En Sıcak Konular

Hacker'e rekor ceza: 89 yıl

11 Mayıs 2010 21:06 tsi
İZMİR'de daha önce 15 yıl hapis cezasına çaptırıldığı için 2 yıl kırmızı bültenle aranan hacker Mustafa Aydın'a, 89 yıl hapis cezası verildi. Aydın'a ayrıca 176 bin TL de para cezası verildi. Mustafa Aydın ile birlikte yargılanan 5'i tutuklu, 13 sanık

İzmir'de daha önce 15 yıl hapis cezasına çaptırıldığı için 2 yıl kırmızı bültenle aranan hacker Mustafa Aydın'a, 89 yıl hapis cezası verildi.

İnternette ilgi gören arkadaşlık sitelerinin aynısını yaparak, bu yolla bazı bilgilere ulaşıp, kredi kartları kopyalayıp, bunlarla vurgun yapan hakcer Mustafa Aydın'ın elebaşılığını yaptığı suç örgütü, 2008 yılında İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Bilişim Suçları Büro Amirliği ekipleri çalışması sonucu yakalandı. Teknik takip ve istihbarat çalışmaları doğrultusunda, çetenin elebaşılığını, 2006 yılında aynı suçtan tutuklanıp, 1 yıl sonra tahliye edilen, 24 yaşındaki Mustafa Aydın'ın yaptığı, Aydın'ın, Ukrayna'daki hacker'larla internetten bağlantıya geçtiği, yabancı uyruklu kişilerin kredi kartı bilgilerini satın aldığı, bu bilgiler doğrultusunda hazırladıkları sahte kredi kartlarıyla harcama yaptıkları belirlendi. Suç örgütü üyelerinin ayrıca, yurt içinde kart bilgilerini temin edilmesi amacıyla, internette yoğun ilgi gören iki arkadaşlık sitesinin kopyaladıkları, bu sitelere, kullanıcıları linkler aracılığıyla sevkettikleri, üyelik işlemleri sırasında kullanılan kredi kartı bilgilerini de kopyaladıkları saptandı.

'Gezgin 35' adı verilen operasyonla çökertilen kredi kartı şebekesi, için İzmir başta olmak üzere Kütahya, Muğla ve Antalya illerinde aynı zamanda operasyonlar yapıldı. Baskınlarda elebaşı Mustafa Aydın yakalanamazken İzmir'de 6 kişi yakalandı. Tümü benzer suçlardan sabıkalı 6 kişinin ev, işyeri ve araçlarında yapılan aramalarda, yaklaşık 180 bin TL'lik işlem yapılan, yüzlerce Türkiye ve yurt dışından kişilere ait kredi kartlarının slip bilgileri, bu bilgilerin yüklendiği 50 kredi ve mağaza kartı, 5 dizüstü bilgisayar, hackerlara gönderilen paraların dekontları ele geçirildi. Polisin elinden kaçan suç örgütünün elebaşı Mustafa Aydın'ın, bankadaki bir hesabından, sadece 1 ay içerisinde 500 bin TL'lik işlem yapıldığı saptandı. Mustafa Aydın'ın, Azerbaycan'a kaçtığı, oradan suç örgütünü yönetmeye devam ettiği belirlendi. Örgüt yöneticisi ve üyelerinin, Ukrayna'daki hacker'lara 1 ayda 60 bin Euro gönderdiği, gelen kredi kartı bilgilerinin kopyalanmasıyla yapılan işlemlerle yaklaşık 500 bin TL'lik haksız kazanç sağladıkları saptandı.

Operasyondan kurtulan ve Türkiye'den Azerbaycan'a kaçtığı tesbit edilen, hakkında daha önce yargılandığı davada 15 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan Mustafa Aydın ise, 2 yıl kırmızı bültenle arandıktan sonra, geçen yıl Kuşadası'nda çalıştırdığı barda yakalanarak, cezaevine konuldu.

İzmir 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde haklarında, 'bilişim sistemlerini kullanarak dolandırıcılık, sahte kredi kartı düzenleme ve suç örgütü üyesi olmak' suçlarından açılan davanın son duruşması yapıldı. Duruşmaya tutuklu sanıklardan Mustafa Aydın İstanbul'da başka suçtan tutuklu olduğu için katılmazken diğer sanıklar F.B., S.Ö., M.K., T.L. ve tutuksuz yargılanan O.H. geldi. Sanıklar son savunmalarında suçlamaları kabul etmeyerek çete olmadıklarını söyledi. Mahkeme heyeti, duruşma sonunda hakcer Mustafa Aydın'a 89 yıl hapis ve 176 bin TL para cezası verildiğini açıkladı. Diğer sanıklardan M.K.'yi 65 yıl hapis ve 271 bin TL, M.U.'ya 41 yıl hapis, 123 bin TL, F.B.'yi 23 yıl hapis, 69 bin TL, S.Ö'ye 12 yıl 3 ay hapis, 211 bin TL, T.L.'ye 12.5 yıl hapis, 20 bin TL, tutuksuz sanık O.H.'ye 10 yıl 8 ay hapis, 32 bin TL para cezası verildi.

Haklarında iddianame hazırlanan ancak oparasyonun yapıldığı günden itibaren yakalanamayan H.İ.S.'ye 17 yıl hapis, 51 bin TL para, U.E.'ye 6 yıl yıl hapis, 18 bin TL para, M.Y. ise 5 yıl hapis, 10 bin TL para cezasına çarptırdı.

Mahkeme heyeti ayrıca, şebekenin sahte olarak yaptığı kredi kartlarını kullandırma olanağı sağlayan işyeri sahipleri Ö.ç., Z.K. ve D.ç.'ye ise 9'ar yıl hapis, 30'ar bin TL para cezası verildi. Mahkeme heyeti, ceza alan ve duruşma salonunda tutuksuz olarak bulunan O.H.'nin duruşma sonunda tutuklanmasına karar verirken diğer tutuksuz sanıklar hakkında da tutuklama kararı verdi.

haberler.com



Bu haber 797 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,884 µs