En Sıcak Konular

Yardım Merkel'e pahalıya patladı

11 Mayıs 2010 08:42 tsi
Yedi ay önceki genel seçimlerden zaferle çıkan Almanya Başbakanı Merkel, Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki seçim sonuçlarının ardından parlamentonun üst kanadında çoğunluğu kaybetti.

Yunanistan'a yapılan yardım halkta rahatsızlık meydana getirerek Merkel'in partisi CDU oylarında düşüşe neden oldu. Merkel, politikalarını uygulamada zorluk çekecek.

Almanya'nın en geniş nüfusa sahip eyaleti Kuzey Ren Vestfalya'da pazar günü yapılan seçimlerde Başbakan Angela Merkel'in lideri olduğu Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) büyük darbe aldı. Anamuhalefette bulunan Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) oylarını korumayı başardığı seçimlerde Yeşiller büyük bir çıkış gerçekleştirdi. Ekim ayında başbakanlık görevine ikinci kez seçilen Merkel'in, partisi açısından güvenoyu oylaması niteliği taşıyan seçimlerden iki gün önce Yunanistan'a yardım paketini onaylamasının CDU oylarında düşüşe neden olduğu belirtiliyor.

Ülkenin sanayi merkezi Kuzey Ren Vestfalya'da (KRV) 2005'te yapılan seçimlere göre 10 puan kaybeden CDU, oyların yüzde 34,6'sını alırken iktidar ortağı FDP yüzde 6,7'de kaldı. Sosyal Demokratların yüzde 34,5 oy aldığı seçimlerin asıl galibi yaklaşık iki kat artırarak oyların yüzde 12,1'ini alan Yeşiller Partisi oldu. SDP ve Yeşiller ittifakının tek başına çoğunluğu sağlayamaması, yüzde 5,6 oy alan Sol Parti'nin koalisyon pazarlıklarında önemli bir yer alacağını gösteriyor.

Almanya siyasetinin önümüzdeki yıllarda seyrini etkileyecek seçimlerde CDU oylarındaki erimenin, Merkel'in Yunanistan'a yardım paketine 22,4 milyar Euro'luk katkı sağlamasına onay vermesinin halkta meydana getirdiği rahatsızlığın etkili olduğu ifade edildi.

CDU'nun koalisyon ortağı Liberal Demokrat Parti'nin (FDP) Başkanı ve Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, seçimlerle ilgili yaptığı açıklamada, sonucun hükümet partileri için bir uyarı olduğunu ve 'bu uyarının kendileri tarafından duyulduğunu' açıkladı. Westerwelle kaybedilen güveni tekrar kazanmak için çalışacaklarını belirtti. Sosyal Demokratların Başbakan Adayı Hannelore Kraft, "SPD geri döndü" açıklaması yaparken Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, seçim sonucu için "CDU-FDP koalisyonu için sonun başlangıcı." yorumunda bulundu.

Eyalette yapılan seçim sonuçları ülke siyaseti üzerinde de etkili olacak. Almanya'daki 16 eyaletin temsilcilerinin bulunduğu parlamentonun üst kanadında (Bundesrat) en fazla temsilciye sahip olan KRV'nin yönetimindeki değişiklik Bundesrat'taki dengeleri Merkel aleyhine değiştirdi. Seçim sonrasında Merkel'in partisi CDU, Bundesrat'ta 6 sandalye kaybetmiş oldu. Bunun vergi ve sağlık alanında reform çalışmalarına başlayan Başbakan Merkel'e büyük bir engel teşkil etmesi bekleniyor.

Türk kökenli vekiller ilk kez mecliste

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde yapılan kritik seçimlerin sonucunda ilk kez altı Türkün aralarında bulunduğu sekiz göçmen aday meclise girmeye hak kazandı. Resmi rakamlara göre 4 milyon göçmen kökenlinin yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde bundan önce göçmen kökenli siyasetçiler eyalet meclisine girmeyi başaramamıştı. Sosyal demokratların önemli isimlerinden Zülfiye Kaykın'ın uyum bakanlığına getirilmesi bekleniyor. Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) Serdar Yüksel ve İbrahim Yetim'in yanı sıra Yeşiller'den Arif Ünal, parlamentoda sandalye sahibi oldu. En fazla Türk kökenli milletvekili çıkartan Sol Parti'den ise Özlem Demirel, Ali Atalan ve Hamide Akbayır meclise girmeyi başardı. Eğitim konusunda göçmen çocuklarına fırsat eşitliği sağlanması için çalışacağını kaydeden Türk kökenli vekiller, eğitim konusunda göçmen çocuklarının karşılaştıkları zorluklarla mücadele edeceklerini belirtti. 26 yaşındaki Sol Parti milletvekili olan Özlem Demirel de en önemli taleplerinin eğitim alanında olduğunu bildirdi.

Eyalette yapılan seçimlerde göçmen oyları, sonucun belirlenmesinde etkili oldu. Seçim öncesinde CDU adaylarının yaptığı cami ziyaretleri oyları artırmada etkisiz kalırken, SPD'nin eğitim reformu göçmen oylarının bu partiye kaymasına yol açtı. Müslümanların sorunlarını meclise taşıyacağını söyleyen Yeşiller Partisi de seçim süresince 'Müslüman Yeşiller' kampanyası yürüttü.

zaman

 



Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,202 µs