En Sıcak Konular

Davutoğlu, vize muafiyeti ile ilgili açıklamada bulundu

10 Mayıs 2010 23:11 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye, hukuki anlamda da siyasi anlamda da hak ettiği şekilde vizeden muafiyet sistemi ile ilgili görüşmelerin bir an önce başlamasını arzu etmektedir." dedi.

Brüksel'deki 48. Ortaklık Konseyi toplantısının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Bakan Davutoğlu, Avrupa Birliği'nin aday dahi olmayan bazı Balkan ülkelerine tanıdığı vize muafiyetine değindi. AB'nin şart koştuğu 'kaçak göçmenlerin geri kabul anlaşması'nı tekmil etmeye kararlı olduklarını belirten Davutoğlu, vizeyle ilgili görüşmelerin bir an önce başlatılmasını istedi. Davutoğlu, "Bu konudaki kararlılığımız da kesindir. AB kurumları ile her türlü görüşmeleri başlatmaya hazırız." dedi.

Konuşmasını 'bir Avrupa dili olan' Türkçe olarak yapmak istediğini söyleyen Davutoğlu, toplantıda Türkiye'nin AB ile tamamen uyumlu olan bölgesel ve küresel dış politikasını ele aldıklarını ifade etti. Davutoğlu, "Bugün dünya, uluslar arası sistem büyük bir dönüşüm içerisinde. Küresel ve bölgesel düzeyde birçok meydan okumaları var. Muhataplarımız Türkiye'nin takip ettiği dış politikanın küresel ve bölgesel barışa hizmet eden AB ile uyumlu olduğunu bir kez daha teyit etmişlerdir. Türkiye küresel düzene büyük katkı sağlamakta ve AB'nin temel değerlerini tüm platformlarda savunmaktadır." diye konuştu.

Türkiye'nin AB'ye uyum için en kapsamlı reformları yapmaya da kararlı olduğunu vurgulayan Davutoğlu, son Anayasa değişikliği paketinin de bu kapsamda olduğunu ifade etti. Ekonomik kriz çerçevesinde Türkiye'nin gösterdiği performansın muhataplarınca takdir edildiğini belirten Davutoğlu, "Türkiye önümüzdeki dönemde gerek siyasal gerek ekonomik alanda güçlü yapısıyla AB için gerçek bir değer olmaya devam edecektir." diye konuştu.

Türkiye - AB ilişkilerinin kurumsallaşmış yapılarıyla tam üyelik istikametinde ilerlediğini belirten Davutoğlu, şöyle devam etti: "Bu tam üyelik gerçekleştiği zaman sadece Türkiye ve AB kazanmış olmayacak, küresel sistem ve küresel düzen kazanmış olacak. O bakımdan hepimizin tam bir kararlılıkla üyelik sürecini nihayete erdirmemiz lazım. Bu konuda hükümetimizin kararlılığı kesindir."

Bu süreçte AB'den ahde vefa ve müzakere süreciyle alakası olmayan siyasi konularla ilgili engel çıkartılmaması olduğunu belirten Davutoğlu, "Türkiye'nin tam üyeliği gerçekleştiği zaman dünya barışı için çok güzel bir haber olarak yankılanacak." dedi.

(CİHAN)



Bu haber 786 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,688 µs