En Sıcak Konular

Sinyallerin sırrı çözüldü!

12 Mayıs 2010 21:08 tsi
NASA'nın 33 yıl önce uzaya gönderdiği Voyager 2 aracından bir süredir gelen anlamsız sinyallerin kaynağına ulaşıldı!..

NASA'nın 1977'de uzaya gönderdiği ve Dünya'dan 14 milyar kilometre uzakta bulunan Voyager 2 uzay aracının bir süredir normal dışı sinyal göndermesinin, aracın bilgisayarındaki ara bellek ve veri depolama kısmındaki bir sorundan kaynaklandığı düşünülüyor.

NASA'nın Jet Motorları Laboratuvarı'ndaki bilim adamları ve teknisyenler, halen Güneş Sistemi'nin sınırlarındaki heliosfer tabakasında olan uzay aracının, veri toplama, depolama ve veri iletme sisteminde bir sorun bulunduğuna inandıklarını belirterek, bu durumun, bir kozmik ışın veri iletim bilgisini kısmen ya da tamamen bozduğunda zaman zaman meydana geldiğine işaret ettiler.

Şans eseri uzay aracının kumanda ve kontrol sistemlerinin arızadan etkilenmediğini belirten bilim adamları, veri sisteminde hatayı teşhis etme ve bunu onarmada bir sorun olmayacağını düşünüyorlar.

Voyager 2'den yarın veya öbür gün gelmesi beklenen verilerin arızanın basit bir veri iletim hatası mı yoksa ciddi bir yazılım sorunu mu olduğunu göstereceğini kaydeden NASA mühendisleri, uzay aracının bilgisayarında önemli bir yazılım arızası olsa bile bunu giderecek bir yama gönderebileceklerini bildirdiler.

Bilim adamları, uzay aracının Dünya'dan bu kadar uzakta olmasının veri iletiminin 13 gün sürmesinin onarımı zora sokabileceğini söyleseler de Voyager 2'yi eski haline döndürmekte iyimser olduklarının altını çiziyorlar.

NASA'nın 33 yıl önce uzaya gönderdiği Voyager 2 uzay aracından 22 Nisandan beri gelen sinyaller, bilim adamlarını şaşırtmıştı.

Hala iyi durumda olduğu belirtilen uzay aracı, yolculuğu boyunca Dünya'ya düzenli olarak sinyal ve veri göndermeye programlanmıştı.

Ancak bilim adamları 22 Nisandan beri Voyager 2'den gelen normal dışı sinyalleri çözemiyorlar.

1977 yılında fırlatılan ve "en uzaktaki insan yapımı objeler" diye tanımlanan Voyager 2 ve ikizi Voyager 1, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'ün çok detaylı fotoğraflarını Dünya'ya geçmişti.

Voyager 2 ve Voyager 1 fırlatılmadan önce, NASA her iki uzay aracına da Dünya üzerinde konuşulan Türkçe dahil 55 farklı dilde karşılama mesajı, kuş, dalga gibi doğal sesler, klasik müzik parçaları ile 1996'da ölen Amerikalı gökbilimci Carl Sagan'ın karısı Ann Druyan'ın beyin dalgalarının örneklerinin bulunduğu bir veri deposu yerleştirmişti.

Bazı bilim adamları, Voyager 2'nin bir şekilde bu amacına ulaşıp, uzaylılarla karşılaştığı ve onların da uzay aracına müdahale edip, sinyallerini değiştirerek, uzay aracındaki bilgilere yanıt verdikleri yönünde spekülasyonlarda bulunmuşlardı.

bugün



Bu haber 800 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,531 µs