En Sıcak Konular

İhale iptali zamma döndü

11 Mayıs 2010 10:04 tsi
Et ve Balık Kurumu’nun canlı hayvan ithali için düzenlediği iki ihalenin iptal edilmesi fırsatçıların ekmeğine yağ sürdü.

Kırmızı et fiyatlarındaki artışı engellemek için Et ve Balık Kurumu’nun (EBK) 4 ve 6 Mayıs tarihlerinde düzenlediği canlı hayvan ihalelerinin iptal edilmesi üzerine spekülatörler yeniden harekete geçti. İptal kararının ardından besiciler kesime giden hayvan sayısını azalttı. Bu yüzden son dönemde karkas et fiyatları yüzde 10 artış gösterdi.

HAYVAN GELMİYOR

Emin Et Başkanı Mehmet Emin Arslan, ihalenin iptali sonrasında besicilerin tekrar ellerindeki hayvanları saklamaya başladığını söyledi. Bu durumun fiyatlara da yansıdığını belirten Arslan, iptal kararından bu yana karkas fiyatlarının 13.5 liradan 15 liraya yükseldiğini ifade etti. Karkas fiyatının yurtdışındaki seviyelere inmesi gerektiğini savunan Arslan, “Olması gereken fiyat 3 dolar ama biz 15 dolardan yiyoruz” dedi.

CEZASIZ KALMAMALI

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise, son 5 ayda yaşanan artışın sorumlusu olan fırsatçıların tekrar harekete geçtiğini söyledi. Et ithal edileceğinin açıklanmasının ardından fiyatların olması gereken seviyelere doğru indiğini belirten Yalçındağ, “Bu fiyatların sürekliliği sağlanmalıydı. Ama en ufak bir durumdan kendine görev çıkaranlar ihalenin iptalini fırsat bilip tekrar fiyatları yükseltmeye başladı. İhale iptal kararının ardından fiyatlar yüzde 10’un üzerinde arttı” diye konuştu. Küçük besicilerin tekrar piyasaya döndürülmesi gerektiğini belirten Yalçındağ, ellerinde çok sayıda hayvan bulunduran büyük besicilerin fiyatları istediği gibi artırdığını ileri sürerek, “Devlet spekülatörlere karşı bir önlem almalı. Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir. Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir. Bu anlamda ne gerekiyorsa yapılmalı” dedi.

14 liraya satarız diye söz verdiler 18 liraya çıkarmaya çalışıyorlar

İstanbul Ticaret Odası Et Ürünleri Komitesi Meclis Üyesi Ali Kopuz, EBK’nın ölçüsüz davrandığı için 2 ihalenin de iptal edildiğini iddia etti. Teslimat süresinin kısalığı nedeniyle İki ihaleye de firmaların gerekli ilgiyi göstermediğine vurgulayan Kopuz şöyle devam etti: “Gözler 20 Mayıs’ta düzenlenecek ihalede. Ancak bu süre içinde et fiyatları da artışa geçti. Fırsatçılar fırsatçılığını gösteriyor. Daha önce ‘et ithalatı yapmayın, 14 liradan karkas et satarız’ diye söze verenler bugünlerde fiyatları yükseltmenin hebasını yapıyor. Et fiyatlarının 17-18 liraya çıkartmak için seferber oldular.”

bugün



Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,838 µs