En Sıcak Konular

En çok ihtiyaç olan 3 branş

12 Mayıs 2010 08:13 tsi
Milli Eğitim Bakanlığı İç Denetim Birimi, okul öncesi, ilk ve ortaöğretim için toplam 717 bin 824 öğretmene ihtiyaç olduğunu tespit etti.

Bakanlık bünyesinde görev yapan öğretmen sayısı 584 bin 507 olarak açıklanırken 133 bin 317 açık bulunduğu kaydedildi. En fazla açığın ise okul öncesi eğitim, İngilizce ve bilişim teknolojileri branşlarında olduğu vurgulandı.

Haziran ayında 10 bin öğretmen atamaya hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 133 bin 317 öğretmen açığı olduğu ortaya çıktı. MEB İç Denetim Birimi, Şubat 2010 verilerine göre eğitim sisteminde 717 bin 824 öğretmenin olması gerektiğini açıkladı. Bu yıl toplam 40 bin atama yapacak olan bakanlık bünyesinde 584 bin 507 öğretmenin görev yaptığı belirtildi.

DENGESİZ DAĞILIM

Mevcut öğretmenlerden 16 bin 291'inin okul öncesi eğitim, 13 bin 777'sinin rehberlik, 190 bin 564'ünün sınıf öğretmenliği ve 316 bin 497'sinin de çeşitli branşlarda yer aldığı bildirildi. Branş öğretmenlerinin yaklaşık 70 bininin meslek dersi öğretmeni olduğu aktarıldı. İç Denetim Birimi tarafından hazırlanan rapora göre öğretmenlerin dağılımının bölgeler ve okullar düzeyinde dengeli bir şekilde sağlamadığı belirtildi. Raporda belirli bir branşta öğretmen fazlası olmasına karşılık ücretli öğretmen çalıştıran yerlerin olması da dikkat çekici bulundu. Özellikle Güneydoğu Anadolu'da sürekli ataması yapılmış olmasına rağmen, öğretmenlerin bu kentlerde durmak istemedikleri ve bölgeyi terk ettikleri ortaya çıktı. Şırnak'a 2003-2008 yılları arasında 5 bin 129 öğretmen ataması yapılmasına karşın 4 bin 609 öğretmenin ilden ayrıldığı vurgulandı.

‘OKUL ÖNCESİ' İLK SIRADA

Aralık 2008 itibarıyla 55 bin 786 adet ders ücreti karşılında çalışan öğretmen bulunduğu bildirildi. En çok öğretmen açığının 18 bin 373 ile okul öncesi öğretmenliğinde olduğu ifade edildi. Onu 12 bin 52 ile İngilizce öğretmenliği izlerken 10 bin 840 öğretmen ihtiyacı ile Bilişim Teknolojileri öğretmenliği üçüncü sırada yer aldı. Bunların ardından Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Teknoloji Tasarım ve Rehber Öğretmenlik alanlarındaki öğretmen açıklarını kapatılması gerektiği dile getirildi. Raporda Şubat 2010 itibarıyla 73 bin 950 sözleşmeli öğretmenin görev yaptığı belirtildi. Bu öğretmenlere ilişkin istihdam politikaları, yer değiştirme, görev süreleri ve ücretleri gibi konularda iyileştirme yapılması gerektiğinin altı çizildi. Eğitim öğretim kurumlarının yaklaşık yüzde 50'sinde vekil yöneticilerin görev yaptığı da raporla gün yüzüne çıktı.

ÖZELEŞTiRi YAPILDI

Eğitim kurumlarına yönetici seçimine ilişkin düzenlemelerin yap-boz uygulamaları yüzünden, MEB'in itibar kaybına uğradığının kaydedildiği raporda etkin, güven veren ve genel kabul görmüş bir yönetici seçme sisteminin kurulamadığı bildirildi. Öğretmenlik mesleğine girişte, genel yetenek, genel kültür ve pedagojik formasyon yönünden ölçme ve değerlendirme yapıldığı ancak öğretmenlerin özel alan bilgilerinin sorgulanmamasının ise bir eksiklik olduğu ifade edildi.

ŞUBE MÜDÜRÜ KADROLARI BOŞ ŞUBE MÜDÜRÜ KADROLARI

892 İlçe Mili Eğitim Müdürlüğü'nden 576'sında asil İlçe Milli Eğitim Müdürü görev yaparken 316 ilçede vekiller görev yapıyor. Taşra Teşkilatı'nda bin 995 şube müdürlük kadrosunun bin 298'i dolu, 697'si ise boş bulunuyor.

Bugün 



Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,559 µs