En Sıcak Konular

Erzincan davasında son durum

10 Mayıs 2010 12:00 tsi
Ergenekon'un Erzincan ayağına yönelik Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 5. oturumu başladı.

Aralarında 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Eskişehir İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Recep Gençoğlu, Erzincan İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Tapan ve MİT Erzincan Şube Müdürü Şinasi Demir'in de bulunduğu 10'u tutuklu 14 sanığın yargılanmasına Erzurum 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor.

MİT MÜSTEŞARLIĞI SANIKLARIN SORGUSU İÇİN İZİN VERDİ

Duruşmanın bugünkü celsesinde 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'Tehdit' iddialarıyla hakim karşısına çıkartılan tutuklu Erzincan MİT Bölge Başkanı Şinasi Demir ile diğer MİT personeli Kıvılcım Üstel ile Sadri Barkın İnce'nin yargılanmasına başlandı.

Savcılık sorgusu ve mahkeme safhasında susma haklarını kullanan tutuklu MİT'çiler, MİT Müsteşarlığı'nın yazılı izin vermesi üzerine savunma yapmaya ve çapraz sorguda kendilerine yöneltilen sorulara cevap vermeye başladı.

"TERFİ ETTİĞİM VE ERZİNCAN'A ATANDIĞIM GÜNE LANET OLSUN"

'Silahlı terör örgütü üyesi olmak' ve 'Tehdit' iddiasıyla tutuklandığını iddia eden MİT Erzincan Bölge Başkanı Şinasi Demir, suçsuz olduğunu iddia etti.

Erzincan'a Bölge Başkanı olarak atamasının ardından Ergenekon üyesi olmak iddiasıyla yakalandığını ve 5 aydır suçsuz yere cezaevinde yattığını ileri süren Demir, "Cezaevinde her gün terfi ettiğim güne ve Erzincan'a tayinimin çıkmasına lanet ediyorum. Terörle mücadele eden birisi olarak terör örgütü üyeliğinden yargılanmaktan üzülüyorum. Bu benim ve çocuklarım için bir züldür. Meslek hayatım, kariyerim bitti, çöpe atıldı. Bu batağa çekildim. Mağdur edildim. Dursun Çiçek ve Ergenekon örgütüyle hiçbir bağlantım yoktur. Suçsuzum, tahliyemi talep ediyorum." dedi.

"45 GÜNDE NASIL ÖRGÜTÇÜ OLUNUR"

MİT Karargâh görevinden 2009 yılında Erzincan'a terfien atamasının yapıldığını belirten Demir, göreve başladıktan 45 gün sonra terör örgütü üyesi olmakla göz altına alındığını ileri sürdü.

Demir, şöyle konuştu: "Göreve atanır atanmaz 45 gün içinde Ergenekon örgütünün üyeleriyle tanışmış ve faaliyetlerine katılmışım. Buradaki sanıkların çoğunu yeni görüyor ve tanıyorum. Gizli tanık Erzincan'ın arkasındaki güçlerin yönlendirmesiyle bu davada sanık oldum. Eğer Erzincan'a atanmasaydım şu anda evinde bu davayı televizyondan seyrediyor olacaktım. Göreve başladıktan sonra nezaket ziyaretlerinde bulunmam dava dosyasına alınmış, örgüt görüşmesi gibi lanse edilmiş."

ÇARPRAZ SORGUDA HER SORUYA CEVAP VERDİ

MİT Bölge Başkanı Şinasi Demir savunmasını sözlü olarak yaptıktan sonra çapraz sorgulamasına geçildi.

Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay, Hakim Üye Ali Kaya ve Cumruriyet Savcısı Taner Aksakallı ile avukatların sorularını cevaplandıran Demir, MİT olarak görevlerinin istihbarat toplamak olduğunu ifade etti. Otlukbeli Koleji ve Fethullah Gülen grubuna yönelik herhangi bir izleme ve fişleme görevlerinin bulunmadığını kaydeden Demir, "Gizli tanık Erzincan bizimle PKK hakkında görüşme talebinde bulundu. Ardından da cemaatler hakkında bilgi vereceğini söyledi. Biz Otlukbeli Koleji ve Fethullah Gülen hakkında fişleme ve çalışma yapmıyorduk. Ancak varlık nedeni bilgi toplamak olan bir istihbarat birimi olarak bize bilgi vermek isteyen bir kişiden bilgi almamak ise görev ihlali olurdu. MİT olarak bu ülkede herkesle görüşür ve herkesten bilgi alırız." diye konuştu.

"3 CD MESELESİ AÇIKLIĞA KAVUŞTURULSUN"

Mahkemenin 5 duruşmasında söz alan tutuklu Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ise gizli tanık Erzincan'ın 3 CD halinde çözümlesi yapılan konuşmaların usül yönünden delil olamayacağını söyledi.

Cihaner, söz konusu CD'lerin savcılık kasasından alınıp, adli emanete konulmasını talep etti. Cihaner, Erzurum Adliyesi'ne giriş-çıkış güvenlik kamera kayıtlarının geriye dönük olarak muhafaza edilmesini ve tanıklardan İlyas Meral'in de adliyeye ifade vermeye çağrılmasını istedi.

Cumhuriyet Savcısı Aksakal ise başlatılan başka bir soruşturmayla ilgili olduğu için İlyas Meral ile ilgili soruya cevap vermeyeceğini belirtti.



Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,782 µs