En Sıcak Konular

Dink dosyası kapatılabilir!

12 Mayıs 2010 09:19 tsi
Dink dosyası kapatılabilir! İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Hrant Dink cinayetinin arkasındaki bağlantıları ortaya çıkaracak en önemli tanıklardan birisi olan İstihbarat Dairesi eski Başkanı Sabri Uzun’un tanık olarak dinlenmesi talebini reddetti. Mahkemenin bu kararı Dink ai

Hrant Dink cinayetinin planlandığı dönemde İstihbarat Dairesi Başkanlığı koltuğunda bulunan Uzun, daha önce İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne verdiği ifadede, meslektaşlarını sorumlu tutmuştu. Uzun daha önce verdiği ifadede “Trabzon Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Ankara’da İstihbarat Dairesi C Şubesine(sağ terör ve azınlıklar masası) gönderilen 17 Şubat 2006 tarihli Haber Raporu’nun kendisinden saklandığını söyledi. Raporun dönemin C Şube Müdürü (Ali Fuat Yılmazer) tarafından arşive kaldırılmasını eleştirerek, “Rapor ya bana ya da başkan yardımcısına sunulmalıydı. Eğer sunulsaydı gerekli tedbir alınır Dink cinayeti önlenebilirdi” dedi.

Dink ailesinin avukatları  bu ifadenin cinayeti işleyen tetikçilerin bağlantılarını ortaya koyması bakımından önemli olduğunu belirterek Uzun’un tanık olarak dinlenmesi talebiyle dilekçe verdi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi bu talebe karşı şu kararı verdi: “Sabri Uzun’un tanık olarak dinlenmesi dosyaya bir yenilik getirmeyeceğinden bu nedenle dinlenilmesine yer olmadığına karar verilmiştir.”

Bir karar daha
Mahkeme 10 Mayıs’taki 13’üncü duruşmada, Dink cinayeti dosyasının kapanması yolunda çok önemli bir karar aldı. Tarafların araştırılmasını istediği konulara ilişkin taleplerin karşılanmasından sonra sanıklar durumu hakkında duruşma savcısının esas hakkındaki mütalaasını vermesi kararlaştırıldı. Mahkeme savcının esas hakkında mütalaasını vermesi için dosyasının savcıya verilmesini kararlaştırdı.

Dink ailesinin avukatları bunun dosyanın kapanması yolunda önemli bir adım olduğuna dikkat çekerek, tüm mahkeme boyunca ilk kez bu kararın alındığını belirttiler.
 Mahkeme, cinayet sabahından öğlen saatlerine kadar olan ve polis tarafından geri dönüşümü olmayacak şekilde bilinen kamera kayıtlarının geri dönüşümü için de karar aldı.

Güler’e suç duyurusu
Cinayetin işlendiği 17 Ocak 2007 günü Akbank şubesinin kamera kayıtlarının sabah saat 08.15 ila 12.30 arasındaki bölümünün emniyet tarafından silindiği ortaya çıkmıştı. Mahkeme aldığı ara kararla Akbank’a ait hard diskin TÜBİTAK’a gönderilmesine ve silme işleminin ne zaman gerçekleştirildiğinin ortaya çıkarılmasına karar verdi.  Mahkeme 2004 yılında Dink’i tehdit ettiği öne sürülen Milli İstihbarat Teşkilatı İstanbul Bölge Başkan Yardımcısı Özel Yılmaz ile Vali Yardımcısı Erkan Güngör ve İstanbul Valisi Muammer Güler hakkında suç duyurularını da kabul etmedi.

Nedim Şener / Milliyet



Bu haber 475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,168 µs