En Sıcak Konular

Altın tüm zamanların rekorunu kırdı

12 Mayıs 2010 12:14 tsi
Altın fiyatları 2008'den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı...

Yatırımcıların, borç yükü altındaki Avrupalı ülkelere sağlanacak olan acil yardım fonunun döviz kurlarında baskı yaratacağı korkusu, altın fiyatlarını Lehman Brothers’ın çöktüğü 2008’den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkardı. .

Salı günü onsu 1,234 dolara çıkan değerli metal Asya'da bugünkü işlemlerde de 1,230 dolara yakın seyretti.   

Londra’daki işlemlerde, altının ons fiyatının Aralık 2009’daki rekorunu geçerek, 1.230 dolar seviyesinin üzerine çıktığı görüldü.

Euro cinsinden altın fiyatları da Salı günü Londra’da gerçekleşen işlemlerde 969 euro seviyesine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Bu şekilde euro cinsinden altının fiyatının bu yılın başından yüzde 26 oranında yükselmiş oldu.

İşlemciler, altın fiyatlarının yükselmesindeki en büyük etkenin Almanya ve İsviçre’den gelen yoğun talep olduğunu belirtildi. Altın piyasasındaki işlemciler, Frankfurt’ta geçen haftaki talebin normal seviyelerin üç ya da dört katına çıktığını belirtti. 

Singapur merkezli finansal danışmanlık şirketi Rogers Holdings’in Başkanı Jim Rogers, “Döviz kurları çalkantılı bir dönem geçirirken, herkes parasını gerçek varlıklara yatırmak istiyor” dedi.

Altın, 2010’un ilk dört ayında, yüzde 12 oranında değer kazanırken, peş peşe 10’uncu yılında da yıllık bazda değer kazanmaya devam ediyor.

ENDİŞELERİ YANSITIYOR

Altın fiyatlarındaki bu rekor yükseliş, aynı zamanda Almanya’daki, Avrupa Merkez Bankası’nın Yunanistan’daki borç krizinin diğer ülkelere de yayılmasını önlemek için devlet tahvili satın alabileceğini açıklamasının olası enflasyon etkisine yönelik endişeleri de yansıtıyor.

New York merkezli emtia işlemleri yapan Manfra, Tordella & Brookes şirketinin Başkanı Michael Kramer, “Denizaşırı ülkelerden gelen altın talebinde büyük bir artış görüldü. Talebin büyük bir kısmı da Almanya kaynaklı” dedi.

İsviçreli UBS bankasının kıymetli metaller stratejisti Edel Tully, “Altın talebi o kadar büyük ki talebi karşılamakta sorun yaşanabilir” dedi.

Altın satış işlemlerinin en fazla gerçekleştiği bankalardan biri olan UBS, Cenevre ve Zürih’teki şubelerinin Salı günü 2008’den bu yana görülen en büyük taleple karşılaştıklarını belirtti.

Küresel yatırımcılar zaten 2008’de Lehman’ın çöküşünün küresel piyasaları sarmasıyla birlikte, güvenli liman olarak gördükleri altına yönelmeye başladı. Altın fiyatları finansal kriz zamanlarında ya da ABD dolarının değer kaybettiği dönemlerde hep yukarı bir seyir izledi.



Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,854 µs