En Sıcak Konular

Yüksek Mahkeme’ye Obama damgası

11 Mayıs 2010 10:31 tsi
Yüksek Mahkeme’ye Obama damgası ABD Başkanı Obama’nın, Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterdiği parlak hukukçu Elena Kagan, Senato’dan onay alması durumunda mahkemenin ilk kez dört kadın üyesi olacak

ABD Başkanı Barack Obama, Adalet Bakanı Vekili Elena Kagan’ı Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterdi. 2003-2009 yılları arasında Harvard Hukuk Fakültesi’nin ilk kadın dekanı olarak görev yapan 50 yaşındaki Elena Kagan, Senato’dan da onay alırsa Anayasa Mahkemesi’nin en genç ve dördüncü kadın üyesi olacak. Kagan’la birlikte ilk kez aynı anda 3 kadın birden Anayasa Mahkamesi’nde görev yapacak. “Kagan’ın lezbiyen olduğu” iddialarıysa tartışma yarattı.

Obama, dün Elena Kagan’ı Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterdiğini açıkladığı konuşmasında, “dostum” diye hitap ettiği Kagan’ın “bağımsızlık, dürüstlük ve hukuka olan tutkusunu” övdü.

Yargıçlık yapmadı
Bill Clinton yönetiminde Beyaz Saray’da görev alan Kagan, diğer Anayasa Mahkemesi üyelerinin aksine yargıç olarak görev yapmadı. Bu da Adalet Bakanı Vekilliği görevi geçen yıl Senato’da 61’e 31 karşı oyla kabul edilen Kagan’ın üyelik sürecinde işini daha da kolaylaştırıyor. Çünkü bazı Cumhuriyetçiler’le de iyi ilişkileri olan Kagan’ın önüne aldığı davalardan, verdiği kararlardan pürüzler çıkması imkânsız.

Görev ömür boyu
ABD başkanları, görevden ayrılsalar da Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları atamalarla Amerikan siyaseti, hukuku ve sosyal yaşamında uzun yıllar etkilerini sürdürebiliyor. Birçok Amerikan başkanı görevi boyunca bir tek Anayasa Mahkemesi üyesi atayamazken, Obama’nın atadığı üye sayısı 2’ye ulaşacak. Obama, geçen yıl da Anayasa Mahkemesi’nin ilk Hispanik ve üçüncü kadın üyesi Sonia Sotomayor’u atamıştı. Anayasa Mahkemesi’nin 9 üyesi bulunuyor. Üyeler mahkemeye ömürboyu atanıyor ve istedikleri zaman emekliye ayrılabiliyor.

Üyeliği Senato’da onaylanırsa Kagan, emekli olan 90 yaşındaki yargıç John Paul Stevens’ın koltuğuna oturacak. Stevens, Başkan Gerald Ford tarafından 1975’te atanmıştı. Mahkemenin önde gelen liberal isimlerinden biri olan Stevens gibi Kagan’ın da diğer üç üyeyle birlikte mahkemenin “liberal” kanadında yer alması bekleniyor. Halen mahkemenin 9 üyesinden 5’i muhafazakârlardan oluşuyor.

Lezbiyen tartışması
George W. Bush yönetiminde asistanlık yapan Ben Domenech, blogunda Kagan’ın “eşcinsel olduğunu saklamayan ilk Anayasa Mahkemesi üyesi olacağını” yazmış, CBS de bu yazıyı internet sitesine koymuştu. Beyaz Saray Sözcüsü Ben LaBolt, “yanlış ithamlar içeren” yazıyla ilgili olarak CBS’e şikâyette bulunmuştu. Obama yönetiminden bir isim de Washington Post’a yaptığı açıklamada, Kagan’ın lezbiyen olmadığını söylemişti. Domenech, daha sonra “Yazdıklarımı düzeltmeliyim. Belli ki Kagan hâlâ eşcinsel olduğunu gizliyor. Bu çok tuhaf çünkü kadın sevgilisi Harvard çevrelerinde yakından biliniyor” demişti.



Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,417 µs