En Sıcak Konular

Kredi alacaklar elini çabuk tutsun

10 Mayıs 2010 09:54 tsi
Faiz oranları yükselme eğilimine girdi. Henüz faiz oranlarını artırmayan bankalar tetikte bekliyor.

Global ekonomik krizin Yunanistan’ın  borç ödeme sorunuyla yeni bir evreye girmesi tüm dünyada endişeleri artırdı. Merkez Bankası’nın yıl sonuna doğru faiz artışı öngörüsü konut ve tüketici kredilerinde önümüzdeki dönem faizin artacağı beklentisi doğrurken Yunanistan ve Euro Bölgesi’ndeki son sarsıntı ile bono faizinin 9 ay aradan sonra çift haneyi görmesi ve yüzde 10’u aşması beklentileri öne çekti. Bono faizleri yıllık yüzde 8-9 aralığına inmişken konut finansmanı kredisi (Mortgage) faizini aylık yüzde 0.88’e kadar (5 yıllık kredi için) indiren bankalar bono faizi tahmin edildiği gibi yüzde 12’ye kadar çıkarsa faizi yüzde 1.1’e kadar çekebilir. Eğer beklenen gerçekleşirse 10 yıllık kredide ise faiz yüzde 0.84’ten yüzde 1.1’e yükselecek. Bankalar konut kredisi faizini bono faizlerinin yaklaşık 3 ile 4 puan üstünde belirliyor.

Örneğin bono faizi ortalama yüzde 9’ken bankaların konut kredisi faizi 5 yıllık kredi için yaklaşık aylık yüzde 0.90 yıllık ise yüzde 13 civarına denk geliyor. 10 yıllıkta yıllık bileşik faiz yüzde 14’e yaklaşıyor. Şimdi bono faizi 3 puan artıp yüzde 12’ye doğru çıkarsa bankalar da konut kredisi faizini yüzde 115-16 sınırına çekecek. Bu faiz oranlarının bankaların ilan ettiği ve halkın bildiği aylık faiz olarak yansıması ise yüzde 1.1 ile yüzde 1.2 arasında bir faiz oranı olacak.

10 YILDA AYLIK 183 LİRA ARTACAK

Eğer faiz oranları beklendiği gibi  yükselirse özellikle mortgage’in ruhuna uygun olarak uzun vadeli ödeme planı yapanların taksit miktarları ve süre sonunda ödeyeceği faiz miktarı da önemli oranda artmış olacak. Örneğin 100 bin lira ve 10 yıl vadeli kredi alan vatandaşların aylık taksidi 183 lira artacak ve 10 yıl sonunda da 21 bin 960 lira fazladan faiz ödeyecek.

‘1,5-2 puan yükselebilir’

Yapı Kredi Konut Finansmanı  Direktörü İsmet Erdem konut kredisi faizlerinde de yükselme başladığını ve devam edebileceğinin altını çizerek, ‘’Bizim beklentimiz özellikle yılın son çeyreğinde Merkez Bankası tarafından 150-200 baz puana yakın bir faiz artırımı olabileceği yönünde. Mortgage faizlerinin de bu paralelde yükselmesi söz konusu olabilir’’ dedi. Piyasadaki ortalama faizlerin yüzde 1.66’lardan sene sonunda yüzde 1’lerin altına kadar gerilediğini hatırlatan Erdem, ‘’Faizlerdeki düşüşler kredi kullanmak için geliri yeterli olanların sayısını artırdı. Kredilerin erişilebilir olması ise insanların ev almak için hamle yapmasına neden oluyor. Düşük faizin emlak satışları üzerinde her zaman olumlu etkisi vardır. Ancak konut pazarında çok sayıda inşaat projesinin olması, proje bazlı kampanyaların devam edeceği beklentisi, konut fiyatlarındaki durağan seyir ve yaz döneminin getirdiği mevsimsel olumlu etkiler sebebiyle satışlarda önemli bir gerileme beklemiyoruz” dedi.

Genel faiz artırımı yansıyacaktır

Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran ise Türkiye de dahil birçok ülkede büyümenin pozitife döndüğüne ve enflasyonda artış eğiliminin başladığına dikkati çekerek, bu durumun geçmişte finansal krizle mücadele için alınan bazı önlemlerin devreden çıkarılmasına neden olduğunu, konjonktürdeki bu değişimin bankaların fonlama maliyetlerini artırmaya başladığını belirtti. Onaran, ‘’Faizlerin değişen piyasa koşullarına göre ayarlaması olarak değerlendirebileceğimiz artırımı da bu çerçevede görmek gerekir. Yılın ikinci yarısında başlayacak bir genel faiz artırımı yapılması bekleniyor. Bu artış, konut kredisi faizlerine de doğal olarak yansıyacaktır” dedi. (Haberturk)



Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,494 µs