En Sıcak Konular

Esad: Rusya, ABD'yi cesaretlendirmeli

11 Mayıs 2010 16:44 tsi
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Medvedev'den, İsrail'i barışın önemi konusunda ikna etmesini, ABD'yi de barışı desteklemede cesaretlendirmesini istedi. Medvedev'in tarihi Suriye ziyaretinde bu ülkeye nükleer santral inşa edilme

Dmitriy Medvedev resmi bir ziyaret için geldiği Suriye'de Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ile bir araya geldi. Halk Sarayı'nda gerçekleşen görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeler yapıldı. Daha sonra iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Suriye lideri Esad, Medvedev'in ziyaretini Rusya tarihinde bir ilk olduğunu hatırlatarak, "Bu tarihi ziyaret ayrıca iki ülke arasında gelişen ikili ilişkilerin geldiği noktayı göstermesi açısından önem taşıyor." dedi. Esad, 'başarılı' olarak nitelediği görüşmede, özellikle ticari alındaki ilişkilerin ele alındığını belirtti. Esad, görüşmede doğal gaz, petrol ve ulaştırmayla ilgili konuların yanı sıra barajların kurulması ve nükleer enerji santrali gibi konularda işbirliğinin masaya yatırıldığını aktardı. Esad, Suriye ile Rusya arasında Stratejik ortaklık meclisi kurulacağını ekledi.

Beşşar Esad, görüşmede Ortadoğu barış süreci, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi ve İran'ın nükleer programıyla ilgili konuların da gündeme geldiğini söyledi. Suriye ve Rusya'nın Ortadoğu'da barışı sağlama konusunda fikir birliğinde olduklarını belirten Esad, "Filistinlileri Kudüs'ten çıkarma, kutsal mekanlara saldırı, Filistinlileri Gazze'de muhasara altına alma gibi eylemler barış çabalarını tümüyle baltalayan girişimlerdir." şeklinde konuştu.

Barışçıl nükleer enerjinin tüm ülkelerin hakkı olduğuna işaret eden Esad, İran'ın nükleer programı ile ilgili sorunun diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini söyledi, yaptırımların işleri daha da zorlaştıracağı uyarısı yaptı. Esad, Ortadoğu'nun kitle imha silahlarından arındırılmasını istediklerini de vurguladı.

Barış ve istikrarın terörle mücadele için en uygun yol olduğunu ifade eden Esad, Rusya'ya yönelik terör saldırılarının karşısında, Rus halkının yanında olduklarını kaydetti.

Rusya Devlet Başkanı Dimitry Medvedev de görüşmede İsrail ve Arap dünyası arasındaki sorunların çözümünde faydalanacakları yollar üzerinde durduklarını söyledi. Medvedev,"Bölgedeki gerilimlerin yeni ve daha kötü bir patlamaya sebebiyet verebilir. Rusya Ortadoğu'da barışın sağlanması amacıyla çabalarını sürdürecek." şeklinde konuştu. Medvedev, barış için işgal altındaki tüm Arap topraklarının iadesi, İsrail'le yan yana güven içinde yaşayabilecek bağımsız Filistin devletinin kurulması gerektiğini dile getirdi. Medvedev, bölgenin nükleer silahlardan arındırılması konusunda Esad ile görüş birliğinde olduklarını söyledi.

Suriye lideri Esad, bir soru üzerine Arap tarafının İsrail'le barışa hazır olduğunu fakat İsrail'in bunu istemediğini söyledi. İsrail'i barış konusunda ciddi görmediklerini ifade eden Esad, "Gözlemci olan ABD'nin ciddi bir şekilde barış konusunda harekete geçmesini bekliyoruz. " dedi. Suriye lideri, Rusya'dan da İsrail'i barışın hem kendisi hem de bölge için önemi konusunda ikna etmesini ve ABD'yi bu konuda cesaretlendirmesini istedi.

(CİHAN)



Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,100 µs