En Sıcak Konular

Pensilvanya'dan gelen mesaj

12 Mayıs 2010 08:04 tsi
Pensilvanya'dan gelen mesaj Yeni bir kırılma mı hedefleniyor?

...

Habertürk'ün de dün aynı konuyu tartışmaya açtığını gördük. "Baykal'ın Gülen mesajı ne anlama geliyor" sorusuna cevap aranırken şu yorum yapılıyor: "Bu açıklama CHP'nin tıpkı yıllar önce Ecevit'in yaptığı gibi Gülen cemaatiyle artık yeni bir ilişki tarzı geliştireceğini, partinin karşısındaki 'cephe'yi daraltmak istediğini ya da AK Parti ile Gülen cemaatini birbirinden ayırmak istediğini gösteriyor olabilir. Ne olursa olsun, 'Pensilvanya'dan gelen mesaj ve Baykal'ın cevabı' yeni bir sürecin habercisi. Uzmanlara göre bu süreç CHP'yi 'devletin partisi' imajından sıyırıp tekrar 'halkın partisi' ve hatta iktidar bile yapabilir."

Serdar Turgut'un entelektüel düzeyde tartıştığı konunun, Türkiye'nin iç siyasi gündemine bu şekillerde yansıması mümkün.

Anlamanın çatışmaya üstün gelmesi, yeni bir uzlaşma dilinin geliştirilmesi, Türkiye'ye özgü tehdit algılamaları yerine en azından bir iletişimin mümkün olabilmesi bu ülkede herkes için en öncelikli meseledir. Cemaatler-çevreler arasındaki uçurumun daraltılması ve önyargıların esnetilmesi için dar, kısır, gündelik iç politik kavgalar yerine böyle "esaslı" konuların, eğilimlerin tartışılmasını zorlamanın aciliyetinin kavranması gerekiyor.

Ama bu eğilimlerin, tartışmaların Türkiye'ye yansımalarını, yan etkilerini, türevlerini de tartışma konusunda çekimser olmamak lazım. Her ne kadar "erken" olsa da, insanın aklına bazı "endişe verici" ihtimaller de gelmiyor değil. Mesela;

Bir taraftan uzlaşmanın ortak dili aranırken diğer taraftan bazı çevrelere yönelik yeni bir dışlama, tasfiye süreci muhtemel olabilir mi? "Cemaat-Ak Parti ayrışması" ifadesi, yeni iç politik dizayn hazırlıklarına, yeni siyasi biçimlendirmeye işaret ediyor olabilir mi? Yeni bir siyasi elit, kadro oluşturulması, bu çevrelerin "eski"lerle ittifaka girmeleri muhtemel mi? Baykal'ın istifası bu sürecin önünü açacak bir gelişme mi? Bu yüzden mi doğrudan hükümeti suçlayıp cemaate teşekkür etti?

Bunlar önümüzdeki dönemin en can alıcı tartışma konuları olacak gibi. Geliştirilecek uzlaşma dilinin, başta tür bir kamplaşmaya kapı aralaması, yeni siyasi ittifakları gündeme getirmesi mümkün olabilir mi? Baykal'ın istifası Türkiye'nin siyasi yapısında ciddi kırılmalara yol açacaktır, doğru. İşte bu kırılmanın boyutlarını kestirmeye çalışıyoruz. "Türkiye'nin önünü açan" istifa neyin önünü açacağını... Bütün Türkiye'yi kuşatacak bir uzlaşma dilinin geliştirilmesine mi yoksa farklı bir siyasi biçimlenmeye, ittifak ilişkisine mi? İkincisi olursa uzlaşma arayışının yeni kamplaşmalara neden olmayacağını söyleyebilir miyiz?

İbrahim Karagül / Yeni Şafak



Bu haber 1,011 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,514 µs