En Sıcak Konular

Medvedev'den Türkiye'ye özel makale

10 Mayıs 2010 11:38 tsi
Medvedev'den Türkiye'ye özel makale Medvedev, Zaman-Kommersant eki için özel makale yazdı...

 Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, iki günlük resmi ziyaret için Türkiye'ye gelecek. Rusya lideri Zaman ve Kommersant gazetelerinin birlikte çıkardıkları özel sayı için bir makale kaleme aldı. İki ülke ilişkilerinin tarihsel ve gelecek perspektifli değerlendirildiği makalede, hükümetler arası Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin (ÜDİK) kurulacağı ve konseye bağlı olarak da 'Toplumsal Forum'un oluşturulacağı duyuruldu. İşte Medvedev'in tarihi makalesi:

"Türkiye Cumhuriyeti'ne yapacağım resmi ziyaret öncesinde Rus-Türk ilişkileri ile ilgili düşüncelerimi paylaşmak isterim. Avrasya ülkesinin jeopolitik konum olsun, beş yüz yıldan fazla devam eden fırtınalı, zaman zaman zor gelişen ortak tarih olsun ya da Rus Türk kültürünün karşılıklı etkileşimi olsun - bizim çok boyutlu ilişkilerimiz bir çok yönden benzeri olmayan özelliklere sahip.

"MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'E KARŞI ÇOK DERİN SAYGI BESLİYORUM"

Yeni Türkiye'nin oluşmasında ölçülmez katkısı olan, büyük reformcu Mustafa Kemal Atatürk'e karşı çok derin saygı besliyorum. Rusya, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin yönetimini tanıyan ilk ülke oldu, ve Türk halkının bağımsızlığı için savaştığı zor günlerinde askeri-teknik ve maddi yardım olarak oldukça büyük katkıda bulundu. 3 Haziran tarihinde ülkelerimiz arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 90. yıl dönümü kutlanacak. Benim ziyaretim de bu önemli tarihin arefesinde gerçekleşecek.

Yine de, tüm önemli tarihi olaylar ile birlikte hayat ilerlemeye devam ediyor, ve bugün önemli olan bulunduğumuz konumun analizini yapabilmemiz ve geleceği görebilmemiz.

Öncelikli olarak emin bir şekilde Rus-Türk ilişkilerinin çok boyutlu stratejik ortaklık düzeyine çıktığını söyleyebiliriz. Moskova'da 2009 Şubat ayında iki devlet başkanı arasında imzalanan ve Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin yeni bir aşamaya doğru ilerlemesine ilişkin Ortak Deklarasyon bunu kanıtlıyor.

Ziyaret esnasında ilkesel bakımdan yeni ve bizim Türkiye Başbakanı ile birlikte başkanlığını yürüteceğimiz devletlerarası danışma mekanizması olan Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) kurulacak. Oluşturulacak yapının hedefi Rus-Türk ilişkilerinin geliştirmesini sağlayacak temel yönlerin stratejisini hazırlamak, önemli projelerin hayata geçirilmesini koordine etmek, iki ülkenin işadamlarının bağlantı kurmalarını teşvik etmek. Ayrıca uluslararası barışın, istikrarın ve güvenliğin sağlanması için dış politika adımlarının birlikteliğini sağlamak.

 

"ORTAK HEDEFİMİZ RUS-TÜRK TİCARET HACMİNİN ÖNÜMÜZDEKİ BEŞ YILDA 3-5 KAT ARTIRILMASINI SAĞLAMAK"

 

Ülkelerimizin Toplumsal Forum'undan çok büyük umut besliyoruz. Ki bu kuruluş ÜDİK'in bir nevi insani yönden destekçisi olacak. Rusya ve Türkiye'nin ticari, kültürel, bilim ve gençlik çevresinin temsilcileri ortaklık boyutunun geliştirilmesine ve bunun yeni yaratıcı fikirlerle zenginlerleştirmesine katkı sağlayacak.

Tabii ki işbirliğimizin ana eksenini enerji alanındaki işbirliklerimiz oluşturuyor. Bu alanda büyük öneme sahip öncelikli ortak projelerimiz mevcut. Bunlar: "Güney Akım", "Mavi Akım-2" doğalgaz boru hatları, "Samsun Ceyhan" petrol boru hattının inşaatı ve Türkiye Cumhuriyeti topraklarında Rus tarafınca kurulacak nükleer santral. Eminim bu projelerin hayata geçirilmesi ilişkilerimizin kaliteli yeni düzeye çıktığının somut kanıtı olacak ve uluslararası enerji güvenliğinin güçlenmesine önemli ölçüde katkı sağlayacak.

Ortak hedefimiz Rus-Türk ticaret hacminin önümüzdeki beş yılda 3-5 kat artırılmasını sağlamak. Bunu sadece hammadde kaynaklarına dayanmadan da başarabilmeliyiz. Rusya, birçok devlet gibi ekonominin tüm yönlü modernizasyonuna ve inovasyonlu gelişim modeline dönüştürülmesine çalışıyor. Yüksek teknoloji alanlarında ortaklık ve yatırım faaliyetinde sağlanan karşılıklı destek gibi, Rus-Türk işbirliğinin perspektifli alanları bu amaçlara hizmet ediyor.

2007 yılında Türkiye'de Rus Kültür Yılı'nın ve 2008 yılında Rusya'da Türk Kültür Yılı'nın gerçekleştirilmesi, insani alanda ilişkilerin derinleşmesine önemli ölçüde ivme kazandırdı. Bu etkinlikler Rusların Türkiye hakkında daha fazla öğrenme hevesini ortaya koydu. Turist sayısında emsali görülmeyen artış da bunun bir kanıtı. Ülkenizi her yıl yaklaşık üç milyon Rus turist ziyaret ediyor.

Türkiye bölgesel ve uluslararası konularda da bizim en önemli ortaklarımızından biri. Bizi uluslararası terörizmle ve çağdaş dünyamızın diğer tehlikeleri ile mücadelenin vazgeçilmez gereksinimine ilişkin anlayış, ayrıca dinlerarası ve medeniyetlerarası diyalogun artırılmasından başka alternatifin bulunmadığı bilinci birleştiriyor.

Rusya, Türkiye'yi halklarımızın refahı için ileriye dönük ilişkileri sağlamlaştırmayı öngördüğümüz güvenilir ve samimi bir komşu olarak görüyor."

Cihan



Bu haber 772 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,394 µs