iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

'Ramazan da manidar mı?'

13 Mayıs 2010 13:49 tsi
'Ramazan da manidar mı?' Rusya-Türkiye: Nedret Ersanel, 'detayları' anlatıyor! iyibilgi Ankara

iyibilgi: Rusya Devlet Başkanı Medvedev’in Ankara ziyaretine iki karşılıklı cümle damgasını vurdu. Biri, Erdoğan’ın ‘Rusya Federasyonu ile nükleer santral yapmamız manidardır’ sözü.. Diğeri ise Medvedev’in “özde stratejik ortağız” sözü… Öyle değil mi?

Nedret Ersanel: Tabii öyle.. Elbette manidar ve elbette Medvedev’in “özlü” sözü de aynı paralelde. Bu cümleler zaten zihnen sağır olanlar duysun diye kuruldu.. “Aa, ne güzel iki ülke kardeş kardeş yaşasın" saflığında adam çok olduğundan, en çok bunları öğretebiliyoruz "arkada kalanlara". Masaya masa diyerek analiz olur mu?

İyibilgi: Olmaz.. Peki sizin gördükleriniz ne?

Ersanel: E, biri çıkıp Ramazan’ı anlatsın bize. Kadirov nasıl kabul edildi, buradan ne mâna çıkar, “manidar mıdır” onları duyalım. Ermenistan meselesinde soğuktan gelen adamlar ne dedi onları duyalım. Kuzey Kafkasya ne oldu, hiç mi konuşulmadı, merak edelim...

iyibilgi: Çeçen lider Ramazan Kadirov’un ismi resmi listede Türk tarafına bildirilmiş. Türk tarafı da “sorun olmasın şimdi, biz büyük resme bakalım” diye ses etmemiş.

Ersanel: Aferim onlara. Peki Ruslar niye yanlarında getirmiş bile bile? Türk-Rus ilişkilerinde Kafkaslar ve Ermenistan meselesini anlamada genel bir atalet var. Medvedev’in Türkiye ziyareti zaten başlı başına önemli,,diyecek bir şey yok. Yapılan anlaşmalar da önemli.. Kullanılan dil, verilen mesajlar da önemli. Tamam. Tamam ama biraz da göze sürmedir bunlar. Gerisi var.

iyibilgi: Gerisi nedir? 

Ersanel: Ermenistan-Dağlık Karabağ-Azerbaycan meselesi küresel bir sorun. İsrail-Filistin meselesi kadar dengeleri etkiliyor. Zaten hem Ortadoğu hem de Ortaasya tek miğferdir uzun zamandır, bağımsız düşünülemez. AB ve ABD, Ermenistan ve Türkiye’den sorunlarını çözmelerini istedi. Safahatını hepimiz biliyoruz. Maçla başladı, protokollere geldi, Amerikan Kongresi’ne ulaştı, nihayet bir sürünceme noktasına geldi, dayandı. Ankara’nın dönüp dolayıp söylediği şu: “Minsk Grubu daha aktif olmalı”.. Peki Minsk kim?. ABD, Fransa, Rusya. ABD ve Fransa çözülsün istiyorsa ve Minsk çalışmıyorsa sorun nerede? Bu bir.. İki, Ermenistan kim?

iyibilgi: Kim?

Ersanel: Ermenistan-Rusya ilişkisini anlamakta zorlananlar için özetleyeyim.. Ermenistan Rusya’dır! Bu kadar. Daha net özet olur mu?

iyibilgi: Ama biraz açmak lazım gelir..

Ersanel: Ermenistan ekonomisinin-dış yatırımların-yüzde 60’ı Rus girişimcilerin elinde. Ülkenin doğalgaz ve hatlarının tamamı Ruslar’ın elinde. 'ArmRosgazprom’un ana hissedarı Ruslar. Hem Türkiye hem de İran sınırını hangi ülkenin askerleri koruyor?. Erivan’ın tüm savunma sanayi yine Ruslar’ın elinde.. Ermeni askerler Rusya’de eğitiliyor. Rus gizli servisi Ermenistan’a yerleşik. Aklınıza gelen ne varsa; finans, enerji, iletişim, yer altı zenginlikleri.. Hep Ruslar’da. Mesele budur! Minsk denilen-bu noktada-Rusya’dır, Ermenistan denilen Rusya’dır.

iyibilgi: Peki Rusya Türkiye’nin bu isteğine ne yanıt veriyor?

Ersanel: Bugün gazetelerde çıkan haberlere bakarsanız Medvedev Karabağ sözü vermiş! Neymiş o söz, okuyayım gazetelerden: “Bu basit bir sorun değil. Rusya aktif şekilde çözüm sürecine katılacaktır. Taraflar tam yaklaştı diyemeyiz. Bir müddet öncesine göre daha iyi konumdayız. Zor bir sorun olmakla birlikte çözülebilir bir sorundur...” Bu kadar olay yaşandı, üzerinden bu kadar zaman geçti, “bir müddet öncesine kadar göre daha iyi durumda mıymışız”? Kimseyi kandırmaya gerek yok. Moskova Ermenistan’a “imzala” derse Erivan imzalar. Protokoller’in imzalandığı gün de öyle olmadı mı?. Ermeniler kireç gibi suratlarla Lavrov’a bakarak imzalamadılar mı? Peki, Ruslar şimdi ‘devam et’ diyor mu demiyor mu?.. Sorun budur. Resim daha büyük. Eğer Rusya ile Türkiye “sözde değil gerçekten stratejik ortaksa”, belki Ankara da istemiyordur artık bunu?

iyibilgi: Türkiye istemiyor artık mı diyorsunuz?.. Kadirov'u da unutmayın bu arada.

Ersanel: Belki, kim bilir?.. İki ülke dün bir seri/sürü anlaşma imzaladı. İyi. “Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi” dün Ankara’da herhangi bir toplantıda konuşuldu mu? Gündeme geldi mi? Öyle ise ne dendi, nasıl konuşuldu, merak konusudur ve çok önemlidir. Bu yeni bir laftır. Yeni bir tanımdır. Çeçen ve Tatar liderlerin dün Rus resmi heyeti içinde Ankara’ya getirilmesi manidar mıdır? Federal Bölge Kremlin’in yeni oluşturduğu bir mimari. Ankara’nın bu konudaki fikri ne? Yine bu Rusya-Türkiye teması, Moskova'nın renkli devrimlerin denendiği ülkelerde tüm rövanşları aldığı bir zamanlamada gerçekleşiyor.. Son tahlil şudur: Rusya, dünyaya yeni bir güç olarak geri döndü! Eski ifadeyle kutup diyebiliriz. Kutup kime karşı?. ABD, Rusya’nın kutuplaşmasını destekliyor mu, desteklemiyor mu?

İyibilgi: Destekler mi?. Dün herkes "manidar" sözünü ABD'ye yonttu?

Ersanel: Bana göre destekliyor. Böyle kabul edersek kutbun kime karşı olduğu da belli olur.  “Manidar”ın anlamı da belli olur mu?

İyibilgi: Kaybeden var mı bu işte?

Ersanel: Olmaz mı... Türk kamuoyu çok üzülür mü bilmem ama AB’ye geçmiş olsun denmeli. Burunlarından kıl aldırmayanlar bu denli büyük bir dönüşümü/değişimi ıskaladılar işte. Şimdi yavaş yavaş Türkiye’yi kapılarda bekletme konusunda inat edenlerin süngüsü düşüyor. Ankara bu konuda eskisi denli hevesli mi? Medvedev'in ziyaretinin üzerinden tam bir gün dahi geçmeden Cumhurbaşkanı Gül'ün Times'a söyledikleri yanıt olabilir mi?

www.iyibilgi.com

Bu haberi aşağıdaki sitelerde paylaşmak için üzerine tıklayın:



Bu haber 1,938 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,477 µs