En Sıcak Konular

Kurtulmuş: Nerde kaldı one minute

12 Mayıs 2010 13:22 tsi
SP lideri Kurtulmuş, OECD'de Türkiye'nin İsrail üyeliğine karşı veto etma hakkı kullanmamasına tepki gösterdi.

Saadet Partisi Lideri Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, İsrail'in OECD üyeliğine karşı çıkmayan AK Parti Hükümeti'ni sert bir dille eleştirdi. Kurtulmuş, üyeliğin kabul edilmesini büyük bir tutarsızlık ve çelişki olarak niteledi.

İsrail'in karşısında diplomatik güç yok

Filistin sorununun belli yerlerde dile getirilmesinin çözüm için katkı sağlamadığını da vurgulayan Kurtulmuş, "Filistin sorununu belli platformlarda dile getirmek, haksızlıkları söylemek meselenin çözümü için kafi değildir. Yapılması gereken husus İsrail'in bu saldırgan tavırlarının Filistin halkı üzerine yoğunlaşan baskılarını diplomatik yollardan önleyecek çabanın ortaya konması gerekir. İsrail'in en büyük gücü sanıldığı gibi askeri gücü değil, karşısında uluslararası bir diplomatik bariyerin çıkartılamaması olduğunu her zaman dile getiriyoruz" dedi.

Kurtulmuş, üyeliğin kabul edilmesini büyük bir tutarsızlık ve çelişki olarak niteleyerek, "Ne kendilerine, ne millete, ne tarihe, ne de İslam dünyasına izah edebilirler. O zaman niye 'one minute' çıkışını yaptınız. Esas marifet otel lobilerinde 'one minute' demek değil, BM salonlarında, OECD salonlarında 'one minute' demektir" dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, İsrail'in OECD üyeliğinin Türkiye tarafından veto edilmesi için temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Avrupalı heyeti Parti Genel Merkezi'nde kabul etti. Kurtulmuş, Avrupa'da belli çevrelerce İslamafobiya'nın pompalandığını vurgulayarak, bunun bütün Müslümanları zan altında bıraktığını ifade etti. Kurtulmuş, "Gelişen İslamofobya'ya karşı Müslümanların üzerine nasıl bir görev düşüyorsa, aynı şekilde demokratik ve insan haklarına uygun davranışları geliştirmek de bütün Avrupalı siyasetçilere düşmektedir. Müslüman dünyasının siyasi hassasiyetlerinin en başında Filistin sorunu gelmektedir. Filistin sorunu sadece Müslümanların değil, demokrasiden bahseden bütün Batı dünyasının da en temel sınavıdır" dedi.

Bu Davos'un geri adımıdır

Kurtulmuş, yapılacak diplomatik çabaların en önemlilerinden birinin İsrail'in OECD üyeliğine karşı gelinmesi olduğunu söyleyerek, "Maalesef bugün geç kalındı. Çünkü dün OECD tarafından yapılan açıklamada, 1961 yılından itibaren OECD üyesi olan Türkiye'nin İsrail'in OECD üyeliğini kabul ettiği açıklanmıştır. OECD kurallarına göre herhangi bir üye eğer aday üyeyi veto ederse bu ülke üye olamamaktadır. Türkiye hükümeti 3 yıl öncede İsrail'in aday olması halinde bir çekince koymayacağını deklare etmiştir. 26 Mayıs tarihinde Paris'te yapılacak olan toplantıda Türkiye hükümetinin onayıyla ve oluruyla İsrail OECD üyeliğine kabul edilecektir" diye eleştirdi.

Bu vebali ödeyemezsiniz


Hükümetin almış olduğu bu kararla tarihi bir vebal altına girdiğini de vurgulayan Saadet Lideri, "Bütün İslam dünyasının meselesi olan İsrail'in saldırganlığının durdurulması konusunda Türkiye tarihi bir vebal altına girmiştir. Hükümet bu kararla millet ve tarih karşısında, Allah indinde asla hesabını veremeyeceği bir büyük sorumluluğa imza atmıştır. Başbakan Erdoğan'ın Davos'taki çıkışı bütün Müslümanların gönlüne su serpmiştir. Davos'ta İsrail Cumhurbaşkanı'na karşı 'one minute' diyenler, İsrail'in nükleer faaliyetleri konusunda BM'de çekimser kalanlar, şimdi de İsrail'in OECD üyeliği konusunda olur vermiştir. Davos'ta gösterilen 'one minute' tavrını fiili olarak diplomatik olarak tamamiyle geri aldığımızı icraatlarımızla ortaya koyduk. Böylesine büyük bir çıkıştan sonra tamamen İsrail'in lehine olacak bir mekanizmaya onay vermek, Davos'ta söylenen sözlerin tamamının geri aldım demektir" açıklamasında bulundu. AK Parti Hükümeti'nin İsrail konusunda çelişkili davranmasını da eleştiren Kurtulmuş, "Davos sonrası Türkiye'nin bu adımı atmış olması karşısında İsrail yöneticileri ellerini ovuşturuyorlar. Ve diyorlar ki, 'Bize İslam dünyasının yöneticileri ne söylerlerse söylesinler. Biz bildiğimiz yoldan gidiyoruz. Her türlü tavizi alıyoruz' diye bir sevincin içerisindedirler" dedi.

dunyabulteni



Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,977 µs