidar 12 Eylül ile hesaplaşmanın önünü açtığını düşünüyor. Muhalefet ise göz boyama olarak görüyor ve AK Parti'nin darbe ürünü olduğunu savunuyor. Peki halkın önüne gelecek 15. maddede ne yazıyor? "12 Eylül dönemindeki Milli Güvenlik Konseyi üyeleri ile bu dönemde kurulan hükümetler ve Danışma Meclisi'nde görev alanların yargılanmasını önleyen geçici 15. madde yürürlükten kaldırıldı."



Bu haber 726 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,034 µs