En Sıcak Konular

Metin Kaplan'ın 15 yıl hapsi istendi

12 Mayıs 2010 14:00 tsi
Anayasal düzeni değiştirmek suçundan müebbet hapse mahkum edildikten sonra hakkındaki bu karar Yargıtay'dan dönen Metin Kaplan'ın yargılanmasına yeniden başlandı. Daha önce müebbet hapsi istenen ve Anadolu Federe İslam Devleti/İslami Cemaat ve Cemiyetle

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 15 Ekim 2008'de Metih Kaplan'ı "Anayasal düzenin tamamını ya da bir kısmını silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek" suçundan müebbet hapisle cezalandırılmıştı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını, Kaplan'ın eylemlerinin 5237 sayılı yeni TCK'nın 314/1. maddesinde düzenlenen 'silahlı örgüt kurmak veya yönetmek' suçundan cezalandırılması gerektiğini belirterek bozmuştu.

Kaplan, ikinci bozma kararının ardından ilk kez hakim karşısına çıktı. Kaplan ve avukatlarına Yargıtay kararına karşı diyecekleri soruldu. Kaplan ve avukatları Yargıtay 9. Dairesi'nin kararına uyulmasını istedi. Mahkeme de bozma kararına oy birliği ile uyulmasına karar verdi. Ardından esas hakkındaki görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Mustafa Çavuşoğlu, Metin Kaplan'ın Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararı doğrultusunda 'terör örgütü kurmak ve yönetmek' suçundan 10 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

Mütalaaya karşı diyecekleri sorulan Kaplan'ın avukatı Mustafa Halit Çelik, suçun vasfının değiştiğini söyledi. Kaplan'ın tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak tahliye edilmesini isteyen Avukat Çelik, "Müvekkilim ağır hastalık geçirmiştir. Kanserden ameliyat olmuştur" dedi. Avukat İsmet Koç da müvekkili hakkında istenen ceza miktarının ortada olduğunu ifade ederek, Kaplan'ın tahliyesini istedi.

Duruşmada söz verilen Kaplan, sözlerine 'tuvaletlere yine sabun konmamış' diyerek başladı. Kaplan'ın bu ifadeleri gülüşmelere neden oldu. Mahkeme başkanı Erkan Canak, bu konunun savcılığın yetkisinde olduğunu söyledi. Avukatlarının söylediklerine katıldığını ifade eden Kaplan, savunmasını hazırlaması için süre istedi. Kaplan ayrıca, Yargıtay'ın bozma kararında yer alan 'takdiren teşdiden' (Şiddetini artırma, sağlamlaştırma) cümlesini kabul etmediğini söyledi. Bunun yerine 'tahfif' (Hafifletme) ifadesinin yazılması gerektiğini belirten Kaplan, tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak, "Tahliyeme karar verilmesini hatta beraatimi istiyorum." dedi.

Kaplan'ın bu ifadelerinin tutanağa geçirildiği sırada mahkeme katibinin 'tahfif' kelimesini anlayamaması üzerine Mahkeme Başkanı tekrarlayarak yazdırdı. Bu durum duruşmada başkan ile Kaplan arasında esprili bir diyaloga neden oldu. Başkan Canak, "Bu ifadeleri ben anlıyorum ama bunlar genç bilmiyorlar." dedi. Kaplan, "Şimdi bir şey diyeceğim yine suç olacak. Harf inkılabı yapıldı nesil bu hale geldi" diye konuştu. Kaplan'ın bu ifadeleri üzerine başkan Canak, "Fazla açılma" şeklinde esprili bir karşılık verdi. Metin Kaplan'ın kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların devam etmesi, delilleri karartma ihtimalinin bulunması nedenleriyle tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme duruşmayı erteledi. (CİHAN)



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,833 µs