En Sıcak Konular

Masonlar birbirine girdi

11 Mayıs 2010 09:42 tsi
Masonlar birbirine girdi 'Türk masonluğu 95 yıldır böyle rezil bir toplantı yaşamadı'

Mason Locası’nın geçen cumartesi günü toplanan "Konvan"ında, delegeler Büyük Üstad'ı ibra etmeme tehdidinde bulununca, Salih Evcilerli istifa etme sözü verdi. Mason Derneği'nin genel kurulu anlamına gelen konvan'la ilgili bilgi veren üst düzey bir mason, "Konvan'da çok kötü şeyler oldu, Türk masonluğu böyle rezillik görmedi" dedi.

100 yılı aşkın tarihi ve 12 bini aşkın üyesi olan "Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası", geçen cumartesi "skandal" bir gün yaşadı, İstanbul Hilton Oteli Convention Center'da düzenlenen ve masonların "Konvan" adını verdiği seçimsiz mali genel kurulda temsilciler ikiye bölündü. Olaylar, 4 yıl önce yolsuzluk gerekçesiyle locadan ihraç edilen eski Büyük Üstad Kaya Paşakay ile eski Genel Sekreter Koray Darga ve eski Genel Sayman Prof. Sait Sevgener'in locaya geri alınması nedeniyle çıktı.

'BURADAN GİDİN'
Yaklaşık 1 yıl önce beraat eden üç eski mason, aklandıkları gerekçesiyle şimdiki Büyük Üstad Salih

Evcilerli tarafından şubat ayında locaya geri alındılar. Kaya Paşakay ve çalışma arkadaşları Koray Darga ve Sait Sevgener'in tüm haklarıyla locaya geri alınması ve Konvan'a da katılmaları, ihraç karan verilen dönemde Büyük Üstad olan Asım Akin ve çevresindeki bazı masonlar tarafından şiddetle eleştirildi. Üç eski masona "Buradan gidin" diye bağırıldı. Ayrıca iade-i itibarı veren şimdiki büyük üstad Salih Evcilerli'nin de istifası istendi. Kaya Paşakay, bu tepkiler üzerine Konvan'ı terk etti.
10 ayrı ülkeden yabancı mason heyetlerinin de izlediği toplantıda. Büyük Üstad Salih Evcilerli ve yönetimi, "îbra edilmeme" tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Evcilerli bu gelişme üzerine sözlü olarak istifa ettiğini beyan etti. Ve ortam yumuşadı.

Konvan'a katılan üst düzey bir mason, yaşananları "rezillik" olarak niteledi ve şöyle dedi:
"Konvan'da bir grup, iade-i itibar veren şimdiki büyük üstad Salih Evcilerli 'Benim onlarla bir sorunum yoktur' deyince, salonu terk etti. Görevinden Kasım 2009'da istifa eden Asım Akin de 'O zaman ben de gitmek istiyorum' deyince, 'Siz de terk edebilirsiniz' cevabı aldı. Olayın ardından Büyük Üstad Salih Evcilerli sözlü olarak istifa ettiğini beyan etti. Eğer kesin kararla bu işi resmiyete dökerse loca yeniden seçime gidecek. Türk masonluğu için çok hazin ve karanlık bir gündü. Kimse kimseyi dövmedi, ama Evcilerli'nin de istifasını istedi. Kaya Paşakay'a ağır sözler söylendi. Yabancı localar da olup biteni çok ayıpladılar. Masonlukta böyle şeyler olmaz ama maalesef bu tavırlarını yüce Türk mahkemesinin kararına rağmen halen sürdürüyorlar. Türk masonluğu 95 yıldır böyle rezil bir toplantı yaşanmamıştı."

Habertürk



Bu haber 3,320 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,090 µs