Derin oyunun kodları | " /> Derin oyunun kodları | "/>

En Sıcak Konular

Derin oyunun kodları

12 Mayıs 2010 08:26 tsi
Derin oyunun kodları  İktidar partisi üzerindeki planları tutmayanlar, denklemin yumuşak bölgesi olarak görülen CHP üzerinden oyunu sahnelemeye koyuldular... Şamil Tayyar yazıyor...

Şamil Tayyar / Star

Seks videosu ve CHP’de yol açtığı artçı sarsıntılara ilişkin detayları artık bir kenara bırakıp, oyuncu değişikliğine dayalı yeni oyunu iyi okumalıyız. Aksi halde, hem bugünü hem geleceği kurtaramayız.

Kabul etmek gerekir, video operasyonu, sadece CHP’de lider değişikliğiyle muhalefeti yeniden dizayn etmeye yönelik sıradan bir girişim değildir. Operasyondaki nihai hedefin, daha büyük ölçekli kurgulandığı iddiası giderek ağırlık kazanıyor.

Başka bir ifadeyle, yeni Türkiye’nin “Erdoğan” ve “Baykalsız” kurulması arzusu, güçlü bir şekilde hissediliyor.

Dolayısıyla, operasyonun yatırım alanı, önümüzde genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimidir. Referandum sadece bir araçtır.

Kuşkusuz, böyle bir projeyi sadece iç dinamiklerle izah etmeye çalışmak sağlıklı sonuç doğurmaz. Yerel ittifakın uluslararası koordinatları çok önemlidir.

Çünkü: Türkiye, dünyanın en büyük ekonomisine sahip 17. ülkesi ve bölgesel bir güçtür. Aynı zamanda ciddi küresel aktördür.

Ne var ki, oyun kurucular, Türkiye’yi her planlarına dahil etmekte zorlanıyorlar. Özellikle İran ve İsrail politikası, rahatsız edici...

İçeride ise askeri ve sivil bürokrasinin yanı sıra rantiyenin saltanatı sona ermek üzere... Son anayasa değişikliği paketine yönelik reaksiyonun en önemli nedenlerinden biri de budur.

O nedenle, iktidar partisi karşısında okyanus ötesine kadar uzanan geniş cephede, farklı saiklerle de olsa paydaşlık var.

Senaryonun hedefİ

Sıkıntı şu: Bir türlü gücü törpülenemeyen iktidar partisi, bir de yüzde 20 bandına sıkışmış ve alternatif üretemeyen ana muhalefet partisi...

İktidar partisi üzerindeki planları tutmayanlar, denklemin yumuşak bölgesi olarak görülen CHP üzerinden oyunu sahnelemeye koyuldular.

O halde?

Üretilen çözüm şu: Aradaki güç makası daraltılmış, biri aşağıya çekilirken diğeri yukarıya doğru kaldırılan AK Parti ile CHP arasında zayıf bir koalisyon...

MHP’li seçenek, daha tehlikeli olabilir. Tabi senaryo sahiplerince...

Yeni denklem, Erdoğan ve Baykal ile mümkün değilse, iki lideri tasfiye ederek pamuk ipliğine bağlı sözde güçlü özde zayıf bir koalisyonla kurulabilir!

Yeni denklemin Baykal bölümü tamam...

Gerçi Baykal, siyaseten çok rasyonel gözüken bir taktik hamleyle faturayı iktidara keserek video kasetinden gelecek hayali üretse de işi hayli zor.

Dönse de dönmese de testi kırıldı...

Formülün Erdoğan’ı tasfiyeyi öngören kısmı ise pişiriliyor. Anayasa paketinin Anayasa Mahkemesi’nde

iptal edilmesinden sonra açılacak kapatma davasıyla Erdoğan’ın minder dışına itileceği konuşuluyor.
Rejim açısından daha sıkıntılı olduğu düşünülen Anayasa Mahkemesi ile Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapılandırılmasını öngören düzenlemeleri görmezlikten gelip kapatmayla ilgili paketteki 8. maddenin 330’un altında bırakılmasını, kapatma senaryosunun parçası olarak görenler var.

Bu bağlamda, iki lideri kapıştırmak da senaryonun parçası olarak görülebilir. Baykal, kuyudan çıkmaya çalışırken yeni bir tuzağa düştü.

Baykal’ın aksine Erdoğan, yeni oyunun farkında... Videonun internete düştüğü andan itibaren devreye giren ve sorumluların bulunmasını isteyen başbakanın bu duyarlı tavrı, insani olduğu kadar oyunu bozma gayretine dayalıdır.

Ancak Baykal’ın ağır ithamları karşısında haklı olsa bile gösterdiği reaksiyon, daha düşük dozda olabilirdi. Senaristler, kavga istiyor...

Gül ve Gülen

Şüphesiz, sürecin iki önemli faktörü daha var: Biri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, diğeri Fethullah
Gülen...

Edindiğim izlenim, ikisi de tezgahın farkında...

Çankaya ve Pensilvanya’dan gelen “destek” mesajlarının gerisindeki temel kaygı, kanımca, oyunu bozma düşüncesidir.

Gariptir, Baykal ve arkadaşları tuzağı fark edemediler. Baykal’ın basın toplantısındaki Pensilvanya mesajının hemen ardından CHP’li vekillerin “Fethullah Gülen doğrudan aradı, ‘sizi seviyoruz, kasetin bizimle ilgisi yok, AKP’nin işi’ dedi” iddiasını haber portallarına taşıması, bunu gösteriyor.

Ya da siyaseten en rasyonel senaryoyu satın alıp cemaati iktidar partisinin karşısına dikerek, hem çatışmayı körüklemek hem piyasada dolaşan 2. ve 3. kaset söylentilerine karşı akıllarınca kendilerini koruma altına alma niyeti taşıdılar.

Oysa, yazılıp çizilenlerin aksine, Baykal’ı arayan Gülen değildi. Hocaefendiyi ziyarete gelenlerden biri, “Bu komplo F tipinin işi” iddiası karşısında telefona sarılarak Baykal’a bu iddianın doğru olmadığını, söylentilere hocaefendinin çok üzüldüğünü anlattı.

Hadise bu...

Komplodan sıyırmaya çalışırken bile komplo kurmaya çalışmaları ibret verici...

Uzun lafın kısası, 8 yıldır Türkiye üzerinde sahnelenen derin senaryoları bertaraf etmeyi başaran Türkiye, bunun da üstesinden gelebilir. Başkaları size pusu kurabilir, önemli olan sizin hamlenizdir.

Bu süreçte en önemli görev Erdoğan ve Baykal’a düşüyor. Özellikle Baykal’a...




Bu haber 1,795 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,340 µs