En Sıcak Konular

Kılıç: Anayasa Mahkemesi'nin asli görevi...

11 Mayıs 2010 13:22 tsi
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, yüksek mahkemenin, dün olduğu gibi bugün de demokratik, laik ve sosyal hukuk devletinin tam bir yansızlık içinde koruyucusu ve en büyük güvencesi olduğunu belirtti. Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin asli görevinin bireyi

Anayasa Mahkemesi asıl üyeliğine seçilen Nuri Necipoğlu'nun görevine başlama töreninde konuşan Kılıç, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı koruma, Anayasa Mahkemesi üyeliği görevini doğruluk, tarafsızlık ve hakka saygı duygusu içinde yerine getirme "sözlerini içeren andın içilmesi zorunluluğunun büyük anlam taşıdığını belirtti. Kılıç, anayasaların genel olarak, devletin temel yapısını ve işleyişini gösteren, kişilerin temel hak ve özgürlüklerini güvence altına alan, devlet gücünü sınırlayan, toplumun barış içinde ve özgür bir ortamda yaşamasını sağlayan temel hukuk kurallarının yer aldığı metinler olduğuna işaret ederek, "Anayasa Mahkemesi'nin asli görevi de bireyin doğuştan ve sadece insan olmasından dolayı sahip olduğu temel hak ve özgürlükleri korumaktır. Başka bir anlatımla, anayasa yargısının özü ırk, renk ve inancı ne olursa olsun insanoğlunun ortak paydasına sahip herkesin sahip olduğu onurunu yüceltmektir. Bu kutsal görevi başarıyla yürütebilmek ancak adil ve tarafsız kalmayı becerebilen yargıçların varlığıyla mümkündür. Anayasa Mahkemesi üyelerinin kendisine emanet edilen Anayasa'nın temel ilkelerinin doğal yapısını bozmadan öngörülen amaca uygun yorum ve düşünceleriyle sürdüreceği görev anlayışı, koruyacağı anayasal değerlerin güvencesi olacaktır. Zira, Anayasa'da olmayanı yorum yoluyla eklemek ya da olanı göz ardı etmek yapılan yemini anlamsız kılacaktır." dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyini yakalamış, demokratik, laik ve sosyal hukuk devletinin tam bir yansızlık içinde koruyucusu ve en büyük güvencesi olacağını kaydeden Kılıç, son derece onurlu ve aynı ölçüde sorumluluk gerektiren Anayasa Mahkemesi üyeliği görevine bugün ant içerek başlayan Necipoğlu'nun, Anayasa'nın bağlayıcılığı ve üstünlüğü ilkesini savunarak, görevini Anayasa'nın üstünlüğüne inanarak yerine getireceğinin kuşkusuz olduğunu belirtti. Kılıç, Nuri Necipoğlu'nun erdemli kişiliği, bilgi birikimi, mesleğindeki başarı ve deneyimlerinin Anayasa Mahkemesi'ndeki çalışmalarının da güvencesi olacağını ve Anayasa Mahkemesi'ne güç kazandıracağına inandığını söyledi.

Kılıç'ın konuşmasının ardından Nuri Necipoğlu ant içti. Daha sonra Kılıç, Necipoğlu'na kisvesini giydirdi. Necipoğlu, kisvesini giydikten sonra yerine geçerken Cumhurbaşkanı Gül ile tokalaştı. Necipoğlu, Kılıç'ın uyarısı üzerine Başbakan Erdoğan ve diğer protokol ile de tokalaştı. Törenin ardından Gül, Erdoğan ve yüksek yargı mensupları Kılıç'ın makamında bir süre sohbet etti.

Anayasa Mahkemesi'nin Askeri Yargıtay kontenjanından asıl üyesi Necmi Özler'in, 1 Nisan 2010'da emekli olmasının ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa Mahkemesi Asıl üyeliğine, Askeri Yargıtay Genel Kurulu'nca gösterilen üç aday arasından Askeri Yargıtay Üyesi Hakim Kıdemli Albay Nuri Necipoğlu'nu seçmişti.

Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu'nda yapılan törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Berra Besler, yüksek yargı organları ile Askeri Yargıtay'ın bazı üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.

(CİHAN)



Bu haber 763 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,998 µs