En Sıcak Konular

Krallık geri geldi!

13 Mayıs 2010 09:56 tsi
Krallık geri geldi! Gordon Brown ile anlaşamayan Liberal Demokrat Parti, Muhafazakar iktidara yol verdi.

43 yaşında başbakanlık koltuğuna oturan David Cameron tarih yazarken Liberal Demokrat Parti, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra biten siyasi varlığını yeniden başlattı...

İngiltere'de günlerdir süren koalisyon pazarlıkları sona erdi. Hükümeti kurma görevini Kraliçe II. Elizabeth'ten alan Muhafazakâr Parti lideri David Cameron, ülkenin yeni başbakanı oldu. Seçimin ardından başlayan pazarlıklar beş gün sürdü. Günlerdir hem muhafazakârlar hem de İşçi Partisi ile görüşmelerini sürdüren Liberal Demokrat Partisi, Muhafazakâr Parti ile koalisyona "evet" dedi. İşçi Partisi lideri Brown ise koalisyon görüşmelerinin başarısız geçmesinin ardından liderlikten istifa etti.

ÜLKENİN GENÇ BAŞBAKANI

David Cameron, 1812 yılında 42 yaşındayken başbakanlığa atanan Lord Liverpool'dan bu yana İngiltere'nin en genç başbakanı olarak tarihe geçti. Muhafazakar ile Liberal Demokrat Partisi arasında yapılan anlaşmaya göre, başbakanlığa muhafazakar Cameron, yardımcılığına ise Liberal Demokrat Partisi lideri Nick Clegg getirildi. Koalisyon metnine göre, 56 milletvekili ile seçimlerden üçüncü sırada çıkan Liberaller, yeni kabinede 4 bakan bulunduracak. Hükümeti kurmak için yeterliği çoğunluğu sağlayamayan Cameron, Liberal Demokratlar’a da eğitim ve seçim sistemi ile vergi sistemi olmak üzere birçok konuda taviz vermek zorunda kaldı.

‘GÖÇMEN SAYISINI KISMAK’

Hükümeti kurma görevini elde eden muhafazakârlar, parti politikalarında ve seçim öncesi kampanya döneminde dile getirdikleri gibi ülkeye AB dışından gelen göçmen sayısında kısıtlamaya gidecek. Bu çerçevede İngiltere'ye gelen yıllık 100 bini aşkın göçmen sayısının 'on binlere' indirileceği belirtiliyor. Bu arada yeni hükümetin kabine dağılımında, Başbakan David Cameron, Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, Maliye Bakanı George Osborne, Dışişleri Bakanı William Hague yer aldı.

CAMERON KİMDİR?

İngiltere Başbakanlığı görevini devralan David Cameron’ın aslının İşkoçya’nın Inverness bölgesinden olduğu biliniyor. Cameron’un İngiltere Krailyet ailesiyle akraba olduğu Kraliçe Elizabeth’le hem anne tarafından hem de baba tarafında yakınlığı olduğu belirtiliyor.

DEDESİ KRAL WILLIAM

Başbakan Cameron’un İngiltere kralı William IV’ın metresi Dorothea Jordan’ın soyundan geldiği sırasıyla İngiltere Kralları George I, II, III’ün beşinci kuşaktan torunu olduğu kaydediliyor. Kralın soyundan gelmesine rağmen İngiltere tahtında bir hak iddia edebilecek kültürel verilere sahip olmayan Cameron’un İşçi Partili Harriet Harman’la da akraba olduğu ifade edildi.

AB’YE ŞÜPHEYLE BAKIYOR

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, İngiltere'nin yeni Başbakanı David Cameron'ı kutlayarak "Sorunları çözmek için birlikte çalışalım" mesajı verdi. Barroso, AB politikalarına şüpheyle yaklaşan Cameron'a gönderdiği mesajda, "Ekonomik toparlanmanın hayata geçirilmesi, küresel yoksullukla mücadele, iklim değişikliğini halletme ve enerji güvenliğini güvence altına alma gibi birçok sorun bekliyor” dedi.



Bu haber 1,101 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,162 µs