En Sıcak Konular

'Baykal 2 yıl beklesin Çankaya'ya çıksın'

11 Mayıs 2010 08:05 tsi
'Baykal 2 yıl beklesin Çankaya'ya çıksın' Baykal’ın istifasıyla ilgili, 20 yılı aşkın süredir kamuoyu araştırmaları yapan Adil Gür’den bir değerlendirme geldi: Baykal'sız CHP seçimde daha şanslı olur. Kendisi 2 yıl beklesin, kamuoyu algısı değişsin ve Çankaya’ya çıksın.

20 yılı aşkın süredir kamuoyu araştırmaları yapan A&G şirketinin sahibi Adil Gür, Deniz Baykal’ın istifasının ya da geri dönüşünün, referandum ve genel seçime nasıl yansıyacağına ilişkin düşüncelerini canlı gaste’yle paylaştı.

Elinde herhangi bir kamuoyu araştırması olmadığını belirten ve tecrübelerinden yola çıkarak değerlendirmelerde bulunacağını söyleyen Adil Gür’ün, Can Dündar’ın sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

Can Dündar: Baykal’sız ya da yaralanmış bir Baykal’ın döndüğü CHP seçimde ne yapabilir; avantaj ve dezavantajları nedir? Ayrıca, parti mi önde lider mi sorusu, CHP’de nasıl cevap buluyor?

— O soru bir şehir efsanesidir. ‘Baykal olmasa daha fazla oy alır’ denir. Araştırmalarda bunun doğru olmadığını görüyoruz. Lider kim olursa olsun, CHP’nin alacağı oy ortadadır. Oy vermeyen insanlara ‘niye?’ diye sorulduğunda, bir gerekçe ortaya konur. Ve lider de o anda devreye girer. Bu sadece CHP için değil başka partiler için de aynıdır. ‘O olsaydı barajı geçerdi’ de aynı mantıkla söylenir.

CHP seçmeni daha bilinçlidir ve partisinin vizyonuna bakarak oy vermektedir. Baykal var diye oy verenler de vardır tabi ve tersi de geçerlidir ama bu genel durumu etkileyecek oranda değildir.

Can Dündar: : İstifa getiren olay vatandaş üzerinde nasıl bir etki yapar?

— Deniz bey, bugün CHP genel başkanlığı tarihindeki en güzel konuşmasını yaptı. Kısa ve özdü. Doğal olarak bundan sonarasını kurultay belirleyecktir.

Şu andaki taboloya gelirsek; Türkiye’de değer yargıları son dönemde çok değişti. Dizileirn etkisi de çok büyük. 20 yıl öncesine kadar tabu sayılan pek çok şey artık normalleşti. Kamuoyu, olayın doğruluğundan daha öte sonuçlarıyla ilgili bir tartışma yapıyor. Halk, yakınında çalışmış bir kişinin milletvekili yapılmış olması şeklinde algılayabilir. Bu manada Deniz bey onurlu bir davranış segiledi. Doğru yapmıştır diyenlerin kanaatleri, Baykal lehine sonuç verir diye düşünüyorum.

Can Dündar: CHP’nin Baykal’lı ya da Baykal’sız devam etmesi... Sizce Baykal dönmesi halinde, referandum ve genel seçimde CHP ne yapar?

— Henüz bu konuda bir araştırma yok elimde. 20 yıl bu işle uğraşan bir insan olarak kişisel kaanatlerimi paylaşabilirm. CHP’nin problemi lider değil. Kamuoyu algılamasında problemi var. Kitle partisi olamaması nedeniyle iktidara gelemiyor.

Ayrıca, yine kişisel fikrim, kurultayda Deniz beyin aday olmamasıdır. Bu CHP’ye daha fazla katkı yapacaktır. Yeni yönetimin oluşmasına kendisi katkı sunabilir. Zaten kendisi de bu kurultayda büyük bir değişim hedefliyordu. Bu değişklik yapılabilirse, toplumun her kesimini kucaklayacak bir dile sahip olunabilirse, bu sempati duyulan bir genel başkanla taçlandırılabilirse, tek başına iktidar ya da iktidar ortağı olunabilir.

Bunu sağlayacak bir CHP’nin, Deniz bey adına da kavgayı sürdürmesi daha kolay olur diye düşünüyorum. Ayrıca, kendisi kamuoyu gözünde aklandığında, 2 yıl sonra Çankaya için neden aday gösterilmesin diye düşünüyorum.

Dönerse, kişisel kanaatim, CHP’nin yara alacağı ve olumsuz etkileneceği yönünde. Keşke kısa süre içinde referandum olmasaydı ve CHP, kongresini bir kaç ay erteleme imkanı bulsaydı. Kurultayda daha sağduyulu olunurdu.

Can Dündar: Başbakan’ın ‘komplo’ya verdiği yanıt ve yakın zamanda meydanlara çıkılacak olması...

— Başbakan’ın açıklaması, siyasi kutuplaşmanın daha da artacağının işareti ve üzüntü verici. Baykal’ın aday olmaması doğru olur derken, bunu da ifade etmeye çalıştım. Referandum ve seçim sürecinde de her fırsatta bu konu gündeme gelecektir.

Kurultaydaki tavır çok önemli. Onurlu bir davranış sergilendi dedim. Aday olmaz ise mağdur olarak algılanacaktır. Bu AKP hanesine artı yazmayacaktır. Baykal dönerse, seçim meydanlarında bu konu sıkça gündeme gelecek ve hükümet bunu kullanacaktır. Hükümet adına güven oylaması haline dönüşebilecek referandum süreci de bu konu etrafında dönecektir.

ntvmsnbc



Bu haber 758 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,807 µs