En Sıcak Konular

'Açılım Kürt sorununu iyi bilmedikleri için tıkandı'

9 Mayıs 2010 15:49 tsi
BARIŞ ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) lideri Selahattin Demirtaş ile birlikte ABD'ye giden kapatılan DTP'nin siyasi yasaklı lideri Ahmet Türk, Amerika’nın Sesi Radyosu'nun Kürtçe servisinde soruları yanıtlarken, AK Parti Hükümeti'nin Kürt sorunu

Türk, Kürt sorunu ve çözüm önündeki engelleri anlatmak için ABD'ye geldiklerini belirterek, Kürt sorununun çözülmesi halinde Türkiye ve ABD arasındaki dostluğun artacağını ifade etti.

BDP'nin Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Milletvekili Emine Ayna ile birlikte ABD'ye giden kapatılan DTP'nin siyasi yasaklı lideri Ahmet Türk, Amerika’nın Sesi Radyosu'nun Kürtçe Servisi'nde soruları yanıtladı. Türk, bugün bir halk adına siyaset yaptıklarını, “Kürt halkının sorunu nedir, bu sorun nasıl çözülür bu sorunun çözümü önündeki engeller nedir?” konularını dile getirmek için Amerika'ya geldiklerini söyledi. Herkesin bu sorunu görmesi ve bilmesi gerektiğini söyleyen Türk, şöyle konuştu:
“Bu sorun niye çözülmediğini, hem Türk devletinin siyasetini hem de Kürtlerin siyasetini herkesin görmesini istiyoruz. Bu sorunun çözülmesi için neler yapmalıyız, diyalog için neler yapabiliriz bunu anlatmak için geldik. Bugün, Ortadoğu'daki sorunlar sadece bir devletin değil bütün dünyanın sorunudur. Bunun için bu sorunları dünyanın tanıması ve bilmesi lazımdır. Bunun için bir yol açmak istiyoruz. Çözüm için çalışma yapmak istiyoruz. Amacımız Kürt sorununun bilinmesi ve bilindikten sonra nasıl bir çözüm bulunması yönünde adım atmaktır.”

Ahmet Türk, Türkiye ile ABD arasında geçmişe dayalı dostluk olduğunu, bunun bozulmasını istemediklerini belirterek. “Eğer sorunu doğru teşhis ederse, ‘Bu hastalık nedir?', ‘Nereden çıkıyor?' sorularının nedenini bilmelerini sağlarsak çözüm kolay olur. Bunu böyle gördükten ve sorun çözüldükten sonra Türkkiye ile Amerika’nın dostlukları daha da artacaktır. Kürt sorunu sadece Kürtlerin değil, Türkiyenin de sorunudur. Çözmek için çalışmak lazım” diye konuştu.
Türk, Ak Parti Hükümeti'nin Kürt sorununu iyi bilmediğini ve derinliği konusunda bilgi sahibi olmadığını ileri sürerken, “İzledikleri yol demokratikleşme yolu değildir. Bu nedenle sorunun çözümü için büyük adım atamıyorlar. Yapmak istediği demokratik açılım bu nedenle tıkandı. Yaptıkları hep eksik kaldı. Bu tıkanıklığı görmelerini ve yeni bir beyin ile yeni bir bakış açısı ile bunu ele almalarını bekliyoruz. Bugüne kadar bu sorunu küçük olarak gördüler. Kürt sorunu çok geniş yelpazede ele alınarak her alanı için proje üretmeleri lazımdır. 10 ay geçti çözüm için bir proje ortaya koyamadılar. Bizimle doğru dürüst diyalog geliştirilmedi” dedi.

Türk, “Kürtler ne istiyor?” sorusu üzerine “Kürt halkının dünya halkları gibi dili, kültürü ve kimliği ile tanınmasını istiyoruz. Kürt ve Türk halkının bir arada ve ortak vatanda yaşamalarını istiyoruz. Bizim sınırlar, kardeşlik ile ilgili bir sorunumuz yok. Kardeşler birbirlerinin haklarına saygılı olarsa bir sorun çıkmaz diye düşünüyoruz” karşılığını verdi.

Hürriyet



Bu haber 800 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,546 µs