En Sıcak Konular

Referandum süreci nasıl işleyecek?

13 Mayıs 2010 09:43 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa Değişiklik Paketi'ni onayladı. Peki şimdi süreç nasıl işleyecek?

Sık sık tartışma ve kavgaların yaşandığı TBMM Genel Kurulu'nda 18 günlük yoğun mesainin ardından kabul edilen Anayasa değişikliği paketi, Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylandı. Düzenleme Temmuz'da halk oyuna sunulacak...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa Değişiklik Paketi'ni onayladı. Düzenlemelerin halkoyuna sunulması için paketi Başbakanlığa gönderdi. Teklifin maddeleri 330 ile 367 oy aralığında kabul edildiği için Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra halkoyuna sunulacak. YA 18 TEMMUZ... Gül'ün Başbakanlığa gönderdiği yazı aynı zamanda Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) da ulaştı. YSK Başkanı Ali Em'in başkanlığında kurul beklemeksizin çalışmalara başladı. Gözler YSK'nın referandumun ne zaman yapılacağı konusunda vereceği karara çevrildi.

Referandum süresini 60 güne düşüren düzenleme geçtiğimiz aylarda Meclis'te kabul edilmişti. Özellikle CHP, "seçim kanunlarında yapılan düzenlemeler 1 yıl geçmeden uygulanamaz" hükmü gereğince referandumun 120 günden önce yapılamayacağını savunuyor. Zaman konusundaki karmaşaya YSK son verecek. 60 gün derse 18 Temmuz Pazar günü, 120 gün derse 12 Eylül Pazar günü referandum yapılacak.

CHP İPTAL DAVASI AÇIYOR

CHP’li Mustafa Özyürek, paketin iptali istemli, en az 110 imzayı taşıyan dilekçeyle bugün Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyledi. ''Takdir Yüce Mahkemenindir. Hukuka, Anayasa’ya aykırı olan bu düzenlemenin en iyi şekilde değerlendirileceğine inanıyoruz'' diye konuştu. Referandum kararını değerlendiren AK Partili Bekir Bozdağ da Meclis'te sağlanamayan uzlaşmanın millette sağlanacağını söyledi.

''Son sözü milletin söyleyeceğini'' ifade eden Boğdağ, halkoylamasının, değişikliğin Resmi Gazete’de yayımlandığından itibaren 60 gün sonraki ilk pazar günü yapılacağını kaydedetti. Bozdağ, ''Sürenin 60 gün mü yoksa 120 gün mü olacağı'' yönündeki tartışmalara ''Hukuki olan 60 gündür. Hukuk dışı yorumlar yapılırsa, farklı şeyler söylenebilir ama hukuki olan halkoylamasının 60 gün sonraki ilk pazar günü yapılmasıdır'' karşılığını verdi.

'İPTAL DAVASI YSK KARARINI ETKİLEMEZ'

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) dünkü toplantısından karar çıkmadı. Ancak Başkan Ali Em, açılacak iptal davasının alacakları kararı etkilemeyeceğini söyledi. Referandum konusunun görüşülüp görüşülmediğinin sorulması üzerine Em, değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonraki toplantıda takvimi belirleyeceklerini ifade etti. YSK Başkanı, Anayasa Mahkemesi’nde açılabilecek iptal davasının kendilerinin vereceği kararı etkilemeyeceğini, yetki alanlarına giren konuları hukuk açısından değerlendirip karar vereceklerini belirtti.



Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,504 µs