En Sıcak Konular

Baykal'a rakip yok! Çünkü...

12 Mayıs 2010 08:08 tsi
Baykal'a rakip yok! Çünkü... Baykal’ın istifasının ardından CHP’de liderlik karmaşası çıktı.

Baykal koltuğu da götürdü

CHP Genel Başkanlığı’ndan istifa eden Deniz Baykal, kurultaya hazırlanan partisini çok zorlu bir yarışla baş başa bıraktı. İstifa kararında komploya kurban gittiğini savunan Baykal’ın yerine genel başkan adayı olarak çıkması muhtemel isimleri tedirgin etti.

‘OLUR’U ÖNEMLİ

İstifa ederken “Bu komplonun hedefi sadece ben değilim, aynı zamanda CHP’dir. CHP de bu kirli tezgahlar karşısında yolunu seçmek zorundadır. Benim istifa kararım, hem Türkiye siyasetini hem CHP’yi yeniden tanzim etmek isteyenlere bir imkan tanıyacak hem de CHP’ye bu komplo ile hesaplaşma fırsatı verecektir” diyen Baykal’ın bu sözleri kurultaya hazırlanan isimlerin geri adım atmasına neden oldu. Genel başkan adayı olarak çıkacak her ismin Baykal’a “komplo”nun parçası gibi algılanabileceği endişesine kapıldığı iddia ediliyor.

EVDEN TAKİP

Gelişmeleri evinden takip eden Baykal, durum değerlendirmesi yapıyor. Kurultayda delegelerin imzası ile genel başkan adayı yapılması da Baykal’ın “olur” mesajı ile gerçekleşecek. Kurultayda, Baykal’a karşı ya da Baykal olmasa da onun işareti olmadan bir ismin aday olması süreç nedeniyle zor gözüküyor. Baykal’ın oluru olmadan ortaya çıkacak isim, görüntü ve suikast ihbarı iddiaları nedeniyle tepkilerin hedefi olabilir. Bu nedenle Baykal’a rağmen genel başkan adayının çıkması beklenmiyor.

O BELİRLEYECEK

Bu nedenle, CHP’de çokça emanetçi formülü seslendiriliyor. Bu formül de yine Baykal’ın onayı ile hayata geçirilecek. Bu durumda Baykal’ın işaret ettiği isim bu kurultayda aday olacak. Emanetçi isim bu kurultayda genel başkanlık koltuğuna otursa da Baykal bir süre sonra olağanüstü kurultay sürecini başlatacak. Bu durumda CHP, seçimlere Baykal’ın genel başkanlığında girecek.

EĞER HALK iSTERSE...

CHP Genel Başkanlığı’ndan önceki gün istifa eden Baykal, dün geri dönüş sinyali verdi. Dün bazı gazetelere verdiği demeçte “Kurultaya katılmayacağım” diyen Baykal, dönüp dönmeyeceğine ilişkin ise ”Buna halk ve CHP tabanı karar verecek. Benim yapacağım, çıkacak tepkiye destek olmaktır. İki sonuç çıkabilir: Bir partinin başına tekrar geç, iki artık yeter! Toplumun dinamikleri CHP’nin başına yeni lider istiyor. İki sonuca da destek olurum. Halk ‘dön’ derse dönerim. ‘Git’ derse siyaset defterini kapatırım” dedi. Söz konusu kasetle Mustafa Sarıgül’ün alakasının olmadığını söyleyen Baykal, “Bu süreçte eşim Olcay hep yanımdaydı. Kararımı saygıyla karşıladılar” diye konuştu.

Başkanlığa Güldal Mumcu sürprizi

CHP kulislerinde senaryo üzerine senaryo kurulurken, Deniz Baykal ‘dönene’ kadar yola devam edilecek “emanetçi” isimler konuşuluyor.

KULİSLER KARIŞIK

Kulislerde dün emanetçi isim olarak, sürpriz bir isim seslendirilmeye başlandı. TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu’nun, Baykal’ın “Bir süre de olsa dönmemesi” durumunda, emanetçi isim olabileceği konuşuluyor. Adı geçenlerin bir şekilde “taraf olmuş” isimler olduğu, bu nedenle Mumcu isminin ön plana çıktığı iddia ediliyor. Mumcu, hem Baykal’a hem Sav’a yakın bir isim olarak biliniyor.

Adı geçen diğer isimler; CHP Genel Sekreteri Önder Sav, CHP Grup başkanvekilleri Kemal Kılıçdaroğlu ve Hakkı Süha Okay, İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, Samsun Milletvekili Haluk Koç, İstanbul Milletvekili Ali Topuz ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak. Kulislerde Sav’ın bir adım öne geçtiği “Genel Başkan Önder Sav- Genel Sekreketer Onur Öymen” formülünün işletileceği öne sürüldü. Ancak diğer ekiplerin Sav-Öymen ikilisine kurultay öncesinde ve kurultay salonunda sert tepki göstereceği bu nedenle Baykal’ın henüz son kararırını vermediği öğrenildi.

bugün



Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,925 µs