En Sıcak Konular

Allavi'nin mesajı kime: 'Etnik çatışma olabilir'

11 Mayıs 2010 11:56 tsi
Allavi'nin mesajı kime: 'Etnik çatışma olabilir' Irak'ta 99 kişinin öldüğü ve yüzlerce kişinin yaralandığı dünkü şiddet dalgasının ardından konuşan 7 Mart seçimlerinin galibi Irakiye Listesi'nin lideri İyad Allavi, ülkenin yeni bir etnik çatışmaya kayma tehlikesi olduğu uyarısında bulundu.

İngiliz The Guardian gazetesine konuşan Allavi, genel seçimlerin ardından partilerin, birlik hükümeti kurma çabalarını bir kenara bırakarak mezhepçiliğe kaydıklarını savundu. Amerika ve müttefiklerinin Irak'ın olgunlaşmamış demokrasisini korumamaları halinde de yeni çatışmaların bölgeye yayılabileceğini ifade eden Allavi, "Bu çatışma, sınırlarımız içinde kalmaz. Yayılacak hatta sadece bölgeyi değil dünyayı etkileme potansiyeline de sahip. Irak, bölgenin merkezinde. Ancak problemlerle kaynıyor. Durağanlaştı ve bir yöne ilerlemiyor." diye konuştu.

Genel seçimlerde 91 vekili kazanarak birinci gelen Allavi, seçimler sırasında 'birlik hükümeti' sözü veren liderlerin, halkı ikna etmedikleri sürece şiddetin yükselebileceği uyarısında bulundu. Seçimlerden ikinci sırada çıkan Hukuk Devleti Koalisyonu lideri ve Başbakan Nuri el-Maliki, diğer Şii grupla yaptığı ittifaka Kürtler de destek vermişti. Bu ittifakı yorumlayan Allavi, şunları söyledi: "Mezhepçi sistemlerine geri dönüyorlar. Birlik hükümeti kuracağız diye seçildiler ancak bu şekilde davranmıyorlar. Irak'ta bir süreç de işlemiyor. Hukukun üstünlüğü yok, yargı da siyasileşti. Adaylar tutuklanıyor ve Irakiye'ye karşı bir tutuklama dalgası var. Yargının herhangi bir adım atmaması yönünde de güçlü baskı var. Bütün bunlar almamız gereken yolun uzun olduğunu ortaya koyuyor."

İyad Allavi, özellikle İran'ın Irak'taki siyasi sürece müdahale ettiğini söyledi. Allavi, "Bazı komşu ülkeler özellikle İran, işlerimize karışıyor. Son 3 ay içinde İran'dan ve diğerlerinden müdahale arttı ve durmalı. İşlerin rayında ilerlemesine izin vermek zorundalar." ifadelerini kullandı.

(CİHAN)



Bu haber 708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,169 µs